Kokin ohje 90-luvun makaroniruokien klassikosta ja ravinteikas, edullinen keitto: ”Taattua lohturuokien kategoriaa” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kokin ohje 90-luvun makaroniruokien klassikosta ja ravinteikas, edullinen keitto: ”Taattua lohturuokien kategoriaa”

Pääkallopata, pääkallomuhennos, nistipasta. Tällä ruoalla on monta nimeä.

Julkaistu: 23.3. 15:05

Kysyimme keittiömestari Teemu Bomanilta vinkkejä edullisen, mutta maukkaan kotiruoan valmistamiseen.

Keittiömestari Teemu Bomanin piti alun perin olla tällä viikolla avaamassa uutta ravintolaa.

Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan, Atrian uuden ravintolan Gastrogrill Murén avajaiset jouduttiin kuitenkin siirtämään, kuten niin monien muidenkin keväälle suunniteltujen tilaisuuksien on käynyt.

Ravintola avataan, kun se on mahdollista.

Teemu Boman on aiemmin työskennellyt muun muassa ravintola Finnjävelissä. Hän tuli hopeasijalle vuoden 2017 Vuoden kokki -kilpailussa. Ansioituneella kokilla on tarjota juuri tähän hetkeen sopivia, helppoja ja edullisia ohjeita.

Niin kutsutusti perusasioiden äärelle palaamista.

Rakas, jolla on monta nimeä

Kysyimme Bomanilta vinkkejä kotikeittiöihin. Hänen omat luottoruokansa kotona ovat yksinkertaisia.

– Kotona valmistan helppoja ja suhteellisen nopeita ruokia. Esimerkiksi pastaruokia, keittoja ja kastikkeita, kesäisin sitten grillataan.

Moni muistaa varsinkin 1990-luvun suositun makaroniruoan, joka tunnetaan esimerkiksi pääkallopatana, nistipastana tai yksinkertaisesti makaronimössönä.

– Pulisoossi, pultsarinpata. Rakas, jolla on monta nimeä.

Teemu Boman antoi Ruokalan lukijoille oman versionsa ruoasta sekä borssikeiton ohjeen.

– Molemmat ruoat ovat edullisia ja nopeita valmistaa sekä taattua lohturuokien kategoriaa.

Borchkeiton ohjetta voi soveltaa. Kuvituskuva.

Mausta oman maun mukaan

– Ruoan voi tuunata vielä jääkaapin antimilla. Itse raastan usein pinnalle juustoa ja lisään ketsuppia, välillä laitan pinnalle adjikaa (tulinen maustekastike) ja ranskankermaa. Mitä kaapista nyt löytyy, Boman kertoo makaroniruoasta.

Boman toteaa, että maku on tärkein. Maustamisessa voi käyttää luovuutta, vaikka reseptiin olisikin listattu tietyt mausteet. Aineksia voi myös soveltaa tarpeen mukaan.

– Jos kaapissa lojuu esimerkiksi kermaviilin jämä, senkin voi surutta lisätä kastikkeeseen vaikka maidon sijaan.

Vanha kunnon kastike

Kysyimme Bomanilta myös muita ehdotuksia poikkeukselliseen aikaan – esimerkiksi sitä, millä aineksilla voidaan valmistaa herkullinen kastike perunoille.

– Kastike toimii aina perunoille, oli kyseessä sitten varhaisperuna tai puikula. Varhaisperunoille pelkkä voikin riittää, mutta esimerkiksi kermaviilikastike kylmäsavulohella on aivan mainio.

– Mutta näin tiukkoina aikoina edullinen ja hyvä kastike keitetyille perunoille on vanha kunnon kananmunakastike, jonka päälle voi hienontaa raakaa sipulia ja vaikka tilliä pakkasesta, jos on sitä kesältä säilönyt.

Kananmunakastike sopii erilaisten ruokien kanssa.

– Mitä löytyy pakkasesta, ihan oman lompakon mukaan. Kalapuikot, kylmäsavulohi, katkaravut, kesällä kalastettu ahven, kaikki käy. Mutta pelkät perunat ja kastike toimivat myös hyvin, kunhan muistaa vain maustaa kastikkeen kunnolla.

Jauhelihakastike ja läskisoosi ovat myös täydellisiä pareja esimerkiksi puikulaperunoista valmistetulle muusille.

Lohtu- ja hemmotteluruokaa

Bomanin omat luottomausteet kotona ovat suola, pippuri, laakerinlehdet, sinappi, kuivattu oregano, valkosipuli ja jalopeno-tabasco.

– Tämä tietenkin johtuu siitä, että kotona tulee valmistettua paljon simppeliä ruokaa ja grillattua sesongista riippuen. Etikka ja sokeri tuovat balanssia maustamisessa. Raakaa sipulia käytän moneen tuotteeseen tuomaan pientä potkua ja eräänlaista raikkautta loppusilauksena.

Millaisia hemmotteluruokia nyt voisi tehdä?

– Tunnustaudun aikalailla hedonistiksi ja koen, että arjen keskellä kannattaa hemmotella itseään, vaikka ihan pienillä asioilla. Näin vaikeana aikana pientuottajien tukeminen on tärkeää.

Teemu Boman pitää erityisesti juustoista.

– Kotimaiset juustot ja hilloke vaikka porkkanasta toimii aina, ja tietysti vaaleaa näkkäriä tai keksejä kylkeen.

– Ja jos kaipaa makeaa, niin suuren lohdun tuovat aina letut, kermavaahto ja hillo kesän marjoista. Ne vievät ajatukset lapsuuden mummolaan, jolloin ei ollut vielä huolia.

Makaronimössö vol. 2

400 g sikanauta-jauhelihaa

2 kpl sipulia

3 kpl valkosipulinkynsi

100 g voita

100 g vehnäjauhoja

4 dl vettä

4 dl maitoa

1 lihaliemikuutio

3 laakerinlehteä

jalopeno-tabascoa

suolaa

mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Hienonna sipulit ja valkosipuli.

  2. Paista jauheliha hyvin voissa, lisää sipulit ja kuullota vielä hetki.

  3. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Lisää jauhot ja sekoita hyvin sekaisin, lisää nesteet ja sekoita mahdollisimman hyvin, ettei tule paakkuja.

  5. Lisää laakerinlehdet ja lihaliemikuutio.

  6. Anna kypsyä keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  7. Mausta vielä tarpeen mukaan tabascolla, suolalla ja pippurilla.

  8. Tämän voi toki tuunata ja maustaa oman maun mukaan. Keitä 400 g makaronia ja sekoita keskenään, anna kastikkeen imeytä hetki.

  9. Tämän reseptin voi valmistaa myös ilman lihaakin, sillä hyvä kastike ja pasta toimivat aina. Jauhelihan voi korvata soijarouheella tai sienillä.

Raaste Borch

500 g punajuurta

100 g porkkanaa

1 sipuli

4 kpl valkosipulinkynttä

1 litra vettä

2 kpl lihaliemikuutiota

200 g palvikylki tai saunapalvi

75 g voita

5 kpl laakerinlehteä

kuivattua korianteria

suolaa

mustapippuria

Tabascoa

Valmistuohjeet

  1. Resepti on helppo: raasta kaikki raastinraudalla, myös palvikylki jos se on palana.

  2. Kuumenna voi, lisää palvikylki ja sipulit.

  3. Paista hetki, lisää muut raasteet ja mausteet. Lisää vesi ja liemikuutiot, tarkasta suola.

  4. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti ja tarkasta maut.

  5. Mausta vielä tabascolla lopuksi ja tarjoile smetanan tai ranskankerman kanssa.

  6. Tämä resepti on nopea tehdä hellalle kypsymään. Sitten vain odotellaan, välillä hämmentäen.

Reseptit: Teemu Boman