Tiesitkö, kuinka vanhaa pakastettua ruokaa uskaltaa vielä syödä? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, kuinka vanhaa pakastettua ruokaa uskaltaa vielä syödä?

Pakastimesta sulatettu elintarvike kannattaa käyttää aina mahdollisimman pian.

Julkaistu: 31.1. 11:05

Kun pakastimesta löytyy unohtuneita aarteita, on ohjesäilyvyysaikojen lisäksi luotettava omaan nenään.

Kuinka pitkään jauhelihapaketti onkaan lepäillyt pakastimen pohjalla? Uskaltaako sen vielä käyttää vai uhkaako silloin vatsatauti? Entä toissavuotiset marjat, kelpaavatko ne vielä?

Alkuvuodesta usein huomaa, että kesän jälkeen jemmatut purnukat nököttävät vielä koskemattomina pakastimen hyllyillä. Pahan päivän varalle on tullut haalittua kaikkea muutakin: einespitsoja, leipäpusseja, lihakimpaleita, leivonnaisia ja tietysti niitä tunnistamattomia ruokanyssyköitä. Milloin epämääräisen ajan pakastimen uumenissa muhineet elintarvikkeet on syytä viskata biojätteeseen?

Rasvaiset ruoat rivakasti käyttöön

Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä rasvaisempi ruoka, sen vähemmän aikaa se säilyy pakastimessa. Jos tuote on säilytetty koko ajan pakastimessa –18 asteessa tai sitä kylmemmässä, se säilyy kyllä hyvin suositusaikoja pidempäänkin. Tärkeää on, että ruoka-aine ei ole päässyt sulamaan välissä.

Rasvaisiin elintarvikkeisiin tulee ensimmäisenä maku- ja värihaittoja, ja ne kyllä huomaa.

– Omaan maku- ja hajuaistiin kannattaa luottaa! Makuvirheestä huolimatta tuote ei ole suoranaisesti pilalla, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen rauhoittelee.

Rasvainen lohi ei säily pitkään pakastettuna, vaan se tulisi käyttää jo muutaman kuukauden kuluttua pakastuksesta.

Herkkiä tuotteita ovat erityisesti rasvaiset kalat, kuten lohi, sekä jauheliha. Ne kuuluisi saada käyttöön jo parin kuukauden sisään pakastuksesta. Jauhettaessa lihan joukkoon sekoittuu happea, mikä tekee jauhelihasta nopeammin pilaantuvan kuin kokolihasta. Rasva eltaantuu ja myös väri muuttuu harmahtavaksi.

– Viime vuonna pakastetun lohen voi syödä, jos se on pakastettu oikein. Mutta ei se kyllä enää tuoreen kalan veroista ole.

On olennaista pakastaa ruoka-aine kunnollisessa, tiiviissä astiassa tai pakkauksessa, jotta siitä ei haihdu vettä. Pakkanen kuivattaa tuotetta.

Vanha ei muutu tuoreeksi

Ruokahävikkiä torjuessa moni nakkaa pakastimeen eilisen päivän tähteitä. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta kannattaa olla tarkkana, että pakastimeen ei päädy sellaisia ruokia, jotka ovat jo elinkaarensa päässä.

– Pakastin ei ruokaa enää paranna, joten on ihan turhaa pakastaa jo valmiiksi vanhaa ruokaa, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Hopsu-Neuvonen suositteleekin, että pakastimeen laitetaan vain tuoreita ruoka-aineita. Kun ruokaa valmistaa kerralla isomman erän, siitä kannattaa panna sivuun valmiita ruoka-annoksia ja pakastaa ne jäähdytettyinä saman tien.

Jauheliha pilaantuu nopeammin kuin kokoliha, sillä jauhettaessa lihan joukkoon sekoittuu happea.

Pakastimesta sulatettu herkku kannattaa käyttää aina mahdollisimman pian. Pakastaminen rikkoo ruoka-aineen solurakenteita ja niiden kautta aukenee reittejä mikrobeille, jotka puolestaan pilaavat tuotteen.

Vuosikertamarjoja jemmassa?

Oikein pakastettujen elintarvikkeiden maku, väri, rakenne sekä vitamiinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Esimerkiksi marjat kestävät rasvattomuutensa ansiosta pakastamista yllättävän pitkään.

Vaikka marjatkin suositellaan käytettäväksi pois ennen seuraavaa satokautta, ovat toissavuotiset marjat edelleen aivan käyttökelpoisia. Ainoastaan vitamiinitappioita saattaa tulla, mutta nekään eivät ole merkittäviä.

Jokaisella on oma menetelmänsä, jolla pakastin pysyy järjestyksessä ja ikääntyneet tuotteet tulevat ajoissa käytettyä. Hopsu-Neuvosella on tapana sulattaa pakastin kahdesti vuodessa ja tehdä samalla inventaari sen sisällöstä. Systeemi ei ole aivan aukoton kokeneella konkarillakaan.

– Kyllä minunkin pakastimestani löytyy välillä ”arvomarjoja”, joita en ole raaskinut käyttää ja olen säästellyt juhlia varten. Kun sopivaa hetkeä ei olekaan tullut, ne ovat saattaneet jäädä pakastimeen pariksi vuodeksi, Hopsu-Neuvonen kertoo.

Purkit merkkaamalla välttyy yllätyksiltä

Kun pakastimeen lisää uusia purnukoita, on syytä merkitä huolella, mitä niistä löytyy. Maalarinteippiä ja tussia ei kannata tässä asiassa säästellä, sillä muistikuvat pakastettujen purkkien sisällöistä haihtuvat päästä varsin nopeasti.

– Sitten tulee otettua pakastimesta nakkikastiketta omenasoseena, vaikka ei kai se niin vakavaa ole, Hopsu-Neuvonen naurahtaa.

 • marjat 10–12 kk

 • kasvikset 10–12 kk

 • yrttimausteet 4–6 kk

 • juuresraaste 3–4 kk

 • naudanliha 8–10 kk

 • lampaanliha 8–10 kk

 • sianliha 3–6 kk

 • siipikarja 3–6 kk

 • jauheliha 1–2 kk

 • kalat 1–3 kk

 • leivonnaiset 1–9 kk

Lähde: Martat.fi