Asiantuntija kumoaa yleisen harhaluulon kahvista – ja antaa tiukan ohjeen siitä, mitä kahville ei ainakaan kannata tehdä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Asiantuntija kumoaa yleisen harhaluulon kahvista – ja antaa tiukan ohjeen siitä, mitä kahville ei ainakaan kannata tehdä

Monta kuppia kahvia menee päivässä?

Julkaistu: 26.2. 17:13

Kahviasiantuntija kumoaa sinnikkään myytin kahvin säilyvyydestä.

Suomalainen juo päivässä keskimäärin kolme kuppia kahvia, Ville Salo Johan & Nyströmin kahvipaahtimolta toteaa.

Sen vuoksi ei olekaan ihme, että kahvi herättää keskustelua ja jopa kuumentuneita tunteita keskuudessamme. Maailman sivu on kiistelty esimerkiksi siitä, miten kahvi olisi parasta säilyttää.

”Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle”

Helsinki Coffee Festivalin tiedotteessa Salo kumoaa myytin siitä, että kahvi säilyisi paremmin pakasteessa tai jääkaapissa.

Kohmeisen pavun jauhaminen tai kahvin valmistaminen jäisestä kahvista ei missään nimessä ole maun kannalta suositeltavaa. Kun kahvin ottaa pakastimesta, tulee sen antaa hiljalleen lämmetä huoneenlämmössä ennen paketin avaamista.

– En suosittelisi pakastamaan kahvia, koska kahvi on aina parhaimmillaan tuoreena, Salo perustelee tiedotteessa.

– Jääkaappisäilytys voi sinänsä olla hyvä vaihtoehto kahvin säilyvyyden kannalta. Se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruuista.

– Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle tai vaikkapa graavilohelle, Salo jatkaa.

Eri säilyvyys pavuilla ja jauhetulla kahvilla

Jos kahvia ei sitten sopisi pistää jääkaappiin, kuinka kauan se todella säilyy kuivakaapissa? Salon mukaan varsin kauan.

– Kun kahvista puhutaan, pitää erotella, tarkoitetaanko sen säilymistä mielenkiintoisena vai elintarvikkeena. Sinänsä hyvänä se säilyy näet vuosia, kun taas mielenkiintoiset maut rupeavat häviämään nopeammin, kahviasiantuntija kuvailee Ilta-Sanomille.

– Jos kahvi on papuina ja jauhetaan ennen valmistamista, arvioisin, että laadukas kahvi maistuu vielä puolenkin vuoden päästä hyvältä, jos se on säilytetty tiiviisti.

Sen sijaan jauhetusta kahvista aromit alkavat hävitä jo parissa kuukaudessa.

– Koska on huomattu pavun parempi säilyvyys, ihmisillä alkaa olla kahvimyllyjä kotona jonkin verran. Se on kahvin maun kannalta hyvä juttu.

Kulutuksen määrä vaikuttaa

Vaikka kahvi ei siis kestä ikuisuutta kuivakaapissa, sitä voi Salon mukaan surutta ostaa muutaman paketin kerrallaan.

– Ihminen kuluttaa keskimäärin sen verran, että eivät ne ehdi pahaksi mennä. Kun yhtä pakettia käytetään, muut ovat avaamattomina ja säilyvät paremmin. Mutta kulutuksen määrä tietysti vaikuttaa tässä kohdin.

Jääkaappiin Salo suosittelee kahvia laitettavan lähinnä ainoastaan silloin, kun tiedossa on pidempi reissu.

– Jos on vaikka kuukauden poissa, voi laittaa, kunhan kahvi on ilmatiiviissä rasiassa. Silloin sinne ei välttämättä pääse jääkaapin kosteutta ja tuoksuja ruuista.

Älä tee näin

Yhden tiukan ohjeen Salo antaa kahvinjuojille.

– Etenkin vanhemmat sukupolvet, kuten omat isovanhempani, ovat saattaneet kaataa kahvin omaan astiaansa. Tämä on ihan turha ilmakylpy, Salo sanoo.

– Kahvia ei siis ole tarpeen vaihdella pussista mihinkään suljettuun astiaan. Onneksi tätä näkee vähenevissä määrin, taitaa olla vanhempien sukupolvien ilmiö lähinnä.