Ei pelkkää höttöä! Tässä tulee superhyvä ”mättösalaatti”: ”Suorastaan dagen efter -tyylinen” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ei pelkkää höttöä! Tässä tulee superhyvä ”mättösalaatti”: ”Suorastaan dagen efter -tyylinen”

Jos etsit ruokaisien salaattien ohjeita, tässä on hyvä vaihtoehto.

5.1.2020 18:01

Salaatin ei tarvitse olla tylsä. Vaikka se olisi pääosin vain kasviksista koostettu, se voi välillä olla myös kunnon ruokaisa ja jopa tuhti.

Bloggaaja ja ruokakirjailija Lotta Viitaniemi on kirjoittanut kokonaisen kirjan salaateista. Vuonna 2018 julkaistu Syötävän hyvät – 38 salaattia ja kulhoa esittelee runsaan kattauksen erilaisia vaihtoehtoja.

– Salaatit ovat lempiruokaani - helppoa, nopeaa, ravitsevaa ja maukasta, Viitala kirjoittaa kirjansa esipuheessa.

Kirjan ohjeista on apua, jos alkuvuoteen etsii raikkaita ruokaideoita. Viitaniemi kannustaa luovuuteen salaattien valmistamisessa, mutta maustamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Joskus lisäannos suolaa, happamuutta tai makeutta voi tehdä valtavan muutoksen, kirjassa kerrotaan.

Kerroimme kirjasta myös sen julkistamisen aikoihin.

Jenkkisalaatti ei kilpaile keveydellä

Juhlien tarjottavien osalta Viitaniemellä on varma vinkki: kannattaa tehdä useampaa erilaista salaattia.

Salaattikin voi olla myös varsinainen mättöruoka. Kenties jopa juhlien jälkeisen olotilan helpottaja.

– Jenkkien parhaat salaatit eivät kilpaile keveydellä, vaan ovat todella tuhteja, suorastaan dagen efter -tyylisiä, Lotta Viitaniemi kirjoittaa.

– Cobbin vegeversiossa nachot, pavut ja maissi vievät ajatuksia myös hieman Meksikon suuntaan.

Tämä salaatti toimii kunnon ateriana.

Vegen Cobb eli Mättösalaatti

1 avokado

1 kananmuna

⅔ dl kypsiä papuja (esim. mustia)

⅔ dl maissia

⅔ dl puolikovaa juustoa, esim. cheddar, gouda, emmental

pätkä kurkkua

1–2 tomaattia

kourallinen nachoja

rapeaa salaattia, esim. puolet jääsalaattia ja puolet kaalia

Jogurtti-majokastike:

2 rkl turkkilaista jogurttia

2 rkl majoneesia

1 tl dijoninsinappia

1 tl savupaprikaa

1/2 tl hunajaa

1/2 tl valkosipulijauhetta

suolaa, pippuria

Valmistusohjeet

  1. Pilko kaikki ainekset pienemmäksi. Keitä kananmuna ja siivuta se.

  2. Huuhtele pavut.

  3. Vispaa kastikkeen ainekset sekaisin. Pilko salaatti ja sekoita 2/3 kastikkeesta pohjalle tulevien salaatinlehtien kanssa.

  4. Asettele muut ainekset salaattipohjan päälle riveiksi.

  5. Valuta päälle loppu kastike.

Lähde ja resepti: Lotta Viitaniemi, Syötävän hyvät – 38 salaattia ja kulhoa (Atena 2018)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit