Turun saaristossa on pieni kahvila-ravintola, josta tuli yllättävän suosittu heti ensimmäisenä kesänä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Turun saaristossa on pieni kahvila-ravintola, josta tuli yllättävän suosittu heti ensimmäisenä kesänä

Saaressa toimii myös jäätelötehdas.

14.5.2020 15:22

Kun ulkomaan lomamatkat ovat toistaiseksi peruttuja, kotimaan kohteet saattavat nousta kesän aikana entistä tärkeämmiksi. Kerroimme viime vuonna kiinnostavista kotimaisista kesäkahviloista, tankkauspaikoista ja esimerkiksi Turun saariston rengastiestä.

250 kilometrin pituinen Saariston rengastie mutkittelee ainutlaatuisen matkan Suomen lounaissaariston läpi, jutussa kuvailtiin.

Rengastiellä on seitsemän lauttaa tai lossia. Yksi mahdollinen pysähdyspaikka on Paraisilta lyhyen lauttamatkan päässä sijaitseva Nauvo.

Saarella sijaitsee idyllinen kahvila-ravintola ja pieni, neljän huoneen majoituspalvelu. Nykyään myös jäätelötehdas.

– Tänne on tehty varauksia, kun esimerkiksi Kreikan matka on tältä vuodelta peruuntunut, Henri Talvitie Köpmans Café & Restaurant -kahvilasta kertoo.

Nauvon satama.

Harrastuksesta tuli kokopäivätyö

Talvitie on vaimonsa Riitan kanssa toteuttanut jotakin sellaista, mistä moni voisi haaveilla: jättänyt kiireisen kaupunkielämän, muuttanut pysyvästi saaristoon ja mahdollistanut päätoimisen työskentelyn siellä.

Henri Talvitie toimi aiemmin Kansallisteatterissa valomiehenä, vaimo Riitta työskenteli kansainvälisen ravintolaketjun markkinoinnissa. Turun saaristossa sijaitseva Nauvo oli tuttu Riitalle jo lapsuudenkesistä, sillä perheen kesämökki sijaitsee siellä.

Vuonna 2014 pariskunta perusti saarelle kesäravintolan entisen kyläkaupan paikalle. Henri Talvitie kertoo, että sen pitäminen oli aluksi ajateltu olevan enemmän harrastuspohjaista. Siihen ei ladattu suuria odotuksia.

– Ajateltiin, että aloitetaan pienestä, Henri Talvitie kertoo.

Harrastukseksi kahvilatoiminta ei kuitenkaan jäänyt. Palvelulle olikin selkeä tarve.

– Se lähti vähän lapasesta, kysyntä olikin kovaa. Saatiinkin tehdä koko ensimmäinen kesä pitkiä päiviä.

Toisena kesänä voitiin jo palkata useampi työntekijä. Vuonna 2015 molemmat työskentelivät jo päätoimisesti yrittäjinä.

Pariskunta on nyt asunut ja työskennellyt Nauvolla kuudetta vuotta. Toimintaa on voitu laajentaa pienen jäätelötehtaan pyörittämiseen.

Henri ja Riitta Talvitie ovat kotiutuneet saaristoon.

Asiakkaina on ollut paikallisia, mökkeilijöitä, veneilijöitä ja pyöräilijöitä. Ennen poikkeustilaa saarella vieraili myös paljon ulkomaalaisia turisteja. Talvitie kertoo, että erityisesti keskieurooppalaisia turisteja on ollut paljon.

Sesonkikuukausina jopa 30 prosenttia oli ulkomaisia matkailijoita.

– Talvikuukausina matkailijoita oli vähemmän, mutta ne ulkomaiset matkailijat jotka tulivat, ihastelivat saariston kauneutta.

Onko kahvilassa tiettyjä tuotteita, jotka kiinnostavat asiakkaita erityisesti?

– Kahvilan tunnetuimmat ja suosituimmat tuotteet ovat saaristolaisleipään tehty haukiburgeri ja raparperihillomunkit, Talvitie kertoo.

Hilloon käytettävä raparperi kasvaa saaressa.

– Kaikissa tuotteissa pyritään käyttämään lähialueen tuotteita.

Facebookissa julkaistuissa arvosteluissa kiitetään myös esimerkiksi kaurapuuroa ja saaristolaisleipiin tehtyjä burgereita.

Jäätelöissä käytetään ainoastaan marjoja. Talvitie sai idean Tukholmassa, jossa kaupoissa oli tarjolla alun perin meksikolaistyyppistä jäädykettä paletaa. Saaren pienessä jäätelötehtaassa versioitiin suomalaiseen makuun sopiva tuote.

Osassa jäätelöistä on alkoholia, kuten esimerkiksi mansikka-mojitossa. Alkoholittomia versioita on saatu myyntiin ruokakauppoihin myös saariston ulkopuolelle.

Jäätelötehdas on toiminut saaressa nyt pari vuotta.

Munkeissa on kahvilan omaa erikoisuutta, raparperihilloa.

Rauhallinen elämäntyyli

Saaristoon muuttaminen kuulostaa kiehtovalta, mutta myös riskiltä. Talvitie toteaa, että sitä se olikin. Lisäksi yrittäjäelämästä on opittu kaikenlaista kantapään kautta.

– Isolla riskillä lähdettiin, Talvitie toteaa.

Alun perin Helsingistä kotoisin oleva pariskunta on otettu saaressa hyvin vastaan. Henri Talvitie toteaa, että parasta saarella asumisessa on ympäröivä luonto.

– Rauhallinen elämäntyyli ja luonto, meri on 50 metrin päässä.

Lauttamatka on tärkeä osa saaristokohteiden elämystä.

– Vielä ei ole tarvinnut miettiä muuttoa pois.

Saaristossa on oma tunnelmansa.

Kerro meille kotimaan kahvilahelmistä! Voit lähettää viestin osoitteeseen josefiina.baraka@is.fi tai keskustella aiheesta alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit