Näistä ei taatusti jää nälkä! 3 herkullista lämmintä salaattia - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näistä ei taatusti jää nälkä! 3 herkullista lämmintä salaattia

Talvella Nizzan salaattiin paahdetaan perunat rapeiksi ja pavut ja munat keitetään juuri ennen tarjoilua.

Julkaistu: 25.1. 13:05

Myös talviaikaan maistuu salaatti, mutta niiden pitää olla täyttäviä ja mielellään lämpimiäkin, ainakin osittain.

Unohdetaan välillä erikoisuuden tavoittelu ja keskitytään hyväksi todettuihin klassikoihin.

Nizzan salaatista, vuohenjuustosalaatista ja caesarsalaatista saa helposti valmistettua lämpimät versiot, jotka tyydyttävät nälän talvellakin.

Nizzalainen salaatti

5 perunaa

3–4 kananmunaa

1 punasipuli

150 g vihreitä papuja

1 kiinteä salaatti

kalamata oliiveja

2 purkkia tonnikalan paloja vedessä

1 patonki

Kastike:

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1 rkl dijon-sinappia

ripaus suolaa

mustapippuria

hyppysellinen sokeria

Keitä perunat kuorineen. Keitä kananmunia 6 min. 45 sek. ja säikäytä ne kylmässä vedessä.

Valmista kastike. Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

Huuhtele ja leikkaa pavuista kuivat päät. Keitä suolatussa vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä.

Paista perunoihin rapea pinta paistinpannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla.

Levitä salaatinlehdet isoon salaattikulhoon. Ripottele päälle punasipulirenkaat, mustia oliiveja ja kumoa keskelle valutetut tonnikalat.

Kuori kananmunat, leikkaa puoliksi ja asettele ne salaattiin. Lisää viimeiseksi paistetut perunat ja valutetut kypsät pavut.

Tarjoa salaattikastikkeen ja leivän kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Lämmin vuohenjuustosalaatti on yksinkertainen ja täyttävä.

Vuohenjuustosalaatti

1 granaattiomena

1 maalaisleipä

4 vuohenjuustokiekkoa

1 iso ruukku salaattia

oliiviöljyä

valkoviinietikkaa

suolaa

Leikkaa granaattiomena puoliksi ja revi puolikkaat paloiksi. Irrota siemenet kippoon.

Leikkaa leivästä neljä viipaletta. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paahda leipäviipaleisiin paahteinen pinta.

Revi salaatti pediksi tarjoiluastialle, mausta öljyllä, viinietikalla ja ripauksella suolaa.

Paista vuohenjuustokiekkojen yhdelle puolelle pinta kuivalla, kuumalla teflonpannulla tai kevyesti öljytyllä valurautapannulla.

Aseta leipäviipaleet salaattipedille ja nosta juustokiekot niiden päälle. Ripottele päälle runsaasti granaattiomenansiemeniä.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia 4

Caesarsalaatin saa lämpimäksi paistamalla broilerit ja pinaattia juuri ennen lautaselle nostamista.

Kana-pinaatti-caesar

4 kpl broilerifileetä

100 g babypinaattia

2 ruukkua romaine-salaattia

100 g parmesaania

siemennäkkäriä

Cesar-kastike:

1 kananmuna

2 dl rypsiöljyä

1 valkosipulinkynsi silputtuna

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl dijon-sinappia

2 rkl kapriksia (tai 2 anjovisfileetä)

mustapippuria

ripaus suolaa

Valmista kastike. Kapristen sijaan voit käyttää 2 anjovista – se on klassisempi ainesosa kastikkeeseen.

Riko kananmuna korkeaan kapeaan astiaan. Lisää sinappi ja viinietikka. Mittaa öljy valmiiksi. Paina sauvasekoitin astian pohjaan ja käynnistä. Kaada öljy sekaan ohuena nauhana samalla soseuttaen. Soseuta lopuksi joukkoon kaprikset ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Mausta pippurilla ja suolalla maun mukaan.

Leikkaa fileet pituussuunnassa neljään osaan. Paista ne pannulla tai parilalla oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Revi sillä aikaa salaatinlehdet ja ripottele tarjoiluvadille. Raasta päälle parmesaania.

Kun fileet ovat kypsiä, lisää pannulle pinaatinlehdet ja pyörittele, kunnes ne ovat pehmenneet. Nosta broilerit ja pinaatti salaattipedille. Tarjoa kastikkeen ja siemennäkkärimurun kanssa.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.