Hansin kotona ISTV:ssä: Äitienpäivän herkut ja upea britakakku - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hansin kotona ISTV:ssä: Äitienpäivän herkut ja upea britakakku

Julkaistu: 8.5. 14:30, Päivitetty 8.5. 21:26

Hans Välimäki kokkaa kotikeittiössään arkeen ja toisinaan myös pieneen juhlaankin sopivia ruokia.

Hans Välimäki kokkaa Ruokalan lukijoille omasta kotikeittiöstään. Toukokuussa arkipäivisin ISTV:ssä nähtävissä livelähetyksissä kokataan arkeen sopivia ruokia, lisäksi lähetyksissä nähdään tunnettuja vieraita.

Torstaina Välimäki valmisti parsaherkkuja, jotka toimisivat hyvin esimerkiksi tulevana viikonloppuna. Parsarisotto ja valkosipulivoissa paistetut parsat ovat ohjeita, jotka sopisivat sunnuntaina esimerkiksi äidin hemmotteluun.

Torstain jaksossa valmistettiin valkosipulivoissa paistettuja parsoja.

Perjantaina Hansin kotona valmistetaan äitienpäivän tarjottavaa. Lähetyksessä paistetaan pihvi, lisäksi Välimäki leipoo äitienpäivän britakakun.

Katsojat voivat itse valmistaa saman annoksen omassa keittiössään noin vartin kestävän esikokkauksen jälkeen. Näet kaikkien lähetyksissä kokattavien ruokien ainesosat ja reseptit sekä videotallenteet IS Ruokalan sivuilta täältä.

Hansin kotona -lähetykset nähdään ISTV:ssä joka arkipäivä kello 17.

Äitienpäivä: Entrecoté ja chimichurria

Chimichurri:

  • 3–4 rkl korianteria silputtuna

  • 3–4 rkl lehtipersiljaa silputtuna

  • 2–3 kuorittua ja murskattua valkosipulinkynttä

  • 1–2 kuorittua ja silputtua salottisipulia

  • 1 punainen tai vihreä chili silputtuna

  • 5–6 rkl oliiviöljyä

  • 1 sitruunan mehu ja kuori

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 tl kuivattua oreganoa

  • 2–3 rkl vettä

  • suolaa ja pippuria

  • 1 tl sokeria

Sekoita ainekset keskenään.

Anna maustua ja tarjoile grillatun tai pannulla paistetun entrecôté-pihvin kyljessä.

Pihvi

  • 600–800 g naudan välikyljystä, eli Entrecôté-pihviä

  • suolaa

  • pippuria

  • voita paistamiseen tai öljyä pintaan, mikäli pihvi grillataan

Välikyljys saa mielestäni olla aina medium+ eli sisälämmöltään noin 48–50-astetta ennen vetäytymistä.

Näin lihassa olevan maukas rasva pehmenee maukkaaksi.

Lisukkeeksi riittää vihreä salaatti sinappisen salaatinkastikkeen kera.

Sinappinen salaatinkastike

  • 1 rkl Dijon-tyyppistä sinappia

  • 0,5 rkl sokeria

  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna

  • 1 dl rypsiöljyä

  • 2–3 rkl vettä

  • suolaa, pippuria

  • 3–4 rkl limen mehua

Sekoita sinappi, sokeri ja valkosipuli.

Lisää seokseen öljy ohuena nauhana vispaten ja lopuksi perään vesi, suola, pippuri ja limen mehu.

Sekoita kastike salaatin joukkoon ja tarjoile.

Äitienpäivän Britakakku

Marenkinen kakkupohja:

  • 175 g voita tai margariinia

  • 1,5 dl sokeria

  • 4 munankeltuaista (säästä valkuaiset, tarvitset ne marenkiin)

  • 2,5 dl karkeita vehnäjauhoja tai erikoisvehnäjauhoja

  • 2 tl leivinjauhetta

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 1 dl mantelimaitoa

Vaahdota voi/margariini ja sokeri sähkövatkaimella.

Lisää rasva-sokeri-vaahtoon valkuaisista erotellut keltuaiset yksitellen, samalla voimakkaasti käsin vispaten.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi ne massan joukkoon varovasti nostellen vuorotellen mantelimaidon kanssa.

Näin saat massaan ilmavuutta. Levitä massa leivinpaperilla vuoratun ison uunipellin päälle tai uunivuokaan.

Tasoita pinta. Leivinpaperi kannattaa voidella.

Marenki

  • 4 valkuaista

  • 2 dl sokeria

  • 1,5 dl mantelilastuja

Vatkaa marenki, eli valkuaiset ja sokeri, kovaksi vaahdoksi ja levitä se kuohkeana kakkumassan päälle.

Ripottele pinnalle vielä mantelilastut. Paista kakkupohjaa uunin alimmalla tasolla 175-asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes kakku on kauniin kultainen. Tällä välin tee täyte.

Jäähdytä ja leikkaa jäähtyneestä, uunipellin kokoisesta pohjasta veitsellä kolme tasasivuista neliötä. Kuulostaa ihan Facebookin karanteenimatikkapähkinältä, mutta kyllä se onnistuu.

Britakakun täyte

  • 1 l mansikoita (viipaloituna) tai muita marjoja, pakkasesta tai kaupan marjahyllystä

  • 2–3 dl vaahtoutuvaa kermaa/kaurakermaa

  • 200 g rahkaa

  • 1 sitruunan mehu ja kuori

  • 1 liivatelehti

  • 1 dl tomusokeria

  • 3–4 dl sekalaisia tuoreita marjoja koristeeksi

Pistä liivatelehti kylmään veteen likoamaan pehmeäksi. Vatkaa sillä aikaa kerma/kaurakerma sokerin kanssa vaahdoksi.

Purista liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatemassaa hetki esimerkiksi mikrossa.

Yhdistä sulanut liivate kermavaahdon/kaurakerman joukkoon.

Lisää massaan sitruunan mehu ja kuori ja sekoita hellästi.

Kokoa äitienpäivän Britakakku asettamalla yksi leikkaamistasi pohjalevypaloista tarjoiluvadille marenkipuoli ylöspäin.

Levitä pohjalevylle mansikkaa tai niitä muita marjaviipaleita, ja lusikoi marjojen päälle täytettä.

Nosta päälle keskikerros marenkipuoli ylöspäin ja täytä sekin marjoilla ja täytteellä.

Asettele kolmas pohjalevynpala katoksi, sipaise sille vielä täytettä ja koristele tuoreilla marjoilla.

Hansin kotona ISTV:ssä joka arkipäivä kello 17.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit