Herkkubrunssi äidille: Upeat sitruunapavlovat, parsaa uppomunalla ja lohicheviche - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Herkkubrunssi äidille: Upeat sitruunapavlovat, parsaa uppomunalla ja lohicheviche

Aloita pavlovien valmistaminen edellisenä päivänä.

Julkaistu: 9.5. 13:01

Raikas sitruuna maustaa äitienpäiväbrunssin.

Klassinen hollandaise parsan kanssa maustetaan sitruunankuorella. Lohicheviche kypsennetään limen sijaan sitruunalla ja se sopii ihanasti parsan kanssa.

Pienet pavlovat täytetään sitruunacurdilla ja koristellaan kandeeratuilla sitruunankuorilla.

Kyllä äidin nyt kelpaa!

Sitruunapavlovat

  • 2 munanvalkuaista

  • 1 dl sokeria

  • ¼ tl valkoviinietikkaa

Kandeeratut sitruunankuoret

  • 1 iso sitruuna

  • 2 dl vettä

  • 3 dl sokeria

Viimeistelyyn:

  • 1 dl kuohukermaa

  • 1 rkl sokeria

  • 2 rkl lemon curd -tahnaa

Marengit ja kandeeratut sitruunasuikaleet kannattaa valmistaa edellisenä päivänä.

Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen.

Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi, lisää etikka. Vatkaa sokeri joukkoon pikkuhiljaa. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja kiinteää ja vaahtohuiput pysyvät terävinä pystyssä.

Lusikoi marenkivaahto marengeiksi viileälle uunipellille leivinpaperille ja nosta uuniin 75–90 minuutiksi, kunnes marengit ovat rapeita pinnaltaan ja kevyitä.

Kandeeraa sitruunankuoret. Kuori huolella pestyn sitruunan kuori kuorijalla ohuiksi suikaleiksi tai käytä sitrusrautaa.

Keitä kuorisuikaleita vedessä 2 minuuttia ja siivilöi.

Keitä kattilassa 2 dl vettä ja 1 dl sokeria.

Lisää kuorisuikaleet joukkoon ja keitä kaksi minuuttia. Siivilöi suikaleet siirapista jäähtymään, säästä siirappi ja kaada takaisin kattilaan.

Lisää 1 dl sokeria ja keitä, kunnes sokeri liukenee. Keitä suikaleita siirapissa taas 2 minuuttia. Toista sama vielä kerran.

Erottele suikaleet rasiaan leivinpaperille kuivumaan, kunnes ovat jähmettyneet. Voit säästää siirapin maustaaksesi juomia tai pannukakkujen kaveriksi.

Juuri ennen tarjoilua vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa.

Lämmitä 2 ruokalusikallista lemon curdia, jotta se notkistuu.

Murra lusikalla marenkien päällinen, valuta sisään curdia, aseta päälle lusikallinen kermavaahtoa ja koristele kandeeratuilla sitruunankuorilla.

Valmistusaika: 2 tuntia

Annoksia: 4–6

Hollandaisen onnistuminen vaatii tarkkuutta keltuaisen kypsentämisessä. Kypsennä mieluummin liian vähän kuin liikaa.

Parsaa ja uppomuna sitruunaisella hollandaisella

  • 500 g parsaa

  • 150 g voita

  • ½ sitruunan kuori

  • 0,5 dl vettä

  • 2 tl valkoviinietikkaa

  • 0,25 dl sitruunamehua

  • 3 keltuaista

  • sormisuolaa

  • 4 kananmunaa

  • 1 rkl väkiviinaetikkaa

  • hyvää hapanjuurileipää

  • lehtipersiljaa

Pese parsat ja katkaise varsien kuivuneet päät käsin siitä, mistä varsi luonnostaan katkeaa.

Sulata voi pienessä kattilassa hiljalleen sekoittamatta niin, että pinnalle nousee voin kirkas osa ja jätä jäähtymään.

Voista käytetään kirkas osa. Pese sitruuna huolella ja raasta puolikkaan kuoret.

Mittaa vesi, sitruunamehu ja etikka pieneen paksupohjaiseen kattilaan ja keitä, kunnes lientä on puoli desilitraa. Kaada liemi vesihauteen kestävään pieneen kulhoon (metalli tai lasi), lisää keltuaiset haaleaksi jäähtyneen liemen joukkoon.

Kuumenna vettä kulhon alle sopivassa kattilassa juuri ja juuri kiehuvaksi, ns. hymyileväksi, ja pidä siinä lämpötilassa.

Nosta kulho kattilan päälle ja kuumenna seos kokoajan vatkaten (pallovispilä on paras) vesihauteessa, kunnes seos kuohkeutuu vaaleaksi, vaahtomaiseksi ja hieman paksuuntuu. Tässä menee pari minuuttia.

Nosta kulho pois vesihauteesta.

Lisää kirkas lämmin voi tippoina pikkuhiljaa, samalla vatkaten, kuin majoneesia tekisit. Kun voi on sekoittunut, kastike on selkeästi paksuuntunut. Sekoita joukkoon sitruunankuoret ja suola. Jätä kastike huoneenlämpöön odottamaan. Kastiketta ei voi lämmittää.

Keitä parsat suolatussa vedessä, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Jätä kuumaan veteen odottamaan hetkeksi.

Valmista sillä aikaa uppomunat. Kuumenna runsaasti vettä keskikokoisessa kattilassa hennosti poreilevaksi.

Lisää joukkoon väkiviinaetikka. Riko kananmuna pieneen kuppiin. Pyöräytä veteen pyörre ja laske kananmuna veteen. Kypsennä munia yksi kerrallaan 3–4 minuuttia ja nosta reikäkauhalla lautaselle odottamaan.

Leikkaa leipä viipaleiksi, voitele ja asettele annokset. Viimeistele lehtipersiljalla.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Lohichevichessä on tärkeää, että lohi on tuoretta. Ei siis vakuumipakattua.

Lohicheviche sitruunalla

  • 400 g mahdollisimman tuoretta kirjolohta

  • 1 hopeasipuli

  • 1 punainen chili

  • 1 sitruuna

  • sormisuolaa

  • lehtipersiljaa

Hienonna sipuli ja chili. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi.

Sekoita lohi, sipuli ja chili. Juuri ennen tarjoilua, mausta cheviche sormisuolalla ja purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu, sekoita ja asettele cheviche lautasille.

Koristele lehtipersiljalla ja tarjoa heti.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit