Helsinkiläisravintolan jallulihapullat saivat kulttimaineen – pääkonsulin auto kurvasi ravintolan eteen ja tv-ryhmäkin tuli kuvaamaan - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisravintolan jallulihapullat saivat kulttimaineen – pääkonsulin auto kurvasi ravintolan eteen ja tv-ryhmäkin tuli kuvaamaan

Kypsät lihapullat upotetaan kastikkeeseen maustumaan.

Julkaistu: 24.1. 19:05

Stiina Kuisman tuore kirja kertoo baariruoasta.

Joistakin ravintola-annoksista syntyy tunnettuja klassikoita. Helsingin ravintolamaailmassa sellaisia ovat olleet vuosia esimerkiksi Salven silakat ja Torin jallulihapullat.

Pitkän linjan ravintoloitsija Stiina Kuisma kertoo tunnetuista annoksista tuoreessa kirjassaan Ronskisti & rakkaudella – suosikkireseptejä Stiinan klassikobaareista (Teos).

Stiina Kuisma on jättänyt jälkensä helsinkiläisbaarien ruokalistoihin. Kuisma perusti ensimmäisen baarinsa Helsinkiin vuonna 1995. Pikkubaari-nimeä kantaneen paikan lisäksi hän oli perustamassa myös sellaisia baareja kuin Bahia, Bar no. 9 sekä ravintola Tori. Kaikissa paikoissa baariruoalla oli iso merkitys.

2000-luvun alkuvuosina yhdestä Torin annoksesta, jallulihapullista, syntyi todellinen legenda.

Kuusi pullaa ja uni tulee

– Tämä resepti syntyi kun oli aika uusia ravintola Torin ruokalista. Vein keittiömestari Jyrki Vuoren palaveriin naapuripubiin ja yritimme keksiä kotimaista vastinetta ruotsalaisten trendikkäälle husmanskostille. Laitoimme iltalistalle lihapullat, mutta keksimme lisätä kastikkeeseen jaloviinan, jotta se olisi helpommin lähestyttävissä Punavuoren hipstereille. Suosio oli välitön, Kuisma kuvailee kirjassaan.

– Japanilaisturistit kuvasivat pullia, Nelonen teki niistä uutisten loppukevennyksen ja itse pääkonsuli Heikki Tavela tuli autonkuljettajansa kanssa lounastamaan kuuluisaa herkkua. Jallupullat läpäisivät hänen armottoman seulansa, ja vielä vuoden päästä sain aasialaisturisteilta tuliaisiksi Helsinki-oppaita, joissa oli pieniä kuvia annoksesta ja ravintolasta.

Ravintola Torin jallupulla-annos vuonna 2007.

Pullista on myös kirjoitettu paljon.

– Ville Valokin kehuu jallupullia, Nyt-liite otsikoi 12. tammikuuta 2007 julkaistun jutun.

Samassa Nyt-liitteen jutussa kerrotaan myös, että ”monet kanta-asiakkaat tilaavat pienennetyn annoksen, sillä jos vetää kuusi suurta lihapullaa kesken päivän, nukahtaa näyttöpäätteen ääreen”.

Stiina Kuisma kertoo kirjassaan myös muiden ravintoloidensa klassikkoannoksista resepteineen.

”Helppous on hauskaa”

Kuisma kertoo kirjassaan, mitä kaikkea on oppinut ruoasta eri baareissa.

– Ennen baariuraani olin yrittänyt paistaa seitä uunissa... muovipakkauksessa, Kuisma kirjoittaa.

Hän kertoo kirjassa lisäksi, että monissa baareissa keittiöt olivat jopa naurettavan pieniä. Listojen oli oltava yksinkertaisia, jotta annokset pystyi toteuttamaan. Myös mahdolliset jonot vaativat sitä, että keittiössä oli oltava nopea.

Bar 9 vuonna 2002.

– Sen takia pidän yhä yksinkertaisista resepteistä. Helppous on hauskaa.

Onnistuneen baariruoan ydin on nimenomaan hyvän maun ja oivalluksen mutkaton yhteispeli, jonka lopputuloksena on suussa sulava onni, tiedotteessa tiivistetään tuoreen kirjan reseptien filosofiaa.

Jätkäsaareen avatussa Malaga Barissa saa yhä legendaarisia pullia. Voit myös kokeilla niiden tekemistä kotona kirjassa julkaistun reseptin avulla.

Torin legendaariset jallulihapullat (4 annosta)

Lihapullat:

600 g sika-nautajauhelihaa

2 dl kermaviiliä

1 tl maustepippuria

1 tl suolaa

1 tl kuivattua rosmariinia

1 sipuli

voita

Kastike:

60 g voita

60 g vehnäjauhoja

4 dl lihalientä

2 cl jaloviinaa

1 rkl tomaattipyrettä

1-2 dl ruokakermaa

1 tl jauhettua maustepippuria

Valmistusohjeet

  1. Kuullota sipuli voissa. Yhdistä sitten kaikki lihapulla-ainekset ja pyöritä taikinasta mieleisesi kokoisia pullia.

  2. Paiste ne joko pannulla tai uunissa kypsiksi, 180-asteisessa uunissa. Paistoaika on noin 25 minuuttia.

  3. Valmista kastike: Ruskista jauhot voisulassa. Lisää kuuma lihaliemi ja sekoita. Näin syntyy tumma peruskastike eli roux.

  4. Mausta kastike lisäämällä siihen ruokalusikallinen tomaattipyrettä, maustepippuri ja jallu.

  5. Lisää lopuksi kerma. Keitä miedolla lämmöllä hetki kasaan.

  6. Laita kypsät lihapullat hautumaan kastikkeeseen, jolloin ne mehustuvat ihanasti.

Lähde ja resepti: Stiina Kuisma, Ronskisti & rakkaudella –suosikkireseptejä Stiinan klassikkobaareista