Väheksytty, mutta halpa aines on Maija Silvennoisen luottoruoka – ja jos törsäät, törsää yhteen asiaan, hän sanoo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Väheksytty, mutta halpa aines on Maija Silvennoisen luottoruoka – ja jos törsäät, törsää yhteen asiaan, hän sanoo

Erilaisia kaaleja voi hyödyntää monin eri tavoin, kuten vaikka maukkaassa pestossa. Jutun lopussa on 10 maukasta reseptiä.

Julkaistu: 27.3. 13:00

Kysyimme tunnetulta kokilta ja ravintoloitsijalta vinkkejä edullisista ja ravinteikkaista aineksista.

– Ei varmasti ole yhtäkään ihmistä tai yritystä, johon tämä tilanne ei nyt vaikuttaisi. Ihan kaikki joutuvat nyt miettimään talouttaan, tunnettu kokki ja ravintoloitsija Maija Silvennoinen toteaa.

Kysyimme Silvennoiselta vinkkejä edullisten ja ravitsevien ruokien tekemiseen. Vastaavia neuvoja antoivat viime viikolla Silvennoisen tapaan ansioituneet kokit Teemu Boman ja Kari Aihinen.

Aihinen painotti kotimaisten juuresten käyttämistä.

– Kyllä, kotimaisista juureksista saa edullista ja ne ovat todella herkullista ruokaa. Nyt jos koskaan kannattaa tukea kotimaisia ruoantuottajia, Maija Silvennoinen sanoo.

Maija Silvennoinen kuvattiin ruokaostoksilla kesäkuussa 2019.

”Kaalifanaatikko”

Silvennoisella on oma lempituote.

– Olen vähän sellainen kaalifanaatikko, hän kertoo.

Maija Silvennoinen on puhunut kotimaisen kaalin hyödyntämisestä koko uransa ajan. Hän toteaa, että kaalia on ehkä hieman väheksytty.

– Se jos mikä on ravinteikasta ja hyvin edullista ruokaa. Ja erilaisia kaaleja on monta.

Maija Silvennoisen oma luottoruoka kaalista on raastesalaatti.

– Siitä voi raastaa suikaleita vaikka hyvin terävällä juustohöylällä. Kaalisalaattiohjeita on netti pullollaan. Siihen voi lisätä esimerkiksi porkkanaa ja juureksia. Teen itse usein jonkun vinegrettekastikkeen, pieni hapokkuus tekee salaatista hyvän. Lisäksi raikkautta siihen voi tuoda ananaksella tai appelsiinilla.

”Voimaruokaa”

Lämpimistä ruoista tutuimpia ovat kaalilaatikko ja erilaiset keitot.

– Kaalikääryleet ovat oikein varsinaista juhlaruokaa. Ja sen kanssa puolukkaa. Se on kunnon voimaruokaa.

Jos kaali ei ole ennen ollut tyypillinen aines omassa keittiössä, sen erilaista valmistamista kannattaa nyt kokeilla. Ylipäätään nyt voi olla aikaa opetella uudenlaisia ruokia.

– Itse tekemällä ruokalasku on pienempi. Ja nyt voisi olla aikaa tehdä ihan kunnon ruokaremontti, laittaa itsensä kuntoon. Nyt voisi olla aikaa siivota omaa ruokavarastoa ja tarkkailla sitä, mikä on keholle hyväksi.

Silvennoinen ihmettelee väittämiä, joiden mukaan ravinteikas ruoka olisi kallista. Juurekset ja monet kasvikset eivät sitä ole.

– Kaupassa kannattaa katsoa tarkemmin, mikä on edullista ja terveellistä.

Tuki kotimaisille pientuottajille

Maija Silvennoinen ihmettelee säilykekeittojen hamstrausta. Halvemmalla saisi parempaa.

– Ihmiset ovat hamstranneet tölkkikeittoja, en tiedä miksi. Puolesta kilosta herneitä saa ison sopan.

Kaalit, juurekset, sipulit ja perunat. Siinä edullisia aineksia, joista voi tehdä vaikka mitä. Lisäksi oman pakastimen marjavarastoa kannattaa nyt käyttää, jos sellainen on.

Niistä saa kevyempiä herkkuja, kuten vaikka rahkoja. Välillä on hyvä myös herkutella, Silvennoinen toteaa.

– Mutta jos törsäät nyt johonkin, niin törsää kotimaisten pientuottajien tuotteisiin.

Kotimaisten ruoantuottajien tukeminen on nyt erityisen tärkeää.

”Kun tämä on ohi, aloitan alusta”

Maija Silvennoinen elää samassa tilanteessa kuin kaikki ravintoloitsijat. Ravintolan ulosmyyntiä saa vielä harjoittaa. Hän pitää yllä positiivista asennetta ja haluaa valaa uskoa muihin.

– Kun tämä on ohi, aloitan yritystoiminnan alusta. Vaikka tämä on ikävää, koen tilanteen olevan yksi oppi elämässä.

– Haluan antaa kaikille voimia, tästä kyllä selvitään.

10 herkkua kaalista

Ruusukaali-hasselpähkinäsalaatti

Suomalainen coleslaw

Kahden kaalin pesto

Kahden kaalin sosekeitto

Pikakimchi

Kaalisalaatti

Kaalilaatikko

Grillattua varhaiskaalia

Kaalikääryleet sienillä

Punakaalicoleslaw ja broileria

Kokonaisena paahdettu kukkakaali

Kokonainen, uunissa paahdettu kukkakaali on superherkullista.