Grillaa jotain uutta! Näin syntyy mahtava grillicookie, lohta lankulla ja nopea suolainen piiras - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Grillaa jotain uutta! Näin syntyy mahtava grillicookie, lohta lankulla ja nopea suolainen piiras

Julkaistu: 30.4. 11:03

Kokeilisitko tällä grillikaudella aivan uudenlaisia reseptejä? Vaikka suklaista grillicookieta?

MasterChef Suomi -ohjelmassa kaksi vuotta sitten nähty Kreetta Ahonen haluaisi mullistaa grillaamiseen liittyviä perinteitä.

Grillauskauden taas käynnistyessä hän muistuttaa, että grillata voi aivan kaikkea – kuten vaikka jälkiruokia.

Ahonen myös toivoo grillien ääreen enemmän naisia.

– Jos osaa käyttää hellaa, osaa myös grillata. Ei se ole sen vaikeampaa.

Älä grillaa liian kuumalla

Yhden yleisohjeen Ahonen antaa heti. Hän on huomannut, että innokkailla grillaajilla ei aina riitä maltti parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseen.

– Hätäillään eikä malteta odottaa hiillosta. Kärvennetään pinta liian kuumalla.

– En myöskään suosittele sytytysnesteen käyttöä. Sytytyksen saa tehtyä paljon helpomminkin, Ahonen huomauttaa.

Kreetta Ahonen haluaisi mullistaa grillaamisen perinteitä.

Grillaamista kannattaa kuitenkin kaikkien kokeilla – grillaamalla ruokaan saa erilaisen maun kuin muulla tavalla valmistaen.

– Grillauksessa mausteena on myös hyvä mieli. Keittiössä ruokaa laittaessa voi tulla joskus arki vastaan, mutta grillatessa ei ikinä.

Grillausta ympäri vuoden

Ahonen voitti vuonna 2016 kamado-grillauksen Suomen mestaruuden Helsingin Rautatientorilla.

– Olen hallitseva Suomen mestari, koska kyseisiä kisoja ei ole järjestetty tuon jälkeen, hän huomauttaa.

Pari vuotta aiemmin Ahonen oli tullut kolmanneksi Grillimaisteri-kisassa Helsingin Narinkkatorilla ja saanut siitä palkinnoksi kamado-grillin.

– Siitä grillausharrastus syttyi oikein tosissaan, kun tajusin grillauksen monipuolisuuden, hän kertoo.

Kamado on keraaminen hiiligrilli, jolla voi grillauksen lisäksi savustaa ja paistaa pizzaa.

Sittemmin Ahosen kotiin on päätynyt toinenkin, pienikokoisempi kamado-grilli, kaksi hiiligrilliä sekä perinteinen nuotiopaikka.

Ahosen reseptit voi kuitenkin hyvin toteuttaa myös muilla grilleillä.

– Sähkögrilleillä ruoanlaitto sujuu rajatusti, mutta kaasugrillillä on helppo tehdä ruokaa.

Ahonen itse grillaa ympäri vuoden, vaikka Suomessa monella grillikausi käynnistyy vapun tienoilla.

Viime vuosina hän on kiertänyt erilaisissa kesätapahtumissa grillaamassa, mutta koronan takia se ei nyt onnistu.

Takaiskuista huolimatta Ahonen uskoo, että alkamassa on hyvä grillikausi.

– Kiinnostus grillaukseen on kasvanut vuosi vuodelta!

Kreetta Ahosen reseptit

Nopea lohipiiras

  • 1 pkt voitaikinalevyjä (500 g)

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 tl sipulijauhetta

  • 100 g mozzarellajuustoraastetta

  • 150 g kylmäsavulohta

  • mustapippuria

  • rucolaa

  • chiliöljyä

  • punasipulihilloketta

  1. Kaulitse voitakinalevyjä hieman ohuemmiksi. Levitä levyn päälle ohuelti ranskankermaa, johon on sekoitettu sipulijauhetta.

  2. Ripottele päälle mozzarellaraastetta ja revi lohi muutamaksi palaksi päälle. Paista grillissä epäsuoralla lämmöllä 200 asteessa noin 12–14 minuuttia.

  3. Paiston jälkeen ripottele päälle rucolaa, punasipulihilloketta ja maun mukaan chiliöljyä sekä rouhittua mustapipppuria.

Punasipulihilloke

  • 3 isoa punasipulia (yht. 500 g)

  • 1 rkl öljyä

  • 1 dl sokeria

  • 1/2 tl suolaa

  • 1-2 tl balsamicoa tai punaviinietikkaa

  1. Siivuta punasipuli ja kuullota hetki öljyssä.

  2. Lisää sokeri, balsamico sekä suola. Keittele rauhassa välillä sekoittaen niin, että sipulit pehmenevät ja karamellisoituvat.

  3. Punasipulihilloke säilyy jääkaapissa reilun viikon ja sopii erinomaisesti myös burgereihin.

Grillicookie

  • 150 g voita

  • 1 dl fariinisokeria

  • 1 dl sokeria

  • 2 kpl kananmunia

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 50 g Omar-toffeeta

  • 50 g valkosuklaata

  • (1/4 tl kanelia)

  1. Sulata voi grillissä ja lisää siihen sokerit. Anna jäähtyä hetken ennen kuin lisäät kananmunat.

  2. Sekoita munat sekaisin sulan voin ja sokereiden kanssa.

  3. Lisää jauhot ja leivinjauhe kahdessa erässä.

  4. Levitä tasaisesti pannun pohjalle. Ripottele paloitellut toffeet ja valkosuklaat pinnalle ja painele ne taikinan sekaan.

  5. Nosta 175 asteiseen grilliin epäsuoralle lämmölle. Paista noin 25–35 minuuttia riippuen astian koosta ja taikinan paksuudesta.

Katso grillicookien valmistaminen yllä olevalta videolta.

Jaakko Sorsan reseptit

Grillatut sinisimpukat 4:lle ja marinoitua tomaatti- avokadosalsaa

  • 1 kg sinisimpukoita, tuoreita, kuoressaan (250g / ruokalija = alkuruokakoko)

  • 1 ruukku tuoretta korianteria

  • 1 ruukku ruohosipulia

  • 5 rkl soijakastiketta

Tuoreet sinisimpukat ovat erittäin vaivattomia valmistaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pakastettuja vihersimpukoita.

Grillin tuoma savuinen maku yhdistyy mainiosti soijan aromeihin.

  1. Grillin kuumentuessa puhdista simpukat. Huuhtele kylmän veden alla ja yksitellen kopauta simpukkaa poytää vasten.

  2. Kuoren tulisi sulkeutua merkkinä siitä, että simpukka on elävä. Poista simpukoista mahdollinen ‘parta’ pienellä veitsellä.

  3. Laita simpukat grilliin. Koosta riippuen ne valmistuvat n. 3–5 minuutissa. Simpukat avautuvat kypsymisen merkiksi.

  4. Simpukat voi tarjota mehukkaana versiona, heti niiden avauduttua tai hieman savuisempana versiona, jolloin voi antaa niiden kypsyä muutaman minuutin pidempään. Tällöin savuinen maku voimistuu ja rakenteesta tulee asteen kuivempi ja mausta intensiivisempi.

  5. Siirrä simpukat grillistä tarjoiluastiaan esimerkiksi pihdeillä. Heitä pois simpukat, joiden kuori ei ole avautunut.

  6. Asettele simpukat tarjoiluastiaan avautunut kuori ylöspäin.

  7. Pirskottele päälle soijakastiketta.

  8. Lusikoi jokaisen simpukan sisään salsaa ja lopuksi sirottele simpukoiden päälle pieneksi leikattua ruohosipulia.

  9. Tarjoile heti.

Marinoitu tomaatti-avokadosalsa

  • 4 keskikokoista tomaattia

  • 1 avokado

  • laadukasta neitsytoliiviöljyä

  • suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • tabascoa / chilikastiketta

  1. Poista tomaattien kuori. (Leikkaa pienellä veitsellä risti tomaatin kärkipäähän, keitä kiehuvassa vedessä 1 min ja siirrä heti jääveteen.

  2. Tällöin kuori irtoaa helposti.) Poista siemenkodat, leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi ½ cm x ½ cm. Sirottele suolaa tomaattien päälle ja anna maustua 5 min.

  3. Siirrä tomaatit talouspaperille kuivumaan.

  4. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja mausta tuoreella sitruunamehulla.

  5. Sekoita tomaatit, avokadot, oliiviöljy ja leikattu korianteri kulhossa, mausta mustapippurilla ja tabascolla.

Vinkki: voit tehdä tomaatit valmiiksi etukäteen ja sekoittaa avokadojen kanssa noin tunti ennen tarjoilua.

Grillattu siitakesieni-salaatti (kasvisvaihtoehto)

  • 200g tuoreita siitakesieniä

  • (tai ruskea herkkusieni tai herkkusieni)

  • 1 ruukku tuoretta korianteria

  • 2 rkl soijakastiketta (Kikkoman)

  • 2 tl seesamiöljyä

  • suolaa

  • mustapippuria myllystä

  1. Poista siitakesienten kannat veitsellä.

  2. Sekoita soija ja seesamiöljy. Marinoi sieniä öljyseoksessa 15 min.

  3. Grillaa sieniä hattu alaspäin n. 1 min. Käännä, grillaa 1 min lisää. Siirrä sienet hattu alaspäin tarjoiluastiaan.

  4. Lusikoi päälle marinoitua tomaatti-avokadosalsaa sekä leikattua ruohosipulia.

Sami Garamin reseptit

Grillilankkulohi (4 annosta)

  • 2 kpl (n. 800 g) kirjolohifileetä

  • suolaa

  • 20 g voita

  • 3 rkl sinappia

  • nippu tilliä

  • 1 dl valkoviiniä

  • 1 rkl balsamiviinietikkasiirappia

  • 30–40 cm käsittelemätöntä lautaa, esim kuusta, mäntyä tai koivua

  1. Kostuta pala käsittelemätöntä lautaa valkoviinillä.

  2. Aseta toinen fileistä laudalle, nahkapuoli alaspäin. Sivele kalan pintaan ohut kerros sinappia, suolaa fileet kevyesti. Asettele tillin oksia fileelle koko kalan pituudelta.

  3. Aseta toinen filee ensimmäisen päälle pyrstö paksummalle puolelle, nahkapuoli ylöspäin.

  4. Nosta lauta pakastuspussiin ja kaada sinne vähänvalkoviiniä. Painele ilma pois ja sulje paketti niin, että neste ei pääse valumaan ulos. Anna tekeytyä ainakin tunti huoneenlämmössä.

  5. Nosta lauta pussista grilliin tai nuotioritilälle. Grillaa täydellä teholla kymmenisen minuuttia ja vähän miedommin toinen.

  6. Lauta saattaa syttyä ja savua tulee paljon, mutta grillin kupu suojaa. Kypsyyden voi tarkistaa vetämällä nahkaa hiukan auki ja kurkkamalla sen alle.

  7. Anna pientä lisämakua kalalle muutamalla raidalla balsamicosiirappia.

Tilliperunat foliossa

  • 800 g uusia perunoita

  • 2 rkl tummaa sesamöljyä

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • tilliä

  • suolaa

  • foliota

  1. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Nosta ne folionpalalle ja mausta öljyllä ja suolalla.

  2. Voit tehdä yhden ison nyytin tai useamman hiukan pienemmän. Paahda grillissä muutama minuutti.

  3. Leikkaa päälle tilliä.

Punajuurivartaat

  • 200 g tuoretta punajuurta

  • 2 rkl öljyä

  • suolaa

  • varrastikkuja

  1. Kuori punajuuret ja keitä niitä vartin verran. Valitse melko pieniä punajuuria.

  2. Pistä pehmenneet, mutta vielä napakat punajuuret varrastikkuihin ja sivele ne öljyllä.

  3. Grillaa vartaat kuumiksi.

Lohiresepti syntyi pojan kanssa nuotiolla

Kokki Sami Garam on nähty monena kesänä Ylen aamu-tv:ssä opastamassa kansaa grillailun saloihin. Tänä vuonna tätä ei nähdä, mutta grillivinkkejä Garamilta löytyy.

Oheinen resepti, grillilankkulohi, lähti kehittymään, kun Garam teki poikansa Kasperin kanssa Keittiö retkellä -kirjaa.

– Maustoin lohen lankulla ja laitoin muovipussiin, jossa oli vähän valkoviiniä kostuttamassa lohta. Kun tulimme nuotiopaikalle, laitoin lankun repusta suoraan nuotiolle. Sen jälkeen liekit tekivät työnsä, Garam muistelee reseptin syntyä.

Sami Garam maustaa lohensa lankkuineen päivineen.

Esivalmistelut voi tehdä ennalta vaikka keittiössä ennen kuin iskee lohen laudalla grilliin.

– Kun lauta syttyy palamaan, se savustaa samalla lohen. Kun grillin kansi on kiinni, tuli ei pala valtoimenaan. Tulta voi hillitä kostuttamalla laudan.

Mustuneen laudan voi nostaa tarjolle kuumuutta kestävällä alustalla.

– Nostan lankun pöytään, kun siinä on vielä pieniä liekkejä.

Hongkongissa grillaus kuuluu elämäntapaan

Useista tv-ohjelmista tuttu huippukokki Jaakko Sorsa asuu Hongkongissa, missä grillaus kuuluu elämäntapaan. Ulkoilmaravintoloissa on valmiina grillejä ja tiskiltä voi ostaa erilaisia ruoka-aineksia.

– Ne ovat hyvin perinteisiä ja edullisia paikkoja, Jaakko Sorsa kertoo.

Grillattavaa löytyy moneen makuun. Eri tavoin maustettuja kanansiipiä sekä erilaisia pullia on paljon.

Huippukokki Jaakko Sorsa asuu Hongkongissa, missä grillaaminen on osa elämäntapaa.

– Kalapullissa voi olla haita ja mustekalaa tai tietysti katkarapuja. Jos on varaa, grillataan myös kampasimpukoita ja tuoreita katkarapuja.

Possunkyljykset ja kananakit ovat samaten suosittua grilliruokaa.

Rannoilla on isoja betonisia grillausalueita, jotka ovat aina täynnä väkeä. Kylmälaukuissa voi tuoda mukana omia ruoka-aineksia.

Sorsan omiin suosikkeihin kuuluu korealaistyylinen grilliruoka.

– Omalla parvekkeella teemme sähkögrillillä korealaistyylistä ruokaa kuten marinoituja lihasuikaleita.

Niiden ohessa nautitaan korealaiskeittiölle tyypillisiä kylmiä kasvislisäkkeitä.

Käydessään kesäisin Suomessa Sorsa grillaa vanhempiensa kesämökillä lähinnä kalaa.

– Täällä ihmiset ihmettelevät, kuinka voi itse nostaa järvestä kalaa ja sitten grillata sen saman tien. Täkäläisistä se tuntuu ihan utopistiselta, Sorsa tietää.

Ohessa hän jakaa kevään grillireseptivinkkinsä Ilta-Sanomien lukijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit