3 täydellistä uuniruokaa: Fetakanaa, uuniriisiä ja mahtava sitruuna-uunilohi - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

3 täydellistä uuniruokaa: Fetakanaa, uuniriisiä ja mahtava sitruuna-uunilohi

Jos uuniriisiä jää yli, se on herkullista seuraavana päivänä pannulla paistettuna.

Julkaistu: 1.2. 13:11

Uuniruoat ovat ihanan helppoja ja aina herkullisia.

On mukavaa, kun ruoan kypsyessä ehtii vaikka vähän levähtää. Ei kuitenkaan kannata nukahtaa.

Vai miltä kuulostaa lohifileen kanssa folionyytissä kypsytetyt vihreät pavut ja fenkoli? Uunissa valmistuu myös riisiruoka, johon sujahtaa possun kylkeä, oliiveja, tomaattia ja salviaa.

Meidän perheen yksi lempiruoista on fetakana. Se on ihanan helppo ja hyvä. Samaan aikaan sen kaveriksi paahtuu juureksia.

Uuniriisi

3 dl valkoista pitkäjyväistä riisiä (keittoaika n. 25 min)

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 dl vihreitä oliiveja

2 tomaattia

400 g ylikypsää possunkylkeä

3 oksaa salviaa

6 dl kasvislientä ( 6 dl vettä, 1 kasvisliemikuutio)

juustoraastetta

4 munaa

ruohosipulia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna sipuli, vakosipulinkynnet ja oliivit. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Poista siankyljestä nahka ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Hienonna salvia. Valmista kasvisliemi.

Sekoita raaka riisi, kasvikset, possun kylki, juustoraaste ja salvia uunivuoassa. Kaada päälle kasvisliemi ja nosta uuniin 35 minuutiksi. Tarkista lopuksi, että riisi on kypsää. Voit halutessasi sammuttaa uunin jättää vuoan uuniin muhimaan vielä.

Hienonna ruohosipulia.

Keitä uppomunat. Kiehauta runsaasti vettä keskikokoisessa kattilassa ja laske sitten lieden lämpö niin, että vesi vain väreilee. Riko munat yksi kerrallaan pieneen kippoon, pyöräytä veteen pyörivä liike lusikalla ja kaada muna veteen. Anna kypsyä noin 3 minuuttia, kunnes valkuainen on kiinteä, mutta keltuainen edelleen pehmeä sisältä. Nosta reikäkauhan avulla vedestä lautaselle odottamaan.

Nosta vuoka uunista, ripottele päälle ruohosipulia ja aseta päälle kananmunat.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4–6

Broilerista tulee ihanan mehevää, kun se muhii uunissa tomaattikastikkeessa.

Fetakanaa ja juureksia

4 pientä perunaa

150 g lanttua

2–3 porkkanaa

3 keltajuurta

oliiviöljyä

400 g tomaattimurskaa

3 rkl tomaattipyreetä

2 tl herbes du provence -maustetta

2 tl suolaa

mustapippuria

3–4 kpl (530 g) broilerin fileepihvejä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Leikkaa perunat kuorineen puoliksi. Kuori lanttu, porkkanat ja keltajuuret ja leikkaa paksuiksi tikuiksi. Nosta juurekset kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä.

Sekoita pienehkössä uunivuoassa tomaattimurska, pyree, mausteet ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Upota suolatut broilerinfileet kastikkeeseen. Ripottele päälle fetaa.

Levitä juurekset uunipellille leivinpaperille ja ripottele päälle suolaa. Nosta uunivuoka pellille ja koko komeus uuniin 35–40 minuutiksi, kunnes juurekset ovat kypsiä.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 3–4

Folionyytin sisään muodostuu fenkolista, sitruunasta sekä vakosipulista herkullinen liemi.

Fenkoli-sitruunauunilohi

1 sitruuna

6 valkosipulinkynttä

1 kookas fenkoli

100 g vihreitä papuja

1 kokonainen lohifilee (n. 800 g)

1 tl suolaa

valkopippuria

foliota

lisäksi perunaa tai riisiä

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä ja poista kuori. Leikkaa fenkoli paksuiksi lohkoiksi, poista kuitenkin kanta. Pese ja leikkaa sitruuna viipaleiksi.

Pese vihreät pavut ja leikkaa kannat pois. Aseta lohifilee ison foliopalan päälle. Tarkista ettei kalassa ole ruotoja. Asettele kasvikset ympärille. Lorauta kaiken päälle oliiviöljyä ja ripottele 2 tl suolaa. Aseta sitruunaviipaleet kalan päälle. Kääri folio tiiviiksi nyytiksi. Nosta nyytti uunipellillä uuniin ja kypsennä noin 30–40 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja fenkoli pehmentynyt.

Tarjoa perunan tai riisin kera

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.