Ei uunifetapasta vaan uunifetavuoka – Laura Satamon versio on ihastuttanut sitä maistaneita: ”Mikrotettuna taivaallista” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ei uunifetapasta vaan uunifetavuoka – Laura Satamon versio on ihastuttanut sitä maistaneita: ”Mikrotettuna taivaallista”

Tässä versiossa mukaillaan hitiksi nousseen uunifetapastan ohjetta ja makumaailmaa, mutta siinä ei käytetä pastaa.

Feta, kermaisuus, tuore basilika, paahtuneet tomaatit ja kukkakaali: tässä on hyvä ja toimiva arkiruoka.

7.2.2020 12:46

Viime vuoden helmikuussa Liemessä-ruokablogia kirjoittavan Jenni Häyrisen ohje uunifetapastasta nousi somehitiksi. Kerroimme helmikuussa 2019, että Häyrisen ohje syntyi lennosta, kun oli keksittävä jotakin nopeasti valmistuvaa ruokaa.

Toki hieman vastaavia ohjeita, joissa siis fetaa käytetään uunissa, oli jo sitä ennenkin olemassa. Häyrisen reseptissä chili ja runsas tomaattien käyttäminen teki siitä kuitenkin erityisen herkullisen. Lisäksi ohje oli helppo. Ohjeen nousemisesta ilmiöksi kertovat myös hakukonehaut. Kun Google julkaisi yhteenvetoa suomalaisten viime vuonna tekemistä hakusanoista , uunifetapasta oli ykkössijalla ruokateemoihin liittyvissä etsinnöissä.

Häyrinen julkaisi Instagramissa tällä viikolla kuvia seuraajiensa tekemistä uunifetapastoista. Bloggaaja, radiotoimittaja ja podcast-juontaja Laura Satamo esitteli samassa yhteydessä oman, kiinnostavan versionsa.

Kaurakermaa ja hunajaa

Tämä on hyvä ohje esimerkiksi niille, jotka eivät käytä pastaa. Se mukailee uunifetapastan ohjetta, mutta Laura Satamon kehittämässä reseptissä pastan sijaan käytetään paahdettua kukkakaalia. Soosissa on myös pieni lisäys alkuperäiseen ohjeeseen: fetan ja tomaattien päälle lorautetaan myös kaurakermaa. Tomaatit saavat pientä, ihanaa makeutta hunajasta.

– Uunifeta-kukkakaalivuoka onkin ihastuttanut jokaisen sitä maistaneen – ja jopa sellaiset, jotka muutoin väittävät, etteivät kukkakaalista pitäisi, Satamo kirjoittaa blogissaan.

– Tärkeintä kuitenkin on, että kukkakaalit paahdetaan erikseen, eikä vuoan joukossa. Ruoka valmistuu silti yhtä nopsaan kuin alkuperäinenkin. Uunifeta ja kukkakaalit valmistuvat samaan aikaan kiertoilmauunissa.

Toimittajan kommentti: Kerma on hyvä lisä, mutta laittaisin sitä varovasti

Kokeilin Lauran ohjetta ja maukasta tuli. Tämä on toimiva ja hyvä arkiruoka!

Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, suosittelen aloittamaan fetan ja tomaattien paistamisella. Uunin on hyvä olla 250-asteinen. Tomaattien ja fetan paistamisen loppuvaiheessa (kun tomaatit ovat mehukkaita ja ”kuplivat”) kukkakaalit voi laittaa paistumaan uunin yläosaan.

Satamon ohjeessa käytetään pakastekukkakaalia, mutta jos aikaa ja sotkunkestävyyttä riittää, suosittelen käyttämään tuoretta kukkakaalia. Ero on vetisyydessä.

Pakastekukkakaalit toimivat toki hyvin silloin, kun ruoka pitää saada valmiiksi nopeasti.

Kuten uunifetapastaan, uunifetavuokaan voi laittaa reilusti tomaattia.

Kerman suhteen voi yhtä hyvin käyttää myös tavallista ruokakermaa. Tomaateista lähtee paljon nestettä, minkä vuoksi käyttäisin kermaa hyvin vähän, jopa korkeintaan vain desin.

Nesteen määrä on kuitenkin makuasia ja riippuu luonnollisesti myös siitä, kuinka isoa satsia tekee. Kermaa tomaattien päälle kaataessa olisin silti enemmän nuukaileva kuin ronskimpi lorauttaja.

Satamo kirjoittaa, että uunifetavuoka on hyvää seuraavanakin päivänä.

– Parasta tässä ruoassa on, että se paranee entisestään kun saa vetäytyä tovin. Seuraavana päivänä mikrotettuna taivaallista, joten ei haittaa vaikka tuleekin iso satsi. Mikäli tykkää, vuoan kanssa voi paistaa jokseenkin mitä tahansa protskua. Poikaystävä teki muissa lihanhimoissaan yrttikanaa sen kaveriksi ja toimi niinkin, Satamo kirjoittaa.

Tässä on Laura Satamon julkaisema alkuperäinen ohje:

Täydellinen uunifeta-kukkakaalivuoka

2 pussia pakastekukkakaaleja (yht. 900 g)

2 pkt kirsikkatomaatteja

1 pkt Pirkan fetaa

4–6 valkosipulinkynttä

1–2 tuoretta chiliä pilkottuna

öljyä

0,5–1 rkl hunajaa

2 dl kaurakermaa

basilikaa

suolaa

pippuria

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä kiertoilmauuni 225–250-asteiseksi.

  2. Laita kukkakaalit pellille ja uuniin.

  3. Laita vuokaan ripaus öljyä. Asettele feta, tomaatit, valkosipulit ja chili vuokaan ja lisää suolaa ja pippuria.

  4. Ripottele hieman öljyä tomaattien ja fetan päälle, sekä hunajaa tomaateille (lisää makeuttaa tomaatteihin).

  5. Laita vuoka ja pelti kanssa uuniin. Olen yleensä pitänyt vuoan ylätasolla ja kukkakaalit alatasolla. (Tämä toimii kiertoilmauunissa, muutoin kannattaa paistaa erikseen)

  6. Ota kukkakaalit uunista noin 20 minuutin päästä ja lisää niiden päälle vähän öljyä ja suolaa.

  7. Kun uunifeta näyttää valmiilta ja kukkakaalit on saaneet väriä, alkaa homma olla lähes valmista. Lisää tässä kohtaa kaurakerma tomaattien päälle ja anna olla uunissa vielä noin viisi minuuttia (kaurakermajutun opin uunifetapastan joukkoon Simppelin sormiruokakeittiön Marjutilta ja se on nerokas!)

  8. Lisää lopulta pellillinen paahtuneita kukkakaaleja uunifetan joukkoon ja sekoita.

  9. Ja ne basilikat, mitkä itsekin unohdan aina. Ne pannaan viimeiseksi koko setin päälle.

Lähde: Mammasti.blogspot.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit