Mantelilaskiaispullassa ei olekaan aina mantelia - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mantelilaskiaispullassa ei olekaan aina mantelia

Suositussa laskiaispullan manteliversiossa ei olekaan aina mantelimassaa, vaan mantelinmakuista täytettä, manteliremonssia.

Laskiaispullat kuuluvat monien suomalaisten mielestä kevään maistuvimpiin herkkuihin.

14.1.2020 12:48

Laskiaispulla on ajankohtainen herkku. Usein kiistellään siitä, mikä on laskiaispullan paras täyte kermavaahdon kaveriksi, hillo vai mantelimassa.

Joillekin kuluttajille saattaa olla yllätys, että laskiaispullien mantelilta maistuvissa vaihtoehdoissa saattaa olla joko mantelimassaa tai mantelinmakuista täytettä.

IS kysyi asiantuntijoilta laskiaispullista.

Ruokavirasto: Jos ei mantelia, vaan vain mantelin makua, kyseessä on mantelinmakuinen laskiaispulla

Voiko mantelinmakuista täytettä sisältävää pullaa myydä mantelilaskiaispullana?

– Yleisen elintarvikkeen nimeämissäännön mukaan tässä tapauksessa tulee toimia niin, että jos tuotteen maku tulee yksinomaan manteliaromista, ei tuotetta tule myydä mantelilaskiaispullana, vaan esim. mantelinmakuisena laskiaispullana, ylitarkastaja Tuulikki Lehto Ruokavirastosta kertoo Ilta-Sanomille.

– Lisäksi tämänkin tuotteen pitää maistua silloin mantelilta ja maun tulla mantelista, manteliaromista, jotta kuluttaja ei tule harhaan johdetuksi, hän sanoo.

Leipuriliitto: Manteli on korvattu aprikoosin sydämellä

Leipomoalalla käytetään mantelinmakuisesta täytteestä monesti nimeä manteliremonssi.

– Mikä ylipäätään on paras täyte laskiaispullissa, on vahvasti makuasia, Suomen Leipuriliitto ry:n valtuuskunnan Puheenjohtaja Jari Elonen kertoo Ilta-Sanomille.

– Yleisesti voidaan sanoa, että mantelin suosio on laskenut viime vuosien aikana. Esimerkiksi meidän leipomossamme Elonen Oy:ssä emme tee enää mantelinmakuisia laskiaispullia. Nykyään meillä valmistetaan hillolla ja kinuskilla täytettyjä vaihtoehtoja. Mantelille maistuvat laskiaispullat ovat suositumpia Suomen rannikkoalueilla kuin mantereella, hän sanoo.

Jos tekisit mantelinmakuisen vaihtoehdon, mikä olisi mielestäsi oikea täyte, mantelimassa vai manteliremonssi?

– Leipomomme periaatteisiin kuuluu, että käytämme aina aitoja alkuperäisiä raaka-aineita, siinä mielessä aito mantelimassa olisi valinta. Mutta tänä päivänä mm. allergiaherkkyydet ohjaavat remonssin käyttöön. Monissa remonsseissa manteli on korvattu aprikoosin sydämellä.

– Myös monet käyttävät remonssia, koska se on käsin annosteltuna helpompi puristaa pussista pullaan.

Onko mielestäsi sopivaa käyttää manteliremonssia mantelinmakuisissa laskiaispullissa?

– Mielestäni nämä ovat pitkälti makuasioita ja näihin vaikuttavat mm. allergisuudet. Korvataanhan lihaakin mm. härkäpavuilla. Makuasioista on aina vaikea kiistellä ja useimmille löytyy aina kannattajansa. Trendit ohjaavat tällä hetkellä hyvin nopeasti erilaisiin makuihin ja hyvät makuyhdistelmät menevät jatkoon, Elonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit