Karpalo-cashewsämpylät kotona – radiojuontaja onnistui tekemään itse marketin irtotiskin herkullisia hittisämpylöitä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Radiojuontaja onnistui tekemään itse marketin irtotiskin herkullisia hittisämpylöitä: ”En ole Kurosen Sami, mutta leipasin”

Karpalo-cashewsämpylät eivät ole ainoastaan radiojuontaja Satu Kotosen lempisämpylöitä, vaan ne ovat tuoteryhmänsä myydyimpien joukossa.

Valmiita karpalo-cashewsämpylöitä ja vastaavia leipiä on myös markkinoilla.­

7.5. 11:00

Kuten moni muukin, radiokanava Iskelmän juontaja Satu Kotonen on leiponut viime aikoina kotona tavallista enemmän.

– Ainakin pullataikina nousee yhtä hyvin kuin aina, hän kirjoitti Instagramissa maaliskuussa.

Siellä hän kertoi myös kokeilustaan valmistaa lempisämpylöitään.

– Tiedätkö ne Citymarketin irtotiskin karpalo-cashewsämpylät? No ne on mun ehdottomat lempparit ja kerran meni ihan vihkoon, kun yritin tehdä niitä itse, Kotonen kertoi Instagramissa viime viikolla.

Satu Kotonen on monille tuttu radioääni.­

Kyseiset sämpylät eivät ole ainoastaan Kotosen suosikkeja.

– Todella suosittuja, sämpylöiden toiseksi myydyin. Viikossa menee varmaan 1500 kappaletta, Helsingin Ruoholahden Citymarketin kauppias Tero Huhtala kertoo.

Toinen leipomiskerta onnistui.

– En ole Kurosen Sami, mutta leipasin, Kotonen vitsaili postauksessaan.

Radio- ja tv-juontajana tunnetun Sami Kurosen sämpyläreseptistä tuli taannoin someilmiö.

Pitkä nostatusaika kannatti

Kysyimme Satu Kotoselta, millä tavoin herkkusämpylät onnistuivat. Pohjana oli perussämpylätaikinaresepti, jossa käytetään hiivaa.

Kotonen sekoitti taikinan suhteellisen löysäksi.

– Taikinassa oli pohjana viisi desilitraa vettä. Vehnäjauhojen lisäksi laitoin kauraleseitä pari desiä. Kuivattuja karpaloita ja cashewpähkinöitä käytin yhteensä myös pari desilitraa.

– Kalttasin karpaloita vähän kuuman veden alla siivilässä.

Hän antoi taikinan nousta kolme tuntia. Se oli odottamisen arvoista.

– Olen usein tehnyt Henri Alenin neuvon mukaan yön yli sämpylöitä, joissa taikina siis tehdään illalla ja se kohoaa jääkaapissa yön yli. Näiden annoin nousta kolme tuntia, ja niistä tuli todella hyviä.

Kotonen paistoi sämpylöitä 250-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.

Löysästä taikinasta rapea lopputulos

Jos ei uskalla tehdä taikinaa ilman tarkempaa reseptiä, Ruoka-alkemisti -blogia kirjoittavan Jenni Jouppilan ohjeesta voi olla apua. Jouppila onnistui leipomaan valmiita cashew-karpalossämpylöitä vastaavia herkkuja.

Hän kirjoitti ohjeesta viime vuonna blogissaan. Jouppilakin jätti taikinan hyvin löysäksi.

– Tein täysjyväisen vehnätaikinan sämpylöille, jonka uskalsin kerrankin jättää niin löysäksi, että melkein hirvitti. Taikina tulee vaivata kuitenkin hyvin, että siihen saa kunnon sitkon, mutta jauhoja siihen ei tarvitse lisätä niin paljon kuin yleensä on tottunut, Jenni Jouppila kuvailee kirjoituksessaan.

Sämpylöiden kuoresta tuli rapea ja sisus jäi mukavan pehmeäksi.

– Juuri niin kuin sämpylän kuuluu ollakin, Jouppila totesi.

Jenni Jouppila kirjoitti lisäksi, että karpaloista taikinaan tulee mukavaa makeutta, cashewpähkinät tuovat siihen kermaisuutta.

Jennin cashew-karpalosämpylät (noin 12 sämpylää)

  • 3 dl vettä

  • 2 dl kauramaitoa

  • ½ palaa tuorehiivaa/1 pss kuivahiivaa

  • ½ tl suolaa

  • 2 tl agavesiirappia (tai hunajaa)

  • noin 9 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja*

  • 1 kourallinen cashewpähkinöitä

  • 1 kourallinen kuivattuja karpaloita (mehulla makeutettuja, ei sokerilla)

  • jauhoja työstämiseen

  1. Sekoita vesi ja kauramaito, lämmitä kädenlämpöiseksi (tuorehiiva) tai reilusti kädenlämpöiseksi (kuivahiiva).

  2. Sekoita hiiva, suola ja siirappi lämpimään nesteeseen ja jätä hetkeksi turpoamaan että näet hiivan toimivan.

  3. Lisää puolet jauhoista taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  4. Sekoita sekaan cashewit ja karpalot.

  5. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä hyvin löysäksi.

  6. Vaivaa taikinaa useampi minuutti, että siihen tulee sitkoa ja se irtoaa paremmin sormista.

  7. Jätä kohoamaan noin tunniksi vedottomaan paikkaan peitettynä.

  8. Jauhota uunipannu, jossa on leivinpaperi. Kumoa taikina tai puolet taikinasta uunipannulle ja ripottele päälle jauhoja.

  9. Leikkaa ja siirtele taikinasta veitsellä sopivan kokoisia sämpylöitä ja pyörittele erilleen toisistaan. Taikina on löysää, joten siirtele se veitsen/kaapimen avulla. Huolehdi, että jauhoja on tarpeeksi.

  10. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa, ettei pinta pääse palamaan.

  11. Voit korvata 2–3 dl jauhoista kaurahiutaleilla, mutta tällöin taikina ei nouse ihan yhtä kuohkeaksi kuin pelkillä vehnäjauhoilla.

Resepti: Ruoka-alkemisti.blogspot.com

Mikään ei myöskään estä lisäämästä muihin hyväksi havaittuihin perustaikinoihin kuivattuja karpaloita ja pähkinää.

Niitä voi kokeilla lisätä esimerkiksi rapeiden maalaissämpylöiden taikinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit