Herkulliset pannukakut ilman viljaa – näitä teet toistekin! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Herkulliset pannukakut ilman viljaa – näitä teet toistekin!

Pannaria täysin vegenä, olkaa hyvät!

Julkaistu: 21.2. 10:52

Pannukakuilla sopii herkutella kiireettömänä viikonloppuna – tai sitten tuomalla luksusta arkiaamuun!

Vegaaniset herkut kakuista jäätelöihin ovat kasvattaneet huimasti suosiotaan viime vuosien aikana.

Kahvipöytään ne istuvat täydellisesti, sillä ne maistuvat takuulla lähes kaikille, noudattipa mitä ruokavaliota tahansa.

”En olisi ikinä voinut kuvitellakaan”

Kananmunattomuuden ja maidottomuuden ei tarvitsekaan tarkoittaa mauttomuutta. Sen osoittaa esimerkiksi Elina Innanen, joka on julkaissut toisen painoksen vuonna 2014 julkaistusta Vegaanin keittiössä -kirjasta.

– En olisi ikinä voinut kuvitellakaan, kuinka suosittu kirjasta tulisi. Halusin kirjoittaa sellaisen keittokirjan, jonka avulla vegaaniseen ruokaan tarttuminen olisi helppoa, eikä veisi arkena liikaa aikaa tai rahaa, Innanen kuvailee kirjassaan.

Niin kuitenkin kävi, ja nyt uudessa, Aamut päivät illat: parempaa arkiruokaa kasviksista -painoksessa on hurja määrä inspiroivia kasvipohjaisia reseptejä – niin myös leivonnaisia.

Kokeile vaikkapa viljattomia pannukakkuja, jotka eivät häviä maussa tavanomaisille vastineilleen. Supermaistuva ja energiapitoinen vaihtoehto ovat myös suklaiset proteiinipannukakut. Nam!

Viljattomat pannukakut

Ainekset (noin 15 kappaleeseen)

1 banaani

3 dl kikhernejauhoja

1 tl vaniljasokeria

½ tl leivinjauhetta

½ tl kardemummaa

½ tl kanelia

hyppysellinen suolaa

3 dl makeutettua soija- tai muuta kasvismaitoa

rypsiöljyä paistamiseen

Tarjoiluun

1 banaani viipaloituna

vaahterasiirappia

kourallinen saksanpähkinöitä

(mintunlehtiä koristeluun)

Ohjeet

Soseuta banaani haarukalla tai sauvasekoittimalla.

Yhdistä kulhossa kikhernejauhot, vaniljasokeri, kardemumma, kaneli, leivinjauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita soijamaito soseutetun banaanin joukkoon. Kaada banaani-soijamaitoseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina huolellisesti tasaiseksi. Anna turvota noin viisi minuuttia.

Kuumenna lettupannu ja lisää jokaiseen koloon tilkka öljyä. Kaada kolot täyteen taikinaa ja paista keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä pannukakut ja paista vielä hetki toiselta puolelta. Jatka, kunnes kaikki taikina on käytetty.

Tarjoa pannukakut kuumina banaaniviipaleiden, saksanpähkinöiden ja vaahterasiirapin kanssa. Koristele annos halutessasi mintunlehdillä.

Suklaiset proteiinipannukakut

Ainekset (noin 20 kappaleeseen)

3 dl kikhernejauhoja

1 rkl kaakaojauhetta

1 rkl perunajauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

1 ½ tl vaniljasokeria

2 banaania

4 dl soija- tai mantelimaitoa

öljyä paistamiseen

banaaniviipaleita ja (vaahtera)siirappia tarjoiluun

Ohjeet

Yhdistä kuivat aineet. Soseuta banaani. Sekoita kuivien aineiden joukkoon ensin soijamaito, sitten banaani. Anna taikinan turvota noin 10–15 minuuttia. Taikinan tulisi olla koostumukseltaan paksuhkoa, mutta kuitenkin helposti kaadettavissa pannulle.

Paista pannukakut lettupannulla. Tarjoa pannukakut välittömästi banaaniviipaleiden ja siirapin kanssa.

Juttua päivitetty 24.2.2020: Korjattu kuvaajan nimi.