Kaksi ainesta tekee Tarun herkullisesta vuokaleivästä erityisen mehevän - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kaksi ainesta tekee Tarun herkullisesta vuokaleivästä erityisen mehevän

Julkaistu: 17.5. 12:06

Tarun maukkaan vuokaleivän ohje kannattaa ottaa talteen.

Tämän vuokaleivän taikinaa on mehevöitetty lisäämällä taikinan joukkoon porkkanaraastetta. Vehnäjauhon lisäksi taikinassa on kaurahiutaleita.

Tällä yhdistelmällä leivästä tulee hyvin mehevä ja maukas. Leivässä on pieni porkkanasta tuleva makeus, mutta se sopii erinomaisesti leipään.

Leipä on parhaimmillaan tuoreena, juuri paistettuna. Kaurainen porkkanaleipä on kuitenkin myös helppo siivuttaa ja pakastaa. Pakkasesta sitä voi tarpeen mukaan sulattaa muutama leipäsiivu kerrallaan.

Voit lisätä taikinan joukkoon myös muita juuresraasteita tai maustaa leipätaikinaa yrteillä.

Näin saat vaihtelevuutta leipiin, vaikka käyttäisit aina samaa reseptiä.

Kaurainen porkkanaleipä (1 kpl)

  • 1 porkkana

  • 3 dl vettä

  • 2 tl kuivahiivaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 dl kaurahiutaleita

  • noin 4½ dl vehnäjauhoja

  • (kaurahiutaleita koristeluun)

Raasta porkkana hienoksi raasteeksi.

Lämmitä vesi noin +42-asteiseksi. Lisää veden joukkoon kuivahiiva ja suola.

Lisää joukkoon vielä kaurahiutaleet ja porkkanaraaste. Sekoita seos ja lisää sen joukkoon vähitellen vehnäjauhoja.

Alusta taikinaa niin, että se irtoaa hieman kulhon reunoista. Taikina saa olla hieman löysähköä, joten älä lisää vehnäjauhoja liikaa.

Kaada taikina noin 1,2 litraiseen leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja painele taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen vuokaan.

Voit halutessasi ripotella leivän päälle vielä hieman kaurahiutaleita koristeeksi.

Laita leivinliina vuoan päälle ja anna taikinan kohota leipävuoassa lämpimässä paikassa noin 30 minuutin ajan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja nosta leipävuoka varovasti uunin alatasolle. Paista leipää noin 35–40 minuutin ajan.

Kun leipä on kypsä, ota se pois uunista. Anna leivän jäähtyä noin 30-60 minuuttia, ennen kuin leikkaat sen siivuiksi.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit