Nämä teeleivät maistuvat ihan jokaiselle – yksi pieni ainesosa tekee niistä erityisen herkullisia - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Nämä teeleivät maistuvat ihan jokaiselle – yksi pieni ainesosa tekee niistä erityisen herkullisia

Nam, teeleipiä! Tarun versiossa ne saavat ripauksen lisää makua yrteistä.

Julkaistu: 23.2. 13:01

Perinteiset teeleivät ovat helppoja leipoa, ja ne myös valmistuvat todella nopeasti.

Monelle teeleivät ovat tuttuja omasta nuoruudesta koulun kotitaloustunneilta.

Helppoa teeleipätaikinaa voi tuunailla oman maun mukaan erilaisilla juustoilla, siemenillä, juureksilla sekä mausteilla.

Tällä kertaa lisäilin tuttuun taikinaan porkkana- ja juustoraastetta sekä oman maun mukaan tuoreita yrttejä. Erilaiset juuresraasteet ja yrtit antavat leiville mukavasti makua, mehevyyttä sekä väriä.

Tähän reseptiin sopii erinomaisesti erilaiset jääkaappiin jääneet juustonloput sekä jo hieman nahistuneet yrtit, joten näitä voisi kutsua myös hävikkiherkuksi. Voit vaihtaa reseptin vehnäjauhot halutessasi täysjyvävehnäjauhoiksi.

Teeleivät maistuvat sellaisenaan aamupalalla, välipalalla tai keittoruoan kanssa. Nämä sopivat myös erinomaisesti yllätysvieraille, sillä ne valmistuvat perinteisistä raaka-aineista alle puolessa tunnissa.

Leivän päälle et tarvitse kuin pienen sipaisun käyttämääsi rasvaa, kun leipätaikinaa on lisätty erilaisia makuja.

Yrteillä maustetut teeleivät (4 kappaletta)

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 porkkana

1 dl juustoraastetta

½ dl tuoreita yrttejä

½ dl öljyä

2 ½ dl maitoa

(vehnäjauhoja työstämiseen)

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Raasta porkkana ja sekoita se yhdessä juustoraasteen sekä yrttien kanssa kuivien aineiden joukkoon.

  2. Lisää joukkoon öljy ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi ja lusikoi se uunipellille neljään osaan.

  3. Levittele taikinan päälle hieman vehnäjauhoja ja painele taikina käsin ohuiksi leiviksi. Voit halutessasi myös painella haarukalla leipiin reikiä.

  4. Paista leipiä 200 asteessa noin 15 minuutin ajan tai kunnes leivät ovat kypsiä. Nämä leivät ovat parhaimmillaan uunituoreina!

Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen kirjoittaa Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.