Maistelimme 9 markettien runebergintorttua armottomassa testissä – joukosta paljastui ”huijaritorttu”

Ilta-Sanomien raati maisteli ruokakauppojen runebergintorttuja.

Ruokakauppojen torttujen ulkomuodoissa ja rakenteissa on selkeitä eroja.

31.1.2020 15:32

Runoilija J. L Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Hänen teoksistaan kenties tutuimpia ovat Maamme-laulun sanat ja Vänrikki Stoolin tarinat. Runoilijan nimikkoleivos on perimätiedon mukaan Runebergin vaimon, kirjailija ja toimittaja Fredrika Runebergin (1807–1879) käsialaa.

Toisen tarinan mukaan nykyään runebergintorttuina tunnetut leivokset olivatkin porvoolaisen sokerileipuri Asteniuksen vadelmaleivoksia, joita nautittiin Runebergien kodissa. Joidenkin kirjoitusten mukaan Fredrika teki niistä mahdollisesti oman versionsa, jonka ohje jäi elämään.

Olipa alkuperäinen torttu ollut sitten millainen tahansa, nykykuluttajille siinä on tärkeää ainakin perinteinen ulkomuoto, rakenne ja tietenkin maku. Perinneleivoksille ei sallita kovinkaan villejä versioita. Runebergintortun reseptejä yhdistävät yleensä karvasmanteli, vadelmahillo ja mahdollisesti punssi tai rommi.

Pisteet mausta

Ruokakauppojen tarjonnassa voi olla useiden eri valmistajien runebergintorttuja. Ilta-Sanomien raati maisteli niistä yhdeksän. Testin tuotteet olivat hyvin esillä viikolla viisi Helsingissä sijaitsevissa K-Supermarketeissa, S-marketeissa sekä Lidlissä. Yhdeksän raatilaista antoi pisteitä ensisijaisesti maun perusteella 1–5 väliltä. Puolikkaat pisteet olivat sallittuja. Kokonaispisteistä laskettiin keskiarvo.

Raatilaisissa oli useita, jotka kertoivat ”rakastavansa runebergintorttuja”. Tarkan ja armottoman raadin yhteispisteiden perusteella yksikään tuote ei kerännyt täyttä viittä pistettä, vaikka jotkut tuotteet niitä yksittäisiltä tuomareilta saivatkin.

Kannisto, Väyrynen ja Rosten kärkikolmikkona

Kahden leivoksen pakkaukset vaihtelivat hinnoiltaan reilun kolmen ja viiden euron väliltä. Lidlin tortut olivat painavimmat ja hinnoiltaan edullisimmat.

Kallein ja painoltaan kevyimmästä päästä oli kaikkein eniten pisteitä kerännyt Kanniston leipomon runebergintorttu. Se sai 3,7 pistettä ja ylistävät arviot.

– Ihana suutuntuma ja maku. Oikeilla jäljillä, yksi raatilainen kehui.

– Kostea, pähkinäinen, hyvä ja kaunis, voittajaa kuvailtiin.

Pisteiltään toiseksi parhaaksi nousi helsinkiläisleipomo Väyrysen torttu. Sitä kehuttiin erityisesti punssin mausta.

– Ihanan mehukas ja oikea suutuntuma!

Kolmanneksi nousi turkulaisen Rostenin tuote.

– Täyteläinen, tiivis, mehevä, raadissa kommentoitiin tuotetta.

Fazerin torttu ylsi neljännelle sijalle.

Eniten hajontaa raatilaisten antamissa pisteissä oli Luhtihaan gluteenittomassa tortussa. Toiset pitivät siitä, toiset antoivat kritiikkiä leivoksen kuivuudesta. Runebergintorttu on lähtökohtaisesti makea, mutta testin hännille jäänyttä leivosta kuvattiin kenties jo liiankin makeaksi.

Kanniston leipomon torttu voitti myös viime vuoden testin.

Toimittajan kommentti: Hämmentävä tapaus

Makutestissä piti alun perin olla kymmenen runebergintorttua. Kun tuotetietoja tarkastettiin, Pyymäen leipomon tuotteeksi ilmoitetun tortun pakkauksesta ei löytynyt tietoja painosta.

Luonnollisesti pirautin Sastamalassa sijaitsevaan leipomoon kysyäkseni tuotteiden tarkempia tietoja. Olin ostanut tuotteen irtomyynnissä Helsingistä ja leipomon nimi luki rasiaan liimatussa hintalapussa sekä kuitissa.

Leipomosta kerrottiin hämmentävä tieto: kyseessä ei voi olla heidän tuotteensa. Tänä vuonna yritys ei ole toimittanut lainkaan runebergintorttuja Helsinkiin.

Testissämme oli siis ollut huijaritorttu.

Asian tarkoituksellisuudesta emme voi tietää. Ilmeisesti kyse on virheestä. Pirkko Syrjä Pyymäen leipomosta toteaa, että kyseessä voi olla helsinkiläiskauppaan eri leipomoiden tuotteita esittelevän edustusliikkeen harmillinen virhe, jonka vuoksi leivospakkaukseen on joutunut väärän leipomon nimi. Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta.

On hyvä, että asia selvisi ennen testijutun viimeistelyä ja väärä tuote voitiin poistaa ajoissa. Kritiikki olisi mennyt väärään osoitteeseen, sillä ”huijaritorttumme” sai lähestulkoon huonoimmat pisteet.

Yksi raatilaisen kommenteista oli erityisen jyrkkä.

– Teollinen sekä maultaan että ulkonäöltään. Fredrika kääntyy haudassaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit