Kanan koipireisistä syntyy talven hurmaavin pata! Laita uuniin ja oikaise sohvalle - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kanan koipireisistä syntyy talven hurmaavin pata! Laita uuniin ja oikaise sohvalle

Appelsiinisessa curry-kookoskermaliemessä muhineet broilerin koipireidet irtoavat luista kuin itsestään.

Appelsiinisessa curry-kookoskermaliemessä muhineet broilerin koipireidet irtoavat luista kuin itsestään.

Julkaistu: 15.2. 12:05

Keittoa, broileria ja pullaa – mikä ihana kolmikko!

Ulkoilun jälkeen maistuu täyttävä ruoka. Länkkärikeitto on täyteläinen paksu keitto, jossa maistuvat juusto, jauheliha, kasvikset ja vihreä chili.

Myös pehmeä ja täyteläinen appelsiineilla ja vihreällä currylla maustettu broileripata lämmittää varmasti varpaisiin saakka.

Mantelimassapulla hurmaa jälkiruualla kaikki herkkusuut.

Länkkärikeitto

1 porkkana

1 sipuli

3 perunaa

1 pieni suippopaprika

15 cm varsiselleriä

½–1 vihreä chili

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

400g naudan jauhelihaa

1 tl oreganoa

1 tl suolaa

mustapippuria

8 dl lihalientä ( 8 dl vettä, 1 lihaliemikuutio)

250 g sulatejuustoa

380 g mustia papuja

150 g cheddarraastetta

1 ruukku lehtipersiljaa

Kuori ja leikkaa porkkanat ja perunat pieniksi kuutioiksi. Leikkaa paprika ja sipuli kuutioiksi ja selleri ohuiksi viipaleiksi.

Hienonna chili ja valkosipulinkynnet.

Valuta ja huuhtele pavut. Leikkaa sulatejuusto kuutioiksi.

Paista jauheliha kypsäksi oliiviöljyssä padassa, mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla ja nosta liha lautaselle odottamaan.

Kuullota samassa padassa kasvikset, paitsi chili. Lisää tarvittaessa öljyä.

Valmista lihaliemi. Lisää pataan chili ja kaada päälle lihaliemi ja anna kiehua hiljaisella kannen alla, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä, noin 20 minuuttia.

Lisää jauheliha ja sulatejuusto ja keitä hiljaisella, kunnes sulatejuusto on kokonaan sulanut joukkoon. Lisää lopuksi pavut.

Viimeistele annokset cheddarjuustoraasteella ja lehtipersiljalla.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4–6

Länkkärikeitto pitää lännen sankaritkin kylläisinä.

Länkkärikeitto pitää lännen sankaritkin kylläisinä.

Aasialainen appelsiini-kanapata

1800 g kanan koipireisiä (6 kpl)

4 pientä sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 appelsiini

oliiviöljyä

suolaa

3 rkl vihreää currytahnaa

2 tl kalakastiketta

0,5 dl kanalientä (0,5 dl vettä ja 1 kanaliemikuutio)

2 dl kookoskermaa

1 limen mehu

lisäksi

riisiä

uunipata

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Leikkaa sipulit paloiksi ja hienonna valkosipuli. Pese appelsiini ja leikkaa lohkoiksi.

Paista broilerin koipireisiin rapea pinta padassa öljyssä, kovalla lämmöllä, mausta suolalla. Lisää sekaan sipulit ja anna niiden kuullottua.

Valmista kanaliemi. Lisää pataan currytahna ja kalakastike, kuullota hetki, kaada joukkoon liemi ja lisää appelsiinilohkot ja kiehauta.

Nosta kansi päälle ja nosta pata uuniin 40 minuutiksi.

Nosta pata uunista, sekoita joukkoon kookoskerma ja laita vielä uuniin ilman kantta 20 minuutiksi. Purista lopuksi sekaan limen mehu.

Tarjoa pata riisi kanssa.

Valmistusaika: 90 minuuttia (60 minuuttia uunissa)

Annoksia: 4–6

Appelsiinisessa curry-kookoskermaliemessä muhineet broilerin koipireidet irtoavat luista kuin itsestään.

Appelsiinisessa curry-kookoskermaliemessä muhineet broilerin koipireidet irtoavat luista kuin itsestään.

Mantelimassapulla

75 g voita

2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

2 kananmunaa ( 1 taikinaan, 1 voiteluun)

1,5 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

0,5 tl suolaa

7 dl jauhoja

Täyte

125 g vihreää (tai valkoista) mantelimassaa

50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä

noin 20 g voita

Sulata voi. Lämmitä maito hieman kättä lämpöisemmäksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut, lisää huoneenlämpöinen muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vatkaa joukkoon jauhoja, kunnes taikina tarttuu vispilään. Lisää puolet haaleasta voista ja vaivaa loput jauhot käsin taikinaan. Lisää viimeiseksi loppu voi ja vaivaa vielä hetki. Taikina on kimmoisaa ja suht löysää. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, reilu puoli tuntia huoneenlämmössä liinan alla.

Raasta mantelimassa raastimen isoimmalla terällä, hienonna pistaasit ja paloittele voi nokareiksi. Säästä vähän pistaasirouhetta koristeluun. Sekoita ainekset yhteen. Seos jää epätasaiseksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut, kauli se hyvin jauhotetulla alustalla 35 cm x 30 cm kokoiseksi levyksi. Hapsuta molemmat 35 cm pitkät reunat 1,5 cm levyisiksi suikaleiksi niin, että keskelle taikinalevyä jää 10 cm leveä pohjakaistale pullapitkon pohjaksi. Levitä mantelimassaseos ripottelemalla levyn keskelle. Taita suikaleet järjestyksessä ja vuorotellen vastakkaisilta puolilta limittäin täytteen päälle, ikään kuin peitoksi. Suikaleita ei tarvitse mitenkään kiinnittää tai painella paikoilleen.

Voitele pulla kananmunalla, ripottele päälle pistaasipähkinää ja nosta uuniin 20–25 minuutiksi.

Valmistusaika: 75 minuuttia

Annoksia: 10

Pullaa ja mantelimassaa, pistaasipähkinöitä ja voita. Tämä ainesyhdistelmä ei voi mennä pieleen.

Pullaa ja mantelimassaa, pistaasipähkinöitä ja voita. Tämä ainesyhdistelmä ei voi mennä pieleen.

Kuvituskuva

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit