Hansin kotona ISTV:ssä: Flatbread ja superherkullinen raparperipiirakka - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hansin kotona ISTV:ssä: Flatbread ja superherkullinen raparperipiirakka

Julkaistu: 14.5. 14:00, Päivitetty 14.5. 20:12

Hans Välimäki kokkaa toukokuussa suoraan kotikeittiöstään arkeen sopivia ruokia.

Hans Välimäki aloitti toukokuun alussa suorat livelähetykset kotikeittiöstään. Arkipäivinä nähtävissä lähetyksissä Hans valmistaa arkeen ja toisinaan juhlaankin sopivia herkkuja.

Tarkoituksena on se, että katsojat voivat itse valmistaa saman annoksen omassa keittiössään noin vartin kestävän esikokkauksen jälkeen.

Lähetyksissä käy myös tunnettuja vieraita, joiden kanssa keskustellaan kokkauksen lomassa muun muassa ruoanlaittoon liittyvistä aiheista.

Tällä viikolla Hansin keittiössä nähtiin meteorologi Anniina Valtonen, jonka kanssa kokattiin herkullista spagettia. Petteri Ahomaan seurassa paistettiin siikaa ja keskiviikkona apukokkina toimi Kasmir. Lähetyksessä valmistettiin herkullista popcornkanaa.

Flatbread ja raparperipiirakka

Torstaina Hans valmistaa flatbreadin.

– Idea on siis kuten pizzassa, mutta ero on siinä, että pohja kypsennetään etukäteen ja päälle kasatut asiat voivat olla mitä vain, Hans kuvailee.

Taikina kannattaa vaivata koneella, mutta käsin vaivaamalla siitä saa mukavan pienen treenin. Taikinan perusteellinen ja pitkä vaivaaminen vaatii voimaa.

– Tiesitkö, että Tampereen leipätehtaiden taikinantekijät olivat aikoinaan aina painijoita tai muita väkivahvoja erikoismestareita, Välimäki kertoo.

Lisäksi lähetyksessä tehdään herkullista raparperipiirakkaa.

Näet kaikkien lähetyksissä kokattavien ruokien ainesosat ja reseptit sekä videotallenteet IS Ruokalan sivuilta täältä.

Hansin kotona -lähetykset nähdään ISTV:ssä joka arkipäivä kello 17.

Flatbread

  • 500 g jauhoja

  • 1 pss kuivahiivaa

  • 3 dl vettä

  • 2 tl suolaa

  • 2–3 rkl oliiviöljyä

Päällinen:

  • 1–2 mozzarellaa

  • 4 siivua ilmakuivattua kinkkua

  • 3–4 rkl pecorinoa, romanoa tai parmesaania

  • 1 rasia kirsikkatomaatteja puolitettuina

  • oliiviöljyä

  • mustapippuria

  • basilikaa

  • rucolaa

Ota hanasta hieman kuumempaa vettä. Lisää veden joukkoon suola, sekoita keskenään jauhot ja hiiva ja lisää veden joukkoon.

Vaivaa käsin/koneella noin 6–7 minuuttia, lisää öljy ja jatka vaivaamista vielä toiset 6–7 minuuttia. Anna taikinan levätä vaivauksen jälkeen noin 30 minuuttia, muotoile sämpylöiksi ja anna kohota.

Kun taikina on kohonnut, kauli ohuiksi, anna kohota hetki ja paista letut kuivalla paistinpannulla kypsiksi.

Mausta valkosipulivoilla ja täytä kypsä leipä sillä, mitä kaapista sattuu löytymään. Meillä on tuossa esimerkiksi mozzarellaa, ilmakuivattua kinkkua ja muuta.

Raparperipiirakka

  • 1 pkt piirakkataikinaa

  • 1 keltuainen

Kun olet paistanut piirakkapohjan painon alla kypsäksi ja saanut sen ulos uunista, voitele pohja saman tien munankeltuaisella.

Näin pohjasta tulee tiiviimpi.

Mikäli piirakkapohjataikinaa jäi yli, sekoita siihen hieman tomusokeria ja vehnäjauhoja ja murenna se myöhempää käyttöä varten. Murentaminen käy parhaiten sormenpäitä käyttämällä.

Raparperitäyte

600 g raparperia, kuorittuna ja pilkottuna

1,5–2 dl hienoa sokeria

1 rkl kanelia

Yhdistä ainekset kulhossa, anna maustua hetki ennen käyttöä.

Kun raparperit ovat hetken kuluttua pehmenneet ja ”vuotaneet nestettä” kulhon pohjalle, siivilöi neste talteen ja kaada maustuneet raparperit paistetun piirakkapohjan sisään.

Lisää sen jälkeen kakkutäyte, johon tarvitset:

  • 2 kananmunaa

  • 5 rkl sokeria

  • 0,5 dl kermaa

  • 0,5 dl maitoa

  • 1 vaniljatanko pituussuunnassa halkaistuna

  • 4 rkl vehnäjauhoja

  • 2–3 rkl voisulaa

Vaahdota munat ja sokeri.

Kuumenna kerma, maito ja vaniljatanko ja yhdistä muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja viimeiseksi voisula.

Sekoita varovasti nostellen ja kaada raparperien päälle piirakkavuokaan. Voit varovasti auttaa taikinaa leviämään tasaisesti esimerkiksi lusikan avulla.

Jos sinulle taikinamurua yli, niin nyt sen voi ripotella koko komeuden päälle ennen paistoa.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, tai kunnes torttu on päältä kauniin kullanruskea, eikä täyte jää enää tikkuun kiinni, jos ja kun sitä kokeilee.

Tarjoile hyvän vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera hieman jäähtyneenä. Silloin se on parasta.

Yli jääneen raparperimehun voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi mehuna tai keittää sitä hieman kasaan, jolloin siitä tulee siirappia.

Se toimii hyvin piiraan kastikkeena.

Hansin kotona -lähetykset nähdään ISTV:ssä joka arkipäivä kello 17.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit