3 täydellistä pizzareseptiä, joihin et voi olla rakastumatta - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

3 täydellistä pizzareseptiä, joihin et voi olla rakastumatta

Rapean ja jämäkän pizzapohjan saa durum-vehnäjauhoilla ja malttamalla täytteiden määrän kanssa.

Julkaistu: 22.2. 13:07

Pizza maistuu aina!

Muheva pannupizza sopii hyvän pizzapohjan rakastajalle, sillä tässä reseptissä sitä on paljon.

Rapean ja ohuen pizzapohjan sekä aitoitalialaisten niukkojen täytteiden ihailija ihastuu varmasti yön yli kohotettavan pizzapohjan tuntuun.

Tarte flambee sopii vieraille pikatarjottavaksi tai vaikka iltapalalle.

Mehevä pannupizza

4 dl vettä

50 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

1/2 dl öljyä

10 dl 00-jauhoja (jauhoa vehnänjyvän ydinosasta)

370 g tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyreetä

1 valkosipulinkynsi

2 tl yrttisekoitusta

2 tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria

1 punasipuli

pakkaus chorizomakkaraa viipaleina

noin 1,5 dl juustoraastetta

noin 250 g kirsikkatomaatteja

tuoretta oreganoa

uuninkestävä paistinpannu 24 cm

Valmista taikina. Sekoita hiiva murusina lämpimään veteen ja anna liueta. Lisää suola ja öljy. Vispaa jauhot joukkoon vispilällä, kunnes taikina paksuuntuu ja vaivaa loput jauhot joukkoon käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Taikina jää hieman löysäksi. Kohota huoneenlämmössä liinan alla noin puoli tuntia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Valmista tomaattikastike. Sekoita tomaattimurska ja pyree. Murskaa joukkoon valkosipulinkynsi ja lisää mausteet.

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

Jaa taikina kahtia ja kauli puolikas, jotta se sopii pannulle. Lorauta pannulle reippaasti oliiviöljyä ja levitä taikina pannulle. Taikina saa olla reunoista reilusti paksua ja pohjasta hieman ohuempi. Levitä pohjalle reilusti tomaattikastiketta ja paista pohjaa pannulla liedellä pari minuuttia, kunnes se kypsyy pohjasta.

Sammuta liesi ja ripottele päälle täytteet, juustoraaste ja kokonaiset kirsikkatomaatit ja nosta uuniin 20–25 minuutiksi, kunnes reunat ovat kypsyneet ja saaneet väriä. Nosta pizza tarjoilualustalle ja toista työvaiheet tehdäksesi toisen pizzan. Viimeistele pizzat tuoreella oreganolla.

Pizzat ovat niin tuhteja, että niistä riittää neljälle.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 2 pizzaa

Pannupizza kestää vähän runsaampiakin täytteitä ja pohjan salaisuus piilee paistinpannussa.

Mozzarellapizza yön yli -pohjalla

6 dl vettä

25 g hiivaa

2,5 tl suolaa

1 rkl sokeria

10 dl durumuvehnäjauhoja

2,5–3 dl vehnäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

200 g paseerattua tomaattia

1 rkl tomaattipyreetä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria

4 mozzarellapalloa (125 g kukin)

60 g kapriksia

tuoretta basilikaa

Valmista pohjataikina edellisenä iltana.

Liuota hiiva kättä hieman lämpimämpään veteen, lisää suola ja sokeri. Sekoita jauhot keskenään ja sekoita veden joukkoon ensin vispilällä ja sitten vaivaten. Lisää lopuksi oliiviöljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja nosta yön yli tai seuraavaan päivään jääkaappiin nousemaan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja ota esille puhtaat uunipellit ja öljyä ne ohuelti.

Sekoita paseerattu tomaatti, pyree, suola, sokeri ja mustapippuri kastikkeeksi. Leikkaa mozzarellat ohuiksi viipaleiksi. Jaa taikina neljään osaan ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Reunoihin saa jäädä hieman paksuutta.

Siirrä pohja uunipellille, levitä päälle tomaattikastiketta ja pinnalle mozzarellaviipaleita, ripottele päälle kapriksia. Nosta uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes pizzan reunat ovat kypsiä ja saaneet kunnolla väriä. Jos haluat, lisää pinnalle vielä muutama mozzarellaviipale 5 minuuttia ennen uunista nostoa. Tarjoa pizzat tuoreen basilikan kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia + yön yli nostatus

Annoksia: 4

Rapean ja jämäkän pizzapohjan saa durum-vehnäjauhoilla ja malttamalla täytteiden määrän kanssa.

Tarte flambee

2,5 dl vettä

3 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

6 dl vehnäjauhoja

2 munankeltuaista

200 g créme fraîche

1 valkosipulinkynsi

1 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

1 purkki sardiineja tomaattikastikkeessa

2 punasipulia

50 g babypinaattia

mustapippuria

Tee pohjataikina. Mittaa kulhoon vesi ja lorauta joukkoon öljy, mausta suolalla. Mittaa joukkoon ensin puolet vehnäjauhoista samalla vispaten. Erottele munankeltuaiset ja lisää ne taikinaan ja vispaa tasaiseksi. Lisää loput jauhoista ja vaivaa hetken verran tasaiseksi taikinaksi.

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Öljyä puhdas uunipelti.

Sekoita creme fraiche, murskattu valkosipulinkynsi, suola ja oliiviöljy.

Jaa taikina kahteen ja kauli jauhotetulla alustalla haluamaasi muotoon.

Nosta pohja pellille ja levitä päälle maustettu créme fraîche. Laita pohja uuniin ja paista noin 15 minuuttia, kunnes pohja on kunnolla paahtunut.

Leikkaa sillä aikaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja avaa sardiinipurkki. Tähän käy myös tonnikala, graavilohi tai lämminsavulohi.

Kun pohja on paahtunut, ripottele päälle täytteet, rouhi pintaan kunnolla mustapippuria ja tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Tarte flambeen täytteet ripotellaan pohjan päälle vasta, kun se on paahtunut uunissa.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.