Eineksiä voi käyttää, kunhan muistaa yhden asian, painottaa tv-kokki Maija Silvennoinen – näitä eineksiä kokkien kaapeista löytyy

Tarttuuko sinun matkaasi paljon eineksiä? Kokit paljastavat omat suosikkinsa.

19.2.2020 13:18

Einekset ja puolivalmisteet jakavat kansan kahteen leiriin. Kun osa meistä turvautuu lämmitettäviin keittoihin ja laatikoihin melkein päivittäin, on toisille einespöperö melkein kuin punainen vaate.

Fakta on kuitenkin se, että aina arjessa ei yksinkertaisesti ole aikaa pyöräyttää illallista alusta loppuun itse. Kaupasta saatavia valmisruokia voi toki myös tuunata, muistuttavat ammattilaiskokit.

Järvikalapuikot suosiossa

Kokki ja kirjailija Hanna Gullichsen toteaa suhtautuvansa varsin ymmärtäväisesti siihen, että toisinaan ostoskoriin eksyy puolivalmisteita ja einesruokaa.

Gullichsen nostaa esille viime syksynä perustetun Kylmä nakki -yhteisön, jossa hän on mukana. Tarkoituksena on ollut alusta asti antaa vertaistukea ja vinkkejä lapsiperheiden ruoka-arkeen.

– Etenkin ruuhkavuosiin tällaiset ruokavalmisteet kuuluvat, se on selvää. Kylmä nakki ei halua osoittaa syyttävällä sormella einesten käyttäjää vaan ymmärtää ja antaa inspiraatiota helppoihin aterioihin, Hanna kertoo.

Hanna Gullichsen tunnetaan myös avokadopastasta.

Tällä hetkellä yhteisön suosikkieineksiä ovat Apetitin järvikalapuikot sekä Kokkikartanon lasagne.

– Ja tietysti pinaattilätyt! Ne ovat ehdottomia, kun kotona syömässä ovat kolmevuotiaat kaksoset.

Pastatyynyt kunniaan

Lasagnen ohella Gullichsen suitsuttaa koko Kokkikartanon tuoteperhettä.

– Tykkään heidän ideologiastaan, kun halutaan jatkuvasti kehittää uutta, kokki perustelee.

Yksi suurimmista suosikeista ja arjen pelastajista tulee kuitenkin kuin apteekin hyllyltä – nimittäin raviolit.

– Meillä on aina kaapissa näitä pastatyynyjä odottamassa käyttöä. Huikea resepti on tehdä tomaattikeitto itse tai valmisteesta ja kypsentää raviolit keitossa.

Gullichsen vinkkaa myös pinaattilättypellistä. Lättytaikinan voi siis normaalista poiketen tehdä pellille.

– Tämä on muuten varmaan yhteisömme suosituimpia ruokavinkkejä, kokki sanoo.

”Lisäaineista pahin”

Muun muassa televisiokokkina ja keittiömestarina tutuksi tullut Maija Silvennoinen muistuttaa, että einesten ja valmispakasteiden ravintosisältöjen suhteen kannattaa olla tarkkana.

Ne voivat näet sisältää uskomattomia määriä ylimääräisiä lisäaineita.

– Etenkin tämä E621-koodin natriumglutamaatti on lisäaineista pahin. Sitä käytetään valmisruuissa paljon arominvahventeena.

Maija Silvennoinen antaa synninpäästön muun muassa pakastevihanneksille.

Silvennoinen painottaa myös, että prosessoitu ruoka voi sisältää transrasvoja sekä hurjasti lisättyä sokeria.

– Nämä tuotteet ovat tosi kalliita siihen nähden, etteivät ne sisällä oikein mitään kunnollista tai luonnollisia ainesosia. Tuoteseloste kannattaa siis aina katsoa läpi, kun eineshyllyllä käy.

Pakastevihanneksia hyvällä omallatunnolla

Silvennoinen kuitenkin muistuttaa, etteivät kaikki valmistuotteet ole pahasta.

– Myynnissä on tuoteperheitä, jotka sisältävät oikeasti aitoja raaka-aineita. Hätätilanteessa ja kiireessä näihin voi kyllä turvautua.

Maija nostaa esille myös pakastevihannekset, joita sopii suosia hyvällä omallatunnolla.

– Kasvissekoituksista on moneen, ja ne kaipaavat vain pilkkomista. Toinen suosikkini ovat keitetyt kypsät pavut ja linssit säilykehyllyltä. Ne vain valutetaan, ja sitten voi pistää pakastevihannekset sekaan. Mukaan vähän kermaa ja tomaattimurskaa, ja siinä on täydellinen kastike pastalle tai perunalle.

Yhdestä tuoteryhmästä Silvennoinen ei innostu.

– Olen aika huolissani näistä kasvirasvasekoitteista. Niissähän on täysin tehty maku ja keinotekoinen sisältö. Valitsisin mieluummin aidon kerman tai sitten kookoskerman.

”Saa ihan uuden ulottuvuuden”

Myös aiemmin olemme kyselleet ammattilaiskokeilta näkemyksiä einesten käyttöön.

Markus Heinonen totesi tällöin, että olisi jopa tyhmyyttä tehdä joitain ruokia itse. Etenkin monet lihafirmat ovat vieneet tuotekehittelyn todella pitkälle. Yksi vinkki liittyi kuitenkin ruuan lämmittämiseen.

– Unohda mikro ja käytä paistinpannua tai kasaria. Maksalaatikko saa ihan uuden ulottuvuuden kun sen paistaa pannulla voissa. Mausta haluamallasi tavalla. Puolukkaa on oltava, kokki sanaili.

Yhtä lailla eineslihapullat ja -ohukaiset ja kaalikääryleet voivat tulla kyseeseen, kuten myös pakastepinaattikeitto. Siihen voi lisätä pari kuutiota voita ja vähän suolaa, niin eines saa heti täyteläisyyttä.

Lisäksi kokit suitsuttivat jutussa eritoten kaupasta saatavina srirachaa ja muita aasialaisia maustekastikkeita sekä majoneesia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit