Rami viljelee erilaista perunaa sadan vuoden takaisella menetelmällä – naapurit ihmettelevät, mutta puhelin soi

Vanhalla menetelmällä viljellyn perunan luvataan olevan maultaan ja ravintoarvoiltaan erityinen. – Puhelin on soinut, tuottajat ovat kiinnostuneita, perunaa markkinoivan yrityksen toimitusjohtaja sanoo.

Frex-perunaa esiteltiin maanantaina Helsingissä.

23.1.2020 17:21

Ylihärmäläinen perunanviljelijä Rami Lilja tekee asiat hieman toisin. Hän viljelee Pohjanmaalla perunaa tavalla, jossa palataan sata vuotta taaksepäin. Liljan peltoihin ei käytetä kemikaaleja, eikä maata muokata ihan normaaliin tapaan.

Rami etsii perunapelloksi maata, jota muut eivät ottaisi vakavissaan.

– Mitä enemmän siellä kasvaa esimerkiksi pajua, sen parempi kasvualusta se on, Lilja kuvailee perunalleen ideaalia peltoa.

Naapuruston muiden viljelijöiden suhtautuminen Liljan menetelmään on vaihtelevaa.

– Kyllä osa ihmettelee ja pitää tätä ihan jonninjoutavana, mutta osa on kiinnostunut, Rami Lilja kertoi perunan esittelytilaisuudessa maanantaina Helsingissä.

Rami Lilja on akateemisesti koulutettu maanviljelijä. Hän puhuu pelloistaan ja perunastaan intohimoisesti ja tutkimustuloksiin viitaten. Lilja harjoittaa ”vanhanaikaista” viljelytapaansa kahdesta syystä. Kun peruna kasvaa ravinteikkaassa maassa, myös perunan koostumus on Liljan mukaan ravintorikkaampi ja maku parempi.

Rami Lilja on sopimusviljelijä Frex-perunaa tuottavalle yritykselle.

Toiseksi tavoitteena on hoitaa ja ravita maata. Lilja painottaa ”maaperän ravinteiden luonnollista kiertoa” ja sen merkitystä myös perunan makuun ja rakenteeseen.

Tuotantotapa on Frex-perunaksi nimettyä perunaa markkinoivan Skabam Oy:n kehittämä. Lilja toimii yrityksen sopimusviljelijänä.

– Viljelytavassa maata muokataan mahdollisimman hellästi, kasvien annetaan hoitaa maata, Rami Lilja kuvailee.

Lupaus ravintoaineista

Annamme maalle enemmän kuin otamme. Viljelykiertoon kuuluvat maata parantavien välikasvien käyttö sekä sapattivuodet, Liljan yrityksen verkkosivuilla kerrotaan. Verkkosivuilla kerrotaan myös, että perunoiden ravintoarvoja on tutkittu riippumattomissa laboratorioissa ja tulosten mukaan niissä on enemmän hiven- ja kivennäisainepitoisuuksia kuin yleisimmillä lannoitusmuodoilla viljellyissä perunoissa.

Perunoita markkinoiva yritys on listannut Frex-perunan ravintoarvoja sivuilleen. Niiden mukaan ravinnepitoisuus on yli 30 prosenttia suurempi kuin tavanomaisessa perunassa. Ilmoitetut tulokset perustuvat sivujen mukaan ”vertailumittaukseen kolmen vuoden keskiarvoon suomalaisen perunan näytesarjasta”.

Vaikka viljetapa on ”vanha”, tuotannossa ja sen valvonnassa käytetään nykyteknologiaa. Rami Liljan yritys myy myös lannoitteita.

Perunasta vientituote

Frex-peruna on kehitetty ensisijaisesti vientituotteeksi. Liljankin viljelemiä perunoita viedään jo Belgiaan ja Saksaan. Tuotetta tulee pian myyntiin myös suomalaisiin ruokakauppoihin.

Tuotteen kilohinta on hieman perusperunaa isompi, mutta perunaa Euroopassa markkinoivat, Skamab Oy:n Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila uskovat Frex-perunan pärjäävän kilpailussa.

Tapio Knuuttila puhuu ”juurille palaamisesta”. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että maata ravitsevan viljelytavan kautta syntyy laadukas ja ainutlaatuinen tuote. Perunan yksi lupaus on sen erityinen maku.

– Me haluamme tuottaa maukasta ja ravitsevampaa ruokaa, Tapio Knuuttila vastaa kysymykseen siitä, miksi tavallinen kuluttaja ostaisi tavallista hieman kalliimpaa perunaa.

Frex-perunaa on nyt kolmea lajiketta. Tapio Knuuttila kuvailee sen ulkomuotoa rustiikkiseksi.

”Puhelin on soinut”

Tapio Knuuttila kehitteli suomalaisten juuresten brändäämistä vientimarkkinoille jo parikymmentä vuotta sitten. Knuuttila on markkinoinut suomalaisia tuotteita Euroopassa pitkään. Frex-perunasta hän puhuu innoissaan. Knuuttila kertoo saaneensa Belgiassa kutsun kertomaan perunan ”juurille palaavasta” viljelytavasta, mutta tuotteen kopioimisen vaaraa hän ei muualla Euroopassa näe.

– Juuri tätä perunaa voidaan viljellä ainoastaan Suomen olosuhteissa, Knuuttila toteaa.

Rami Liljan lisäksi yrityksellä on muitakin sopimusviljelijöitä. Asia on herättänyt kiinnostusta.

– Puhelin on soinut. Suomalaiset tuottajat ovat olleet kiinnostuneita, Knuutila kertoo.

Keittiömestari Pekka Terävä vakuuttui Knuutilan markkinoimasta perunasta ja tarjoilee sitä Helsingissä sijaitsevassa Nude-ravintolassaan. Kokkien näkökulmasta se on kiinteä ja toimii keittämisessä hyvin.

Nude-ravintolan kokit testasivat perunan ominaisuuksia.

– Sitä ei keitä helposti yli, Terävä totesi tuotteen esittelytilaisuudessa maanantaina.

Pekka Terävä tiimeineen testaa myös Frex-perunaerien laatua.

– Ulkonäöltään se on rustiikkinen, maultaan makea, Knuuttila kuvailee tuotetta.

Tällä hetkellä perunaa on myynnissä kolmea eri lajiketta. Uusia lajikkeita kokeillaan.

Kuvassa vasemmalla Frex-peruna, oikealla ”tavanomaista” perunaa. Ulkomuodoltaan ne eivät poikkea toisistaan juurikaan. Leikatessa Frex-peruna tuntui aavistuksen huokoisammalta, kuin oikeapuoleinen peruna.

Pekka Terävä testasi perunaa. Kokit kehuivat perunan koostumusta ja sopivuutta myös vahvojen makujen rinnalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit