Nopeat ja herkulliset välipalat: Banaanileipäneliöitä ja pikapizzaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Nopeat ja herkulliset välipalat: Banaanileipäneliöitä ja pikapizzaa

Banaanileipä on makea välipala, mutta tämä versio on hieman vähemmän makea.

Julkaistu: 8.2. 13:02

Inspiraatiota helposti ja nopeasti valmistuviin välipaloihin tarvitaan aina.

Jostain syystä arkikiireen keskellä kaikki ideat kaikkoavat.

Josko näistä olisi apua, sillä pikapizzoihin ja mehevään munakokkelileipään ei tarvitse tarkkoja määriä muistella, sen kun vain ryhtyy toimeen. Banaanileipäneliöt taas voi tehdä etukäteen ja vaikka pakastaa pahan hetken varalle.

Banaanileipäneliöt

3 pientä banaania (200 g ilman kuoria)

+ 2 banaania viimeistelyyn

1,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

100 g voita

3,5 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhoa

0,5 tl kardemummaa

1 tl kanelia

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1 dl fariinisokeria

1,75 dl kermaa

Muussaa banaanit (n. 200 g) ja nosta kulhoon. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi raasteeksi. Sulata voi. Mittaa kuivat aineet valmiiksi ja sekoita.

Sekoita banaanin joukkoon inkivääri, haalea voi, kananmunat, sokeri ja kerma. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle pellille, levitä tasaisesti ja ripottele päälle banaaniviipaleita. Nosta uuniin 20 minuutiksi.

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä sellaisenaan tai pähkinävoin tai suklaalevitteen kera. Neliöt voi myös pakastaa.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 16 palaa

Lehtitaikinalevyjä voi olla aina pakastimessa ja täytteeksi kelpaa mitä kaapista löytyy. Tomaattikastikkeen sijaan vaikka ketsuppikin.

Pikapizzat

8 lehtitaikinalevyä

3 rkl tomaattipyreetä

2 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

1 tl oreganoa

1,5 dl juustoraastetta

1 kananmuna

Täytteet:

1 punasipuli

1 avokado tai 1 punasipuli

chorizomakkarasiivuja

2 herkkusientä tai

1 purkki tonnikalaa

kapriksia

1 punasipuli

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita tomaattipyree, öljy ja mausteet kastikkeeksi.

Leikkaa sulaneet taikinalevyt puoliksi.

Levitä tomaattikastiketta neliöiden keskelle niin, että ohut kaistale reunaa jää puhtaaksi. Asettele päälle haluamasi täytteet, voitele reunat kananmunalla ja ripottele päälle juustoraastetta.

Avokadojen päälle kannattaa pirskottaa sitruunaa, jotta ne eivät ruskistu.

Nosta pikapizzat leivinpaperille uunipellille ja paista 15 minuuttia, kunnes taikina on ruskistunut ja kohonnut.

Valmistusaika: 25 minuuttia

Annoksia: 8 kpl

Oikeanlainen munakokkeli jää hieman kosteaksi. Niksinä onkin kypsymisen pysäyttäminen tilkalla kermaa.

Munakokkelileipä

paksu viipale maalaisleipää

3–4 kananmunaa

1 tl suolaa

mustapippuria

0,5 tl rakuunaa

loraus kermaa

salaattisekoitusta

Leikkaa leivästä paksu pala ja paahda se paahtimessa rapeaksi pinnaltaan.

Riko munat pieneen kulhoon, mausta ja vatkaa rakenne rikki. Puolita tomaatit.

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja sulata pannulla voinokare.

Ota kerma valmiiksi viereen.

Kaada munaseos pannulle ja kypsennä pehmeärakenteiseksi kokkeliksi puuhaarukalla sekoittaen.

Kun kokkeli on mielestäsi sopivaa, sammuta liesi ja lorauta joukkoon noin kaksi ruokalusikallista kermaa ja sekoita munien joukkoon. Kerma pysäyttää kypsymisen.

Voitele leipä ja ripottele päälle salaattisekoitusta. Lusikoi päälle kokkeli ja ripottele sekaan tomaatit.

Valmistusaika: 10 minuuttia

Annoksia: 1

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.