Sushi bowl ja bibimbap – kokeile aasialaisia herkkuja - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Sushi bowl ja bibimbap – kokeile aasialaisia herkkuja

Bibimbapin juju piilee seesamöljyllä ja inkiväärillä maustetussa rapeaksi paistetussa jauhelihassa.

Julkaistu: 6.6. 13:06

Keittiömatkailu on mukavaa puuhaa ja tyydyttää pahinta kaukokaipuuta.

Upean makuiset sushi bowl, shawarma ja bibimbap vievät meidät mauillaan Japaniin, Keski-Itään ja Koreaan.

Bibimbap

Pikakimchi:

  • 1 pieni kesäkurpitsa

  • 1 porkkana

  • 10 cm purjoa

  • 1,5 rkl tomaattipyreetä

  • 1 tl kalakastiketta

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 tl inkivääritahnaa

  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna

  • 1 rkl vettä

  • 1 tl sokeria

  • 0,5 tl suolaa

  • 3–4 dl jasmiiniriisiä

Jauheliha

  • 400 g naudanjauhelihaa

  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna

  • 2 rkl soijakastiketta

  • 2 tl inkivääritahnaa

  • 1,5 rkl seesamöljyä

  • sokeria

  • 0,5 tl suolaa

  • ½ punainen chili

  • 2 avokadoa

  • 1 lime

  • sormisuolaa

  • 4 kananmunaa

Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi tikuiksi ja raasta kuorittu porkkana raastimen karkeimmalla terällä.

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita mausteet ja muut ainekset kastikkeeksi. Kuullota kasvikset nopeasti niukassa öljyssä pannulla, kunnes kesäkurpitsat hieman pehmenevät.

Sekoita joukkoon kastike, kaada pikakimchi kulhoon ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita jauhelihan maustekastike. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi.

Paista jauheliha kypsäksi niukassa öljyssä paistinpannulla, kaada joukkoon maustekastike ja paista rapeaksi. Sekoita joukkoon chiliviipaleet.

Leikkaa avokado puoliksi, poista kivi ja leikkaa viipaleiksi kuoren sisällä ja purista päälle limen mehua.

Kasaa annos, lusikoi lautaselle riisiä, päälle jauhelihaa, kimchiä, avokadon puolikas ja munankeltuainen kuoressa.

Ripottele avokadon päälle hieman sormisuolaa. Keltuainen rikotaan jauhelihan päälle. Kananmunat voi myös paistaa ja lisätä annoksen päälle.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4

Annoksen lohen upea maku tulee misotahnamarinadista.

Sushi bowl

  • 500 g sushiriisiä

  • riisiviinaetikkaa

  • 500 g lohta

  • 1,5 rkl vaaleaa misotahnaa

  • 1,5 rkl rypsiöljyä

  • hyppysellinen merisuolaa

  • 4 dl härkäpapuja (pakkasesta)

  • 3 vartta kevätsipulia

  • soijakastiketta

  • wasabitahnaa

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Poista lohesta nahka ja leikkaa lohi isoiksi kuutioiksi.

Sekoita misotahna, öljy ja suola tasaiseksi seokseksi ja pyörittele lohipalat seoksen joukkoon. Anna maustua puoli tuntia huoneenlämmössä. Ota pakastetut härkäpavut sulamaan.

Paista lohipalat kovalla lämmöllä niukassa rypsiöljyssä, kunnes palat ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä pintaansa. Jätä palat raaoiksi sisältä.

Leikkaa kevätsipulinvarret.

Kasaa annokset kuvan mukaan ja tarjoa soijakastikkeen ja wasabitahnan kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Tämä shawarma on tuunattu kasvissyöjän mieleen ja kääritään pitaleivän sijaan täysjyvätortillaan.

Kikherneshawarma

  • 2 prk kikherneitä

  • 0,5 rkl savupaprikaa

  • 0,5 rkl valkosipulijauhetta

  • 1 tl juustokuminaa

  • 0,5 tl kuminansiemeniä

  • 2 hyppysellistä kanelia

  • 1 tl suolaa

  • 1 rkl oliiviöljyä

Kastikkeet:

  • 1 iso sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1,5 punainen chili

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 2 dl paseerattua tomaattia

  • 1 tl hunajaa

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 dl turkkilaista jogurttia

  • 1 ruukku korianteria

  • 1 ruukku lehtipersiljaa

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 tl valkoviinietikkaa

  • 1 punasipuli

  • 1 ruukku rapeaa salaattia

  • 8 kpl täysjyvätortilloja

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Valuta kikherneet ja huuhtele huolella. Valuta hetki, jotta herneet kuivuvat. Kaada herneet kulhoon ja sekoita joukkoon mausteet ja öljy.

Levitä herneet tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja nosta uuniin 15 minuutiksi.

Valmista tomaattikastike.

Pilko sipulit ja chili. Kuullota ne öljyssä paksupohjaisessa kattilassa, lisää paseerattu tomaatti , hunaja, suola ja 0,5 dl vettä. Keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Soseuta sileäksi kastikkeeksi ja jätä odottamaan.

Hienonna yhteensä 1 dl persiljaa ja korianteria ja sekoita jogurtin joukkoon. Mittaa sekaan oliiviöljy ja valkoviinietikka, mausta hyppysellisellä suolaa.

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

Kasaa shawarmat käärimällä tortillojen sisään kikherneitä, tomaattikastiketta, kermaviilikastiketta, punasipulia ja rapeaa salaattia.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit