Osalla suomalaisista on pastankeittotapa, jota ”italialaiset kavahtaisivat” – on myös aika lailla turha

Pastan keittäminen on periaatteessa hyvin helppoa ja jokainen voi vapaasti tehdä sen tyylillään. Jos kuitenkin hakee parhainta mahdollista makua, tietyt säännöt kannattaa muistaa.

Paketissa ilmoitetun keittoajan noudattaminen, runsas ja suolattu keitinvesi takaavat hyvän pastan.

22.1.2020 20:01

Pastan keittämisessä on muutama perussääntö: pakkauksessa olevaa keittoaikaa kannattaa noudattaa tarkasti minuutilleen. Jotta kastike tarttuu pastaan paremmin, pastan keitinveteen ei ole hyvä lisätä öljyä.

Joillakin suomalaisilla on kuitenkin ”italialaisia kavahduttava tapa”, pastavalmistaja Rummo kertoo tiedotteessaan, jossa kerrotaan suomalaisille tehdyn kyselyn tuloksista. Kyselyn mukaan 16 prosenttia huuhtelee pastan aina keittämisen jälkeen. Tämä tapa ei sinänsä ole vaarallista, mutta vie turhaan suolaa ja tärkkelystä pastan pinnalta, mikä voi muuttaa sen rakennetta ”mössömäisempään” suuntaan.

Nora Anderson Rummon maahantuojalta Prescottilta toteaa, että pastan huuhteleminen keittämisen jälkeen on toki perusteltua ja toimiva tapa, jos tehdään esimerkiksi pastasalaattia, mutta lämpimää ruokaa tehdessä tapa on tarpeeton.

Moni oppinut käyttämään suolaa keitinvedessä

Rummon kyselyn mukaan 40 prosenttia vastaajista laittaa pastan keitinveteen suolaa. Tapa, jossa pasta heitetään kylmään veteen ei ole kovin yleinen, sillä niin tekee kyselyn mukaan ”aina” vain viitisen prosenttia. 53 prosenttia vastaajista kertoi, ettei tee niin koskaan.

Soppa365 kertoi aiemmin, että tätä metodia käyttää kuitenkin myös esimerkiksi Michelin-palkitun Olo-ravintolan keittiöpäällikkö Jari Vesivalo.

Kyselystä selvisi, että moni keittää pastaa kerralla reilumman satsin ja lämmittää sitä seuraavana päivänä. Kyselyyn vastanneista 35 prosenttia teki näin useimmiten tai aina.

Parhaimmillaan pasta on kuitenkin aina tuoreeltaan keitettynä.

Keitä runsaassa vedessä ja 5 muuta vinkkiä

Koostimme keskeisiä sääntöjä aiemmasta jutusta, jossa käsiteltiin pastan keittämisen oikeaoppisia sääntöjä.

  1. Käytä tarpeeksi suurta kattilaa. Liian pienessä kattilassa keitetty pasta tarttuu helposti toisiinsa ja pastasta tulee klimppimäistä.

  2. Lisää pasta vasta, kun vesi kiehuu kunnolla.

  3. Käytä keitinvedessä suolaa. Se tuo pastan maun esiin.

  4. Noudata pakkauksessa olevaa keittoaikaa.

  5. Öljyä ei kannata lisätä pastan keitinveteen, eikä kypsään pastaan. Ilman öljyä kastike imeytyy pastaan paremmin.

  6. Älä kaada kaikkea keitinvettä pois. Jätä vähän vettä pastan joukkoon tai ota sitä talteen ja sekoita se mukaan annokseen.

– Sääntö numero yksi on se, että keitinvettä tulee olla todella paljon. Kannattaa käyttää isoa kattilaa. Toki riippuu siitä, kuinka paljon pastaa tekee, mutta runsas määrä vettä ja suolaa on tärkeää, Suomeen muuttanut italialainen ravintoloitsija Paola Chiodo kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Chiodo ei myöskään tarjoaisi pastaa ja kastiketta erillään. Ne täydentävät toisiaan paremmin yhteen sekoitettuna.

Rummon pastakyselyyn osallistui yhteensä 1 019 suomalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit