Näin teet ”läpeensä rapeat ranskikset” – melkein kuin sipsejä

Tuoreessa Burgerin sielu -kirjassa on ohjeita ja vinkkejä ravintolatasoisten hampurilaisten tekemiseen kotona.

Kengännauha-ranskikset tehdään uppopaistamalla ohuita perunasuikaleita.

28.1.2020 20:12

– Burgerissa pihvi on tärkeintä ja sillä siisti. Salaisia aineksia tai reseptejä ei ole, uuden ruokakirjan Burgerin sielu (Readme) takakannessa todetaan.

Hyvä burgeri koostuu laadukkaan pihvin lisäksi vastapaistetusta sämpylästä ja hyvistä lisukkeista, kirjassa todetaan myös.

Kirja on Risto Mikkolan, Roni Lehden, Herkko Volasen ja Social Burger Joint Oy:n luovan johtajan Mika ”Pikkis” Tuomosen käsialaa. Social Burgerjoint voitti viime vuonna parhaan burgerin palkinnon jo toista vuotta peräkkäin European Street Food Awards -kilpailussa.

Kirjassa on reseptejä, joiden avulla kotikokki voi onnistua loihtimaan ravintolatasoisia burgereita. Teoksessa on muun muassa erilaisten burgereihin sopivien lisukkeiden ja kastikkeiden ohjeita.

Kiinnostava osuus on kokoelma erilaisten ketsuppien reseptejä.

Hyvä sämpylä on kaiken perusta

Aivan ensimmäinen ohje kirjassa on kuitenkin briossi-tyylisen sämpylän ohje, josta hyvän burgerin rakentaminen alkaa.

– Kun vuonna 2014 aloitimme burgereiden tekemistä, testasimme kymmeniä erilaisia sämpyläreseptejä. Aika nopeasti huomasimme, että briossi-tyylinen sämpylä sopii meidän filosofiaamme ja burgeriin täydellisesti, kirjassa kuvaillaan.

Burgerin sielu sopii esimerkiksi grillaamisesta innostuneille, sillä kirjassa todetaan ”savun ja tulen kuuluvan hommaan”. Kirjan alkupuolella kerrotaan täydellisen pihvin tekemisestä.

Ranskikset sopivat burgerin kylkeen. Yksi ohjeista on nimetty kengännauha-ranskalaisiksi. Nimi tulee oletettavasti niiden ohuudesta. Se on myös yksi syy sille, miksi niistä saadaan erityisen rapeita.

Kirjassa kuvaillaan, että tällä ohjeella tehtynä ”valmiit perunat ovat läpeensä rapeita, sipsimäisiä”. Tämä ohje vaatii mandoliinin, jolla perunat saa viipaloitua ohuiksi suikaleiksi.

Kengännauha-ranskalaiset

400 g kuorittuja perunoita ohuina suikaleina

2 oksaa rosmariinia nypittynä

4 valkosipulinkynttä viipaleina

suolaa

öljyä uppopaistamiseen

Valmistusohjeet

  1. Suikaloi perunat mandoliinilla ja laita ne likoamaan kylmään veteen.

  2. Siivilöi perunat kylmästä vedestä ja kuivaa talouspaperilla.

  3. Uppopaista perunoita välillä sekoittaen 1 minuutti.

  4. Lisää rosmariinit ja valkosipuliviipaleet ja uppopaista 30 sekuntia perunoiden kanssa.

  5. Nosta perunat, rosmariini ja valkosipulit uppopaistosta ja mausta suolalla.

Resepti: Pikkis Tuomonen, Risto Mikkola, Roni Lehti, Herkko Volanen: Burgerin sielu (Readme 2020)

Mandoliinilla saadaan esimerkiksi juureksista ohuita suikaleita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit