Ovatko paistopistetuotteet turvallisia ja voiko ravintolaruokaa syödä huoletta? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ovatko paistopistetuotteet turvallisia ja voiko ravintolaruokaa syödä huoletta?

Viruksen ei ole todettu tarttuneen elintarvikkeista.

Julkaistu: 17.3. 18:40

Koronavirus ei tartu tämänhetkisen tiedon mukaan elintarvikkeiden välityksellä. Käsihygieniasta kaikkien pitää silti huolehtia.

Ruokavirasto antaa sivuillaan vastauksia kysymyksiin, jotka voivat liittyä yleisiin huoliin ruokakaupoissa asioimisen turvallisuudesta.

Virasto painottaa sivuillaan, että COVID-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa.

Tämänhetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä, Ruokavirasto kertoo.

Kuten normaalinakin aikana, sairaana ollessa ruoan valmistamista ja tarjoilemista muille pitää välttää.

Lisäksi käsien pesemisestä on huolehdittava nyt erityisellä tarkkuudella.

Sairaana ei saa mennä kauppaan

Julkaisemme tässä jutussa Ruokaviraston tekemän tarkemman listauksen vastauksista, mutta tiivistettynä niiden sisältö on seuraava:

  • Ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämänhetkisen tiedon mukaan voi saada koronavirustartuntaa.

  • Paistopistetuotteiden ja muiden pakkaamattomien tuotteiden osalta: virus ei tämänhetkisen tiedon mukaan tartu elintarvikkeiden välityksellä.

  • Kauppojen pintojen tai esineiden osuutta ei myöskään pidetä merkittävänä taudin leviämisessä.

  • Ravintolaruoka: Koronaviruksen ei ole todettu tarttuneen ruoan tai juomien välityksellä.

  • Sairaana tai oireilevana ei pidä mennä kauppaan tai ravintolaan.

  • Käsihygieniasta on pidettävä huolta jatkuvasti.

Näin Ruokavirasto vastaa kymmeneen yleiseen kysymykseen:

1. Tarttuuko koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?

Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.

2. Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti?

Ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämänhetkisen tiedon mukaan voi saada tartuntaa. Kauppojen pintojen tai esineiden osuutta ei myöskään pidetä merkittävänä taudin leviämisessä.

3. Voinko sairastua pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, paistopisteiden tuotteista tai salaattibaarien tuotteista?

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä.

Helsinkiläisessä kaupassa osa paistopistetuotteista oli pussitettu valmiiksi.

4. Onko syytä välttää joitakin elintarvikkeita?

Koronavirus ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.

5. Voinko sairastua ravintolaruoasta?

Koronaviruksen ei ole todettu tarttuneen ruoan tai juomien välityksellä. Sairaana ei ole syytä mennä ravintolaan.

6. Onko buffetruokailu turvallista?

Ruoasta ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada tartuntaa. Buffetruokailussa pidetään suurimpana tartuntariskinä jonottamista lähietäisyydellä.

Kädet pitää pestä aina ennen ruokailuun tuloa. Jos käsienpesu ei ole mahdollista juuri ennen ruokailun aloittamista, on syytä käyttää käsidesiä.

7. Aiheuttaako COVID-19 ruokamyrkytyksiä?

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai juoman välityksellä tarttuvaa tautia. Koronavirus ei tämänhetkisen tiedon mukaan aiheuta ruokamyrkytyksiä.

8. Miten minun tulee käsitellä elintarvikkeita kotona?

Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja.

9. Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä. Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

10. Miten elintarvikeyritykset huomioivat viruksen toiminnassaan?

Elintarvikkeiden tuotannossa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus. Sairaana ei saa tulla töihin.

Erityisen tärkeää koronaviruksen torjunnassa on käsienpesu. Työntekijöiden terveydentilaan liittyvästä ohjeistuksesta vastaa terveydenhuolto.

Kaupoissa voi joutua koskemaan erilaisia näyttöjä. Omasta käsihygieniasta huolehtiminen on kaikkina aikoina tärkeää.

Lähde: Ruokavirasto

  • Huolehdi käsihygieniasta.

  • Yski tai aivasta hihaan/nenäliinaan.

  • Pidä riittävä etäisyys toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

  • Toivomme että suosit kortti- ja lähimaksamista.

  • Kysy tarvitseeko joku lähipiirissäsi kauppa-apua.

  • Riskiryhmille suositellaan aamun ensimmäistä aukiolotuntia.

  • Tutustu verkkokauppojen tarjontaan.

Lähteet: K-ryhmä, S-ryhmä