Välimeren ihania makuja: Valkosipuli-siemensämpylät ja feta-lammaspyörykät - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Välimeren ihania makuja: Valkosipuli-siemensämpylät ja feta-lammaspyörykät

Valkosipuli ja paahdetut siemenet antavat sämpylöille juurevan maun.

Julkaistu: 14.3. 16:07

Kivaa vaihtelua arkiruokaan saa kokeilemalla reippaasti makuja muilta mailta.

Lähdetään tällä kertaa Välimeren rannalle Afrikan puolelle ja pyöräytetään mehevät karitsapullat, haudutetaan kaalimuhennos dukkah-mausteseoksen kanssa ja nautitaan sitrushedelmistä kuohkean sabaione-kastikkeen kera.

Valkosipuli-siemensämpylät ja jogurttilevite

2,5 dl vettä

25 g hiivaa

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

0,25 dl öljyä

3 valkosipulinkynttä

0,5 dl paahdettuja siemeniä

5,5–6 dl jauhoja

Jogurttilevite:

2 dl turkkilaista jogurttia

0,5 dl hienonnettua minttua

1 valkosipulinkynsi

0,5 tl suolaa

mustapippuria

0,5 tl savupaprikajauhetta

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola, hunaja, öljy ja murskatut valkosipulinkynnet.

Vaivaa joukkoon jauhot ja siemenet. Älä vaivaa pitkään. Jätä löysähkö taikina kohoamaan noin tunniksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja leikkaa 8–10 osaan. Pyörittele sämpylät nopeasti jauhotetuin käsin ja aseta pellille. Nosta uuniin 15 minuutiksi, kunnes sämpylöiden pinta on saanut väriä.

Valmista jogurttilevite.

Hienonna minttu ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon ja laita jääkaappiin maustumaan.

Valmistusaika 1,5 tuntia

Annoksia 8–10 sämpylää

Mehevät karitsapullat maustetaan chilillä, mintulla ja fetajuustolla.

Feta-lammaspyörykät ja dukkah-kaalia

Dukkah-kaali:

n. 700 g keräkaalia

1 sipuli

25 g voita

0,5 tl suolaa

1 rkl dukkah-mausteseosta

mustapippuria

Karitsapullat:

800 g karitsan jauhelihaa

2 munankeltuaista

200 g fetajuustoa murennettuna

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 punainen chili hienonnettuna

1 dl tuoretta minttua hienonnettuna

1 tl suolaa

mustapippuria

200 g pinaatinlehtiä

oliiviöljyä

ripaus suolaa

Leikkaa kaalista ohuita suikaleita. Tee samoin sipulille. Sulata tilavassa pannussa tai kasarissa voi ja kuullota kaalit ja sipulit aluksi kovalla lämmöllä. Lisää dukkah ja suola. Laske sitten lämpö keskitasolle ja hauduta kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia, kunnes kaali on niin kypsää, että sulaa suuhun.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kumoa jauhelihat kulhoon ja sekoita joukkoon kaikki muut ainekset. Anna taikinan maustua 15 minuuttia ja pyörittele 12 suurta lihapullaa leivinpaperille uunipellille.

Nosta pullat uuniin 20 minuutiksi.

Kuullota pinaatinlehdet oliiviöljyssä pikaisesti juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa lammaspullat pinaatinlehtien, dukkah-kaalin ja minttujogurtin kera.

(Minttujogurtin ohje on valkosipulisämpylöiden reseptissä.)

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4

Sitrussalaatti ja appelsiini-sabaione

4 munankeltuaista

1 dl sokeria

1,5 dl appelsiinimehua ilman hedelmälihaa

1 pomelo

2 verigreippiä

3 mandariinia

Kaasupoltin, jos on

Erottele munankeltuaiset keskikokoiseen kulhoon, joka sopii kattilan päälle.

Sekoita joukkoon sokeri ja appelsiinimehu.

Täytä kattila puolilleen vettä ja lämmitä se helmeilevän kiehuvaksi. Aseta kulho kattilan päälle ja vatkaa seosta käsin noin 10–15 minuuttia, kunnes keltuaiset kypsyvät ja kastike sakenee löysän kermavaahdon paksuiseksi vaaleaksi vaahdoksi.

Nosta kulho pois kattilan päältä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Fileoi hedelmät eli leikkaa kuoret pois terävällä veitsellä. Leikkaa hedelmät kuutioiksi.

Tarjoa hedelmäsalaatti annoslautasilta, valuta päälle sabaione-kastiketta ja jos on, paahda kastikkeen pinta kaasupolttimella. Se tuo mukavan paahteisen maun ja taittaa kastikkeen makeutta.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 6

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.