Anun kakku ”räjähti” uunissa – leipuri kertoo, miten vältät mokat - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Anun kakku ”räjähti” uunissa – leipuri kertoo, miten vältät mokat

Anun täytekakulle kävi uunissa hassusti. Loppujen lopuksi siitä saatiin kuin saatiinkin varsin kelpo pohja synttäriherkulle.

Julkaistu: 24.2. 17:20

”Nyt kävi näin.”

Kodin leivontahetket eivät suinkaan aina suju kuin Strömsössä. Sen sai tuta taannoin myös Anu Lundberg, joka oli tekemässä lasten syntymäpäiville täytekakkua tavallisella viiden munan ohjeella.

Erona perinteiseen oli lähinnä se, että kyseessä oli gluteeniton pohja.

– Yleensä vuokaan on mahtunut viiden munan taikina varsin hyvin, mutta tällä kertaa sitten ei, Lundberg kuvailee Ilta-Sanomille.

Jostain syystä kakku kohosi korkeuksiin ja räjähti.

– Nyt kävi näin, Anu sanailee.

Tältä kakku näytti, kun sen otti pois uunista.

”Tuli ihan käypä pohja”

Lundberg ei ole varma, vaikuttiko lopputulokseen esimerkiksi se, että hän käytti tällä leipomiskerralla xl-kokoisia kananmunia.

– Päädyin katselemaan, kun kakku uunissa vain kohosi ja kohosi. Välillä putsasin taikinat uunin pohjalta, kun niitä sinne asti valui.

Anu päätti kuitenkin olla sisukas ja paistaa kakun kypsäksi, vaikka sotkua piisasikin.

– Leikkelin kohonneet ja vähän kärventyneet kohdat pois. Tuli ihan käypä pohja!

Tadaa!

Anu kertoo leipovansa melko harvoin, lähinnä juhliin ja ehkä joinain päivinä pullaa.

– Kakkupohjat ovat kyllä usein epäonnistuneet, mutta ongelma on tällöin ollut pikemminkin likilaskoisuus.

– Muuten kokkailen kyllä päivittäin perusruokaa perheelle, ja ne yleensä onnistuvat ihan hyvin, hän sanoo.

”Nousee yli äyräidensä”

Cafe Rovaniemen leipuri Satu Uraston mukaan ilmiö ei ole lainkaan epätavallista laatua.

– Hauska kuva, ja on taikina tullut itselläkin yli vuoasta. Tässä kohdin varmaankin liian pieni vuoka kyseessä tuolle taikinamäärälle, Urasto pohtii.

– Välillä käy niinkin, että kun kakkupohjaan lisätään leivinjauhetta, se vain nousee yli äyräidensä, leipuri toteaa.

Kakun leipomiseen voi muutoinkin liittyä monenmoisia vaaranpaikkoja, joilta on hankala välttyä.

– Haasteet liittyvät tyypillisesti raakuuteen, halkeiluun ja sitkeyteen. Mikä mukavinta, ongelmat ovat samoja, olipa kakku gluteeniton tai vehnäinen, Urasto mainitsee.

Haasteena kakkujen täyttäminen

Etenkin gluteenittomien kakkujen suurin ongelma on Uraston mukaan murustuminen, eli se, ettei kakku tunnu pysyvän millään kasassa.

Toinen murheenkryyni gluteenittomissa ja vegaaneissa kakuissa on kaakaojauho.

– Jos kaakaojauhetta käyttää, se saattaa pilata koko pohjan. Itselleni kävi juuri näin tänään, leipuri paljastaa.

– Lisäsin siis kaakaojauheen jauhojen mukana, mutta neste jämähti saman tien lastaan kiinni. Sain sen silti jotenkuten kakkuvuokaan, mutta eipä noussut. Kun otin kakun uunista, oli samannäköinen kuin sinne mennessä, mutta sitkeä!

Satu Urasto muistuttaa, että jotta koristelu ei lähde valumaan reunoilta, pelkkä kevyt pursottaminen ei riitä.

Leipurin itsensä isoimmat mokat liittyvät ennen kaikkea kakkujen täyttämiseen.

– Jos kakun täyttää niin, ettei se ole jäähtynyt, liivate ei oikein ala hyytyä. Tällöin täytteet valuvat pöydälle, mikä ei ole hirveän kiva juttu.

Myös kypsyys kannattaa aina tarkistaa eikä luottaa pelkästään omaan silmäänsä.

– On hyvä muistaa, että ilmankosteus ja veto vaikuttavat ihan kaikkeen leivontaan, eritoten pullien tekoon.

Urasto mainitsee vielä kakun koristelun.

– Pursotus pitää olla riittävän kovaa, ettei lähde valumaan reunoilta alas.