Kerroimme maaliskuussa, että tunnettu kokki ja ravintoloitsija Jyrki Sukula ei päässyt matkustamaan kotiinsa Italiaan. Perhe voi siellä kuitenkin hyvin ja Sukula jatkaa jo aiemmin Suomessa sovittuja töitä.
– Totta kai tilanne aiheuttaa uudelleen organisointia, mutta minun ongelmani ovat suhteellisen pieniä monien muiden ihmisten vaivoihin nähden, Jyrki Sukula totesi maaliskuussa.
Työt ja rutiinit pitävät nyt kiireisenä.
Apua niille, jotka sitä tarvitsevat
– Herään seitsemältä, vedän tunnin aamulenkin ja hoidan sen jälkeen puheluita sekä videokokouksia. Päiviin kuuluu myös luovaa työtä, ideointia, ulkoilua ja ensi vuoden uutuuksien suunnittelua, Jyrki Sukula kertoo Ilta-Sanomille huhtikuussa.
Sukula on monessa mukana.
Hän tekee parhaillaan Suomalainen menestysresepti -tv-ohjelmaa. Lisäksi Sukula toimii yrittäjänä Jymy-jäätelömerkin parissa, Saimaalla toimivassa kalankasvatusyrityksessä, kolmessa Helsingissä toimivassa ravintolassa sekä viinitukussa.
Hän pyrkii nyt ylläpitämään tietynlaista positiivisuutta.
– Yritän välttää valittamista. Löytää ilon tekemiseen, nauttia siitä, riippumatta siitä miten asiat ovat. Lisäksi pyrin auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat. Kykyjeni ja resurssieni mukaan.
Jyrki Sukula rohkaisee kokeilemaan myös hieman haastavampia kotiruokia.
”Löydä sisäinen kokkisi”
Kotikeittiöissä saattaa olla pulaa ideoista arkiruokien tekemiseen. Jyrki Sukula antoi Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille ohjeita, joita voi kokeilla. Ne voivat tuoda vaihtelua kotiruokiin.
Seuraavat ohjeet ovat helppoja, mutta Sukula kannustaa myös kokeilemaan haastavampiakin ohjeita.
– Toivon, että ihmiset innostuvat kokeilemaan vaikeampia ja työläämpiä reseptejä ja löytävät itsestään ”sisäisen kokin”. Tämä taasen syventää ja kasvattaa ruuan arvostusta.
Ja jos taloudellinen tilanne vain sallii, ravintoloita kannattaa toisinaan tukea.
– Mielestäni noutoruoka tai toimitus on hyvä tapa hengähtää ja ostaa itselleen aikaa. Toivon, että ihmiset palaavat ravintoloihin tämän kriisin jälkeen, meidän palveltavaksi.
Jämärisotto ja kuivahtanut leipä käyttöön
Yksi Jyrki Sukulan resepteistä on maukas uunilohi.
Hyvä ja käytännöllinen ohje on italialainen Torta salata, jossa voi hyödyntää esimerkiksi eilisen risoton jämiä.
Panzanella on toinen ohje, jonka avulla voi vähentää ruokahävikkiä. Siihen voi käyttää kuivahtanutta leipää.
Torta salata
250 g eilistä risottoa
1 kypsä kananmunaa
200 g kuullotettua pinaattia
Ainekset sekoitetaan yhteen salaatiksi.
Panzanella
veitsellä hienonnettua vanhaa, vaaleaa leipää
tomaattimehua
sitruunamehua
oliiviöljyä
Sekoita pallovatkaimella tai käsin niin, että lopputulos on kuin punaista tomaatinmakuista Kuskusia.
Lisää vaikka kurkkua, varsiselleriä, punasipulia ja savukalaa.
Kuivahtaneen leivän voi hyödyntää salaatissa myös niin, että sitä paahtaa hiukan.
Jyrki Sukulan uunikalareseptissä käytetään hapankorppuja.
Alla oleva ohje on kahdelle hengelle. Jos teet enemmän, suhteuta ainekset sen mukaan, esimerkiksi tuplaamalla ne.
Sukulan reseptissä on mukana juuresmuusin resepti sekä piparjuurijogurtin ohje. Ne sopivat hyvin alla olevan uunilohen kylkeen.
Uunikirjolohi (2 hengelle)
170 g kirjolohifilee
1 dl hapankorppua raastettuna
1/2 dl voisulaa
1 dl hienonnettua tilliä
suolaa
mustapippuria
Valmistusohjeet
Laita kirjolohifilee leivinpaperin päälle uunipellille.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sivele kirjolohen pinta voisulalla.
Ripottele päälle hapankorppuraastetta sekä tilliä.
Paista kala uunissa 200 asteessa 15 minuuttia.
Juuresmuusi
3 kpl porkkanoita
1 kpl palsternakka
4 kpl maa-artisokkaa
½ dl oliiviöljyä
suolaa
sitruunamehua
Kuori juurekset ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Sekoita juurekset hienoksi vatkaimella. Lisää oliiviöljyä ja sitruunaa, tarkista suola.
Piparjuurijogurtti
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl Dijon-sinappia
2 tl piparjuuritahnaa
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
Sekoita piparjuurijugurtin ainekset keskenään.
Tarkista maku.