Helsinkiläisen hotellin aamiaisbuffetissa on kaksi ehdotonta ykkössuosikkia – kokki näyttää, kuinka paistetaan maukas munakas - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisen hotellin aamiaisbuffetissa on kaksi ehdotonta ykkössuosikkia – kokki näyttää, kuinka paistetaan maukas munakas

Hotellin aamiaisille voi tulla, vaikka ei siellä yöpyisikään.

24.1.2020 14:02

Kerroimme viime viikolla Helsingin Triplaan avatusta hotellista. Tavallista tallaajaa voi ihmetyttää, mistä esimerkiksi Helsinkiin nouseviin uusiin hotelleihin riittää asiakkaita.

Hotelleilla on kuitenkin Suomessa kysyntää. Tilastokeskuksen tammikuun 2020 alussa julkaiseman tilaston mukaan sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät viime vuonna.

Kerroimme joulukuussa, että vuoden päästä Helsingissä on 1 900 hotellihuonetta enemmän nykyisen reilun 11 000 huoneen lisäksi. Suhteessa kysyntään sekään ei välttämättä riitä.

Saksalaisten yöpymiset lisääntyivät

– Aina kun Helsingissä on iso kansainvälinen konferenssi, täältä loppuvat hotellihuoneet kesken, Kati Soini Helsinki Business Hubista kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Samaa toteaa Scandic Hotelsin viestintäpäällikkö Johanna Uimonen. Lisäksi Helsinki on suosittu kauttakulkukohde, jossa saatetaan pysähtyä yön yli. Suomalaisia matkailijoita on myös paljon.

Tilastokeskuksen mukaan määrällisesti eniten viime vuonna lisääntyivät saksalaisten yöpymiset 2 800 yöllä. Suurin ulkomaalaisten ryhmä olivat venäläiset 57 700 yöpymisellään.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin viime vuoden marraskuussa 1,11 miljoonaa yöpymisvuorokautta.

Hotelliaamiaisen ykköstuotteet

Hotellissa yöpyjälle huoneen tason lisäksi aamiainen on usein hyvin tärkeä asia. Hotelliaamiainen on jo tietyllä tavalla oma käsitteensä. Vaikka hotellissa ei olisi asiakkaana, runsaiden aamiaisbuffettien ääreen voi silti mennä. Aamiaisten hinnat ilman yöpymistä ovat monissa hotelleissa noin 20 euron tietämillä, viiden tähden hotelleissa ne voivat olla myös hieman alle tai yli 30 euroa.

Johanna Uimonen kertoo, että hotelliaamiaisille tullaankin usein myös ilman yöpymistä. Kämpin hotellinjohtaja Tuomas Liewendahl totesi Ilta-Sanomille aiemmin aihetta käsittelevässä jutussa tavan olevan jo kasvava trendi.

Esimerkiksi Helsingin rautatieaseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva Holiday Inn City Centre on sijaintinsakin vuoksi suosittu paikka palaveritapaamisiin aamiaisilla. Holiday Inn -hotellia operoi Scandic Hotels Oy.

Hotellinjohtaja Mari Salonen sanoo, että Holiday Inn -brändin kaikissa hotelleissa ympäri maailmaa on tarkoituksella tiettyjä, samankaltaisia elementtejä.

– Kaikissa brändin hotelleissa ympäri maailmaa soi esimerkiksi sama musiikki. Sisustuksessa on yhteneväisiä elementtejä ja esimerkiksi aamiaistarjonnassa kaikissa saman brändin hotelleissa on kanta-asiakkaille tuttuja tuotteita, kuten esimerkiksi pannukakkuja.

Brändiin kuuluvien elementtien lisäksi aamiaisella tuodaan esiin suomalaista tarjontaa.

Hotellin aamiaiseen kuuluvat myös makeat herkut.

– Karjalanpiirakat ovat tärkeitä ja ulkomaiset asiakkaat myös kysyvät niistä, Holiday Innin keittiöpäällikkö Miika Kontio kertoo.

Karjalanpiirakoiden lisäksi aamiaispöydän ehdoton suosikkituote on kaurapuuro.

– Kaurapuuro on asiakkaille todella tärkeä. Lisäksi ulkomaiset vieraat arvostavat muun muassa savulohta ja sillejä, Kontio sanoo.

Ole kärsivällinen

Munakkaat ja munakokkeli ovat myös hotellien aamiaisilla klassikko. Keittiöpäällikkö Miika Kontio näyttää artikkelin yllä olevalla videolla, kuinka maukas aamiaismunakas paistetaan.

– Munakkaan tekemiseen on niin monta tapaa kuin on kokkiakin, Kontio toteaa.

Hän näyttää videolla yhden tavan valmistaa se.

Jos haluaa ohuemman, lettumaisemman munakkaan, kannattaa käyttää isompaa pannua. Paksumman munakkaan saa pienellä pannulla. Munakkaan paistamisessa kärsivällisyys on tärkeää, Kontio painottaa.

Kun massa on kaadettu pannulle, sitä ei tarvitse heti ”sörkkiä”. Munakasta ei siis tarvitse välittömästi käsitellä lastalla, eikä pinnalle muodostuneita kuplia tarvitse puhkoa.

– Kannattaa odottaa kärsivällisesti, että reunat alkavat kypsyä, Kontio opastaa.

Kerroimme aiemmin, että samaa sääntöä kannattaa noudattaa myös munakokkelin kanssa. Munakokkelia ei pitäisi sekoittaa voimalla, vaan munamassaa on parempi työntää pehmeästi muovilastalla kohti pannun keskustaa.

Vaalea paistopinta ei vaadi kuin hetken paistamisen

Munakkaan paistopinta on makuasia. Jos paistopintaa ei halua juuri lainkaan, munakas on valmis hyvin nopeasti, jopa alle minuutissa. Pannun voi silloin ottaa pois liedeltä hyvinkin pian, vaikka keskusta ei olisikaan aivan täysin hyytynyt. Munakkaan voi antaa hyytyä pannussa kylmällä liedellä pienen hetken, sillä sen kypsyminen jatkuu vielä pannussa, vaikka se ei kuuman lieden päällä enää olisikaan.

Tummempaa paistopintaa haluavan kannattaa odottaa kärsivällisesti.

– Välillä voi varovasti nostaa lastalla munakkaan reunoista tarkastaakseen paistopintaa, Kontio kuvailee.

Olipa tavoitteena sitten vaalea tai paistopintaa saanut munakas, parin kananmunan munakas valmistuu minuuteissa. Pannun tulee olla kuuma.

Munakkaan voi kypsentää myös uunissa, Kontio toteaa.

Miika Kontion munakkaan ainekset olivat:

2 kananmunaa

2 rkl kermaa

puolikas pieni sipuli

paprikaa oman maun mukaan

1/2 tl suolaa

paistamiseen 1 rkl öljyä

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Kontio paistoi munakkaan.

Munakkaan voi tehdä monella tavalla. Sen voi myös kypsentää esimerkiksi uunissa.

Myös ”häränsilmämunat” ovat suosittuja Holiday Innin aamiaisella. Nimi tulee paistetun kananmunan ulkomuodosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit