Tutkija kiinnitti huomiota ruokakaupan leipäosastolla näkemäänsä ilmiöön: ”Sama toistui ruokajonoissa” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tutkija kiinnitti huomiota ruokakaupan leipäosastolla näkemäänsä ilmiöön: ”Sama toistui ruokajonoissa”

Lotta Alhonnoro etsii tutkimuksessaan ratkaisuja leipähävikin vähentämiseen. Hän nostaa esille kauppojen roolin.

Ruokahävikin vähentäminen on Alhonnoron mukaan tärkeää, koska vuosittain kolmasosa maailman ruoasta menee hävikkiin, tiedotteessa kerrotaan.­

28.2.2020 14:25

Keskustelu ruokahävikistä keskittyy usein kuluttajan rooliin ja voi olla hyvinkin syyllistävää, Vaasan yliopiston tiedotteessa todetaan.

Kuluttajilla on toki tärkeä roolinsa ruokahävikin vähentämisessä, mutta Vaasan yliopistossa perjantaina väittelevä KTM Lotta Alhonnoro haluaa kiinnittää huomiota myös kauppojen keinoihin erityisesti leivästä syntyvän hävikin torjumisessa. Alhonnoro etsi väitöstutkimuksessaan ratkaisuja leipähävikin vähentämiseksi.

Leipä on yksi suurimmista tuoteryhmistä, jota päätyy ruokahävikkiin.

Osastot pursuavat leipää

Lotta Alhonnoro teki havaintoja tavallisessa marketissa.

– Kaupassa osastot pursuavat toinen toistaan suurempia kasoja erilaisia leipiä. Se kiinnitti huomioni ja kiinnostukseni tutkijana. Sama ilmiö toistui ruokajonoissa, jonne osa kaupoista lahjoittaa hävikkiruokaa. Leipää oli tarjolla valtavat määrät, ja sen kanssa oltiin jopa ongelmissa – mihin kaikki leipä saadaan menemään?

Alhonnoro toteaa tiedotteessa, että leipä näyttäytyi jopa ongelmajätteenä, jolle ”haettiin kissojen ja koirien kanssa ottajia”.

Yllättävä arkinen ongelma

Syyt leipähävikille kaupoissa voivat olla moninaisia.

Tiedotteen mukaan tutkija yllättyi, kun havainnoinnin kohteena olevaan kauppaan tuli tuotteita, joista oli jostain syystä jäänyt parasta ennen -päiväys pois.

Kaupan työntekijöille se oli tavallinen, arkinen ongelma, jota ei oltu saatu korjatuksi. Lotta Alhonoron mukaan kauppojen kannattaisikin etsiä ratkaisuja yhdessä henkilöstön kanssa.

Parasta ennen -päiväystä lähestyvät leipätuotteet hinnoitellaan jo usein halvemmiksi, mutta tutkimuksen mukaan käytäntöön tehtävä muutos edistäisi leipähävikin vähentämistä.

– Tuotteita voitaisiin hinnoitella jonkin verran alaspäin jo aiemmin, jolloin voitaisiin varmistaa, että tuotteet saadaan kaupaksi. Tätä voidaan tehostaa sijoittelulla.

Alhonnoron mukaan järjestelmällisesti toimivilla ja vastuullisuutta tavoittelevilla kaupoilla voi olla kuluttajia paremmat edellytykset hävikin vähentämiseksi.

– Kauppojen leipähävikki on hyvin harvoin syömäkelvotonta. Kyse on potentiaalisen ruokahävikin johtamisesta, tahdosta ja tavoitteista, Alhonnoro sanoo tiedotteessa.

Hävikkileivästä raaka-aineita ja rehua

Päivittäistavarakauppa ry kertoo sivuillaan, että kaupoista syntyvää hävikkileipää voidaan jo joissakin paikoissa hyödyntää esimerkiksi bioetanolin ja rehun raaka-aineena.

Yhdistys kertoo sivuillaan myös, että hävikkileivästä voidaan tuottaa lisäksi eläinrehua. Kaupat maksavat hävikkileipien noudosta, mutta keräys tulee edullisemmaksi, kuin leivän erilliskäsittely kaupan biojätteenä Päivittäistavarakauppa ry kertoo sivuillaan.

Jos hävikkiä tulee, se hyödynnetään ensisijaisesti ruoka-apuna tai ohjataan muuhun hyötykäyttöön, yhdistyksen sivuilla kerrotaan yleisestä käytännöstä.

Lähde: Alhonnoron markkinoinnin alaan kuuluva väitöstutkimus; “Turning Points of Food/Waste. Tracing Actors, Relations and Practice-networks in a Retail Setting”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit