Kaarinan taikinavinkeillä muurinpohjaletut onnistuvat varmasti – katso parhaat lettuohjeet ja täytteet! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kaarinan taikinavinkeillä muurinpohjaletut onnistuvat varmasti – katso parhaat lettuohjeet ja täytteet!

Se on mökin herkuista parhain, kutsuu sitä sitten letuksi, lätyksi, räiskäleeksi tai ohukaiseksi.

Muurinpohjalettujen taikinan on hyvä olla löysää.

22.5.2020 13:07

Sadepäivänä niitä on kiva puuhastella sisällä keittiössä ja kauniilla ilmalla ne pitää paistaa tietenkin muurinpohjalla ulkoilmassa.

Valmista erilaisia versioita ja mausta taikinaa oman maun mukaan tuoreilla yrteillä tai kuivatuilla mausteilla.

Valmista lisäksi erilaisia makeita ja suolaisia täytteitä.

Lisää kananmuna vasta lopussa

Muurinpohjalettujen ”mestaripaistajan” vinkki kannattaa muistaa. Vuonna 2014 Soppa365:ssa julkaistiin letunpaiston SM-kisat voittaneen Kaarina Korhosen neuvoja muurinpohjalettujen tekemiseen:

  • Tärkeää on lisätä taikinaan sekä vehnä- että ohrajauhoja. Kevytmaito voi sopia kahviin, mutta lettutaikina tehdään raaka- tai täysmaitoon.

  • Aineiden lisäämisen järjestykselläkin on merkitystä, sillä kananmuna ja suola lisätään seokseen vasta juuri ennen paistamisen aloittamista, kerroimme ohjetta käsittelevässä jutussa.

Kaarinan ohjeessa taikinaa turvotetaan useampi tunti ilman kananmunia, jotka lisätään taikinaan vasta juuri ennen lettujen paistamista.

Alla on perustaikina muurikkalettuihin. Kaarinan ohje poikkeaa siitä siten, että taikinaan, jossa on litra maitoa, käytetään vain yksi kananmuna.

Lisäksi Kaarinan ohjeessa ohrajauhoja on hieman enemmän, 2 1/2 desilitraa. Hänen taikinareseptiinsä ei myöskään lisätä öljyä tai sokeria.

Perinteinen muurikkataikina

  • 1 l maitoa

  • 3 kananmunaa

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl ohrajauhoja

  • ½ dl öljyä

  • ripaus suolaa

  • ripaus sokeria

  • voita paistamiseen

Vatkaa maito, vehnä, ohrajauhot ja munat tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon öljyä ja ripaus suolaa ja sokeria.

Taikina on löysää. Voit kaataa sen esimerkiksi tyhjään mehupulloon ja antaa vetäytyä seuraavaan päivään.

Näin saat pitsimäisen ohuita lettuja. Jos paistat lettuja jo samana päivänä, lisää jauhoja runsaammin.

Valmistusaika: 5 minuuttia + vetäytyminen

Annoksia: 12 lettua

Kermavaahtoon saa uusia vivahteita, kun maustat sen vaniljalla, appelsiinikuorella tai kanelilla.

Peruslettutaikina

  • 2 kananmunaa

  • 5 dl maitoa

  • 2 ½ dl vehnäjauhoa

  • ½ dl öljyä

  • ripaus suolaa

  • voita paistamiseen

Vatkaa kananmunien rakenne rikki, lisää puolet maidosta ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää loput maidosta, öljy ja suolaa.

Anna taikinan turvota vähintään tunnin. Paista ohukaiset kuumalla pannulla molemmin puolin.

Tarjoa sokerin ja marjojen kanssa.

Vinkki! Herkulliset pinaatti- tai nokkosletut syntyvät, kun lisäät määrään 1 ½ dl ryöpättyä ja hienonnettua nokkosta tai pinaattia.

Valmistusaika: 1 ½ tuntia

Annoksia: 12 pientä tai 6 isoa lettua

Vohvelitaikina

  • 3 kananmunaa

  • 4 dl maitoa

  • 1 dl kivennäisvettä

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • ripaus suolaa

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 2 rkl sokeria

  • 50 g sulatettua voita

Vatkaa munia voimakkaasti. Lisää maito ja kivennäisvesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vispaten taikinaan. Lisää sulatettu jäähtynyt voi. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista vohvelipannulla vohveleiksi.

Huom! Jätä sokerit pois, jos teet suolaisia vohveleita.

Valmistusaika: 1 tunti

Annoksia: 20 vohvelia

Sydänmenmuotoiset vohvelit kätkevät sisäänsä sekä makean että suolaisen täytteen täytteen.

Amerikkalaiset pannukakut

  • 5 dl piimää

  • 2 kananmunaa

  • 2 rkl voisulaa

  • 5 dl vehnäjauhoa

  • 1 tl soodaa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 1 rkl kardemummaa

  • suolaa

  • sokeria

Sekoita piimä ja munat voimakkaasti vatkaten. Lisää voisula. Sekoita kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.

Anna taikinan turvota pari tuntia ennen paistamista huoneenlämmössä.

Paista aluksi pannukakkuja kovalla lämmöllä, että saat niihin väriä. Pienennä lämpöä ja anna niiden paistua rauhassa, etteivät ne jää raaoiksi.

Valmistusaika: 3 tuntia

Annoksia: noin 6 paksua pannukakkua

Haudutettua pinaattia ja fetajuustoa

  • 250 g tuoretta pinaattia

  • 2 valkosipulinkynttä

  • ruokaöljyä

  • 200 g fetajuustoa

  • suolaa ja pippuria

Kuullota valkosipulia pannulla öljyssä. Lisää pinaatinlehdet ja anna niiden pehmentyä.

Lisää murustettu fetajuusto. Mausta pippurilla ja suolalla. Tarjoile lettujen kanssa.

Valmistusaika: 10 minuuttia

Savusiikaa ja yrttejä

  • 500 g savusiikaa (myös muu savukala käy)

  • 100 g ricottajuustoa

  • 1 dl ranskankermaa

  • nippu ruohosipulia ja tilliä hienonnettuna

  • 2 tl raastettua sitruunankuorta

  • 2 rkl sitruunanmehua

  • suolaa ja mustapippuria

Hienonna kala haarukalla. Sekoita ainekset ja tarjoile lettujen kanssa.

Valmistusaika: 5 minuuttia

Mustikoita ja smetanaa

  • 120 g smetanaa

  • 1 dl kermavaahtoa

  • ½ l mustikoita tai muita marjoja

  • 2 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset ja tarjoile vohveleiden tai lettujen kanssa.

Valmistusaika: 5 minuuttia

Ohjeista saa täytteet kuudelle letulle.

Mansikkahillo yrteillä

  • 2 l mansikoita

  • ½ dl vettä

  • 500 g hillosokeria

  • rosmariinin, timjamin tai mintun oksia

Valitse yhteen hilloon yhtä yrttiä. Voit toki käyttää mielikuvitustasi ja yhdistellä erilaisia yrttejä.

Kaada peratut ja puhtaat marjat kerroksittain sokerin ja valittujen yrttien kanssa kattilaan mehustumaan tunniksi huoneenlämpöön tai yön ajaksi jääkaappiin. Ravista kattilaa välillä.

Kuumenna seos miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Jatka keittämistä kattilaa välillä ravistellen 15 minuuttia tai kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä eivätkä enää liemen pinnalla.

Kuori lusikalla pois pinnalle keräytyvä vaahto. Tarjoile jäähtyneenä. Poista yrtinoksat ennen tarjoilua.

Valmistusaika: yön yli + 15 minuuttia

Annoksia: 10 annosta

Raparperihillo

  • 1 kg raparperia

  • 5 dl hillosokeria

  • 1 dl fariinisokeria

  • mausteita, esim. kanelia, kardemummaa ja neilikkaa

Mittaa paloiteltu raparperi ja sokeri kattilaan. Lisää joukkoon mausteet. Neilikat ja kardemummansiemenet on hyvä sitoa sideharsonyyttiin tai sulkea teepallosiivilään, jolloin mausteet on helppo poistaa keitoksesta.

Keitä noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä 20 minuuttia. Jaa hillo puhtaisiin tölkkeihin.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: n. 10 annosta

Ryöpätty nokkonen tai pinaatti tuo väriä ja makua suolaisiin lettuihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit