Helsinkiläisbaarin nimi vaati luvan Kekkoselta – kun presidentti paukahti paikalle tavallisena iltana, porukka luuli juoneensa liikaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisbaarin nimi vaati luvan Kekkoselta – kun presidentti paukahti paikalle tavallisena iltana, porukka luuli juoneensa liikaa

Kekkonen nimikkobaarinsa avajaisissa.

Julkaistu: 26.2. 13:24

Ravintolayhtiö Oy Botta Ab juhli tänä vuonna 50-vuotista historiaansa. Juhlavuoden kunniaksi julkaistussa kirjassa kerrotaan Bottalla, Manalassa ja Urho´s Pubissa todistettuja tarinoita.

Aivan Eduskuntatalon kupeessa sijaitseva Ostrobotnian talo valmistui vuonna 1912. Nykyhelsinkiläiset tuntevat talon Bottana sekä Urho´s Pubista ja Manalasta. Vaikka itse talon historia on pitkä, siinä toimiva ravintolayhtiö Oy Botta Ab juhlii tänä vuonna 50-vuotista historiaansa.

Monilla helsinkiläisillä on Bottasta ja Manalasta muistoja eri vuosikymmeniltä, juhlavuoden kunniaksi julkaistussa, toimittaja Mikko Mattlarin kirjoittamassa Bottan henki -kirjassa todetaan.

Bottan erottaa uudemmista ravintolatulokkaista myös pitkä historia. Harvaan ravintolaan astuu sisään siellä 1960-luvulla tutustuneita pareja, jotka tulevat muistelemaan menneitä, kirjassa kuvaillaan.

Urho´s Pubia voi perustellusti kutsua legendaariseksi olutravintolaksi. Se oli omassa genressään edelläkävijä, sillä sen perustamisvuonna 1973 Helsingissä oli vastaavia, englantilaistyylisiä pubeja entuudestaan vain kolme.

Bottan henki -kirjassa kerrotaan pubin nimen synnystä. Kirjassa kuvaillaan, että ideapalaverissa nostettiin esille se, että Englannissa pubit nimettiin usein pyhimysten mukaan. Tuohon aikaan presidentti Urho Kekkonen miellettiin suomalaisten vastineeksi eräänlaiselle pyhimykselle, kirjassa kerrotaan.

Kekkonen halusi t-paidan

Mikko Mattlar kirjoittaa, että St. Urho's Pubin nimen käyttöön kysyttiin lupaa presidentiltä ja se saatiin. Itse Kekkonen tuli myös nimikkobaarinsa avajaisiin 1. kesäkuuta 1973.

Presidentti Kekkonen kohotti nimikkopubinsa ajavaisissa ensimmäisen tuopin, mikä on jäänyt talon ehdottomien merkkihetkien joukkoon, kirjassa kerrotaan.

Baarin logosta presidentin kerrotaan pitäneen. Logossa oli kuva edellisenä vuonna Ostrobotnian talossa vietetyistä juhlista. Kuvassa Kekkonen juo olutta saavista.

– Hän oli nähnyt sen etukäteen ja halusi sellaisen t-paidan itselleen. Niitä t-paitoja painettiin muutama. Minullekin ojennettiin yksi ja se on minulla edelleen tallessa, Bottan pitkäaikainen työntekijä Martin Jacobsson kertoo kirjassa.

Tästä kuvasta pubin logo tehtiin. Kuva on Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan vuosijuhlasta vuodelta 1972.

Presidentin yllätysvisiitti

Varsinaiseksi vakioasiakkaaksi Kekkonen ei nimikkopubiinsa jäänyt, mutta hän kävi siellä vielä pari kolme kertaa.

Martin Jacobsson kertoo kirjassa esimerkin yhdestä tavallisesta illasta, jolloin Wanhan Manalan puolella vieraillut presidentti halusi pistäytyä vielä baarin puolella. Hän yllätti totaalisesti tuoppien ääressä istuneet.

– Hän meni keittiön läpi sinne Museokadun puolelle. Pubissa istui ihan tavallista jengiä, joka luuli, että he ovat juoneet jonkun lasin liikaa, kun he yhtäkkiä näkivät Kekkosen, Martin Jacobsson kuvailee kirjassa yllättävää tapausta.

Urho´s Pubista tuli nopeasti suosittu. Oluen lisäksi siellä ryhdyttiin tarjoilemaan myös baariruokaa. Juhlavuoden kunniaksi Manalassa ja Urho´s Pubissa on kevään aikana tarjolla nostalgisia annoksia vuosikymmenien takaa. Yksi annos on ollut pubin listoilla paikan avaamisesta asti.

Pubin tunnelmaa sen historian alkuvuosilta.

– Urkin pannu on ollut listoilla kautta aikojen, toimitusjohtaja Tomi Söderström kertoo Ilta-Sanomille vuosikymmenien ajan suosikkina pysyneestä klassikkoannoksesta.

Se sisältää jauhelihapihvin, nakkia, paistettua munaa, ranskalaisia perunoita ja vihersalaattia. Manalassa myös pizzat ovat pysyneet suosittuina pitkään.

Ajoittaisia turistibuumeja

Bottan henki -kirjan mukaan Manalassa on uskollisia, paikallisia kanta-asiakkaita, mutta toisinaan ulkomaisia turisteja käy myös paljon. Kirjassa mainitaan aasialaisten, venäläisten, espanjalaisten, ranskalaisten ja saksalaisten löytäneen ravintolan.

– Heinäkuussa voi mennä kokonainen päivä, ettei tarvitse sanoa sanaakaan suomea, Tina Holmberg kertoo kirjassa.

Toimitusjohtaja Tomi Söderströmin mukaan ulkomaiset turistit tilaavat usein poron potkaa tai kermaista lohikeittoa.

Kirja kertoo muun muassa Bottan ravintoloiden historiasta, legendaarisista esiintyjistä ja tunnetuista asiakkaista 1970-luvulta lähtien. Ravintolatoimintaa rakennuksessa oli jo sen valmistumisvuonna 1912.