7 ihanaa sämpyläohjetta – yhdessä ei tarvita hiivaa, toisessa on kätevä kohotustekniikka - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

7 ihanaa sämpyläohjetta – yhdessä ei tarvita hiivaa, toisessa on kätevä kohotustekniikka

Itse tehdyt sämpylät ovat yksinkertaisesti ihana asia.

Sämpylöitä voi tehdä kerralla isomman satsin ja pakastaa loput.­

17.3.2020 17:36

Tuore ja tuoksuva, lämmin leipä on yksi parhaista asioista, joita pöytään voi kantaa.

Sämpylöiden leipominen ei ole vaikeaa. Kokosimme IS:n Ruokalassa julkaistuja ohjeita ja reseptipankin hyviä reseptejä yhteen nippuun.

Yksi loistava ohje on 15 minuutin ruis-kaurasämpyläresepti. Niihin ei tarvita hiivaa tai kuivahiivaa, vaan ne kohotetaan leivinjauheella.

Tammikuussa julkaistussa jutussa oli myös kätevä kohotustekniikka.

Kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen ohjeessa taikina tehdään edellisenä päivänä valmiiksi ja sen annetaan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Pellillisen sämpylöitä voi laittaa kohoamaan myös 40-asteiseen uuniin.

Uunin lämpötilaa nostetaan myöhemmin reippaasti varsinaista paistamista varten.

Lämpimät aamusämpylät

3 dl kaurajuomaa tai vettä

15 g hiivaa (1/3 paketti)

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 rkl rypsi- tai kauraöljyä

6–7 dl kaura-sämpyläjauhoseosta tai hiivaleipä- ja vehnäjauhoja (Jos käytät hiivaleipä- ja vehnäjauhoja, saatat tarvita jauhoja 2–3 dl enemmän)

1/2 dl kauraleseitä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita taikina illalla: Lämmitä neste kädenlämpöiseksi isossa kulhossa. Liota joukkoon hiiva. Tarvitset hiivaa normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän.

  2. Lisää suola, siirappi, öljy ja jauhot.

  3. Sekoita jauhot joukkoon muutamassa erässä.

  4. Valmis taikina on hieman tarttuvaa, mutta se ei haittaa. Taikinaa ei tarvitse alustaa, vain sekoitus riittää.

  5. Laita taikina heti muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi, jolloin siihen alkaa tekeytyä juuri, joka antaa hyvää makua sämpylöille.

  6. Paista sämpylät aamulla. Lämmitä uuni 40 asteeseen.

  7. Nosta taikinasta lusikalla nokareita uunipellillä olevalle leivinpaperille tai muffinipellin koloihin.

  8. Silottele taikinanokareiden pinnat sämpylän muotoon veteen kastetuin käsin.

  9. Ripottele kauraleseitä sämpylöiden päälle.

  10. Anna sämpylöiden kohota 40-asteisessa uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia.

  11. Voit laittaa pellin myös kuuman vesialtaan päälle. Lämpö auttaa, jotta kylmät sämpylät lähtevät taas kohoamaan.

  12. Kun sämpylät ovat kohonneet, ota sämpyläpelti pois uunista lieden päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.

  13. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa uunin lämpiämisen nopeus.

6 muuta ohjetta

15 minuutin ruis-kaurasämpylät

Helpot ja rapeat maalaissämpylät

Sami Kurosen sämpylät

Rouheiset sämpylät

Ruissämpylät

Pikasämpylät kaurapuuron jämistä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit