Cava, prosecco, samppanja... Tiesitkö mitä eroa eri kuplajuomilla oikeasti on?

Mitä eroa on cavalla ja proseccolla? Pekka Suorsa kertoo.

Hyvää uutta vuotta!

31.12.2019 15:04

Yksinkertaisesti sanottuna kuohuviini syntyy, kun perusviiniin lisätään sokeria ja hiivaa. Tällöin se käy toisen kerran ja muodostaa hiilihappoa.

Samppanjamenetelmässä tämä tapahtuu pullossa, edullisemmissa kuohuviineissä tankissa. Katsotaan asiaa vähän tarkemmin:

Samppanja

Loistava kaupallinen sijainti, innovatiiviset pioneerit ja toinen pullokäyminen loivat perustan uudelle viinityylille vasta 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Jos sen merkityksen haluaa kiteyttää, niin samppanja on kuin yrtti tai peruna.

Ne kaikki kehittyvät parhaimmilleen rajaolosuhteissa. On tarpeeksi lämmintä tai valoa, mutta ei niin, että mikään olisi itsestään selvää saati helppoa. Pienessä paineessa syntyy eleganssia. Champagnen pohjoinen sijainti ei ole sattuma. Kivennäispitoinen maaperä ja suotuisa ilmasto merkitsevät paljon.

NV

Anglosaksisen markkinan luoma käsite. Non-vintage eli perussamppanja kattaa valtaosan tuotannosta, ja lajikkeet ovat yleisimmin Pinot Noir, Chardonnay ja Pinot Meunier. Kuriositeetteja edustavat Arbane ja Petis Meslier sekä muusta viinituotannosta tutut Pinot Blanc ja Pinot Gris.

Blanc de Blancs

Tehty vain vaaleasta Chardonnay-mehusta.

Vuosikertasamppanja

Nimensä mukaisesti ei ole eri vuosien sekoitus kuten NV.

Blanc de Noirs

Vähäinen tuotanto. Tehty tummista lajikkeista.

Roseesamppanja

Pieni määrä paikallista Pinot Noir -lajikkeesta tehtyä punaviiniä sekoitetaan mukaan. Harvinaisempi tapa on tehdä viini kuorikontaktilla roseeviinien tapaan.

Crémant

Ranskan eri alueiden kuohuviinejä.

Cava

Pääasiassa Espanjan Kataloniassa samppanjamenetelmällä tuotettua. Parhaimmat lähentelevät ja osin ylittävät perussamppanjan laatutason. Codorníu ja Freixenet ovat cavan kuninkaita. Ne ovat parantaneet laatutasoaan roimasti 1980-luvulta, jolloin niitä alettiin suosia Suomessakin.

Cavan tunnistaa yleensä maan aromistaan, mutta espanjalaisten lajikkeiden rinnalle voimalla tunkeutunut Chardonnay toi puhtaamman ja elegantimman tyylin sekoituksiin. Vaikutuksensa on myös perusviinin tason nostolla. Suuret tuotantomäärät vaativat kuitenkin osuuskunnallisen bulk-viinin käyttöä prosessissa.

Franciacorta

Italian Lombardian ylpeys tarjoaa samppanjan hinta- ja laatutasoa. Tämä on arvostetuin kuohuviini eli spumante. Maaperän mineraalipitoisuus ja edullinen ilmasto ovat suhteellisen nuoren viinialueen perusta.

Tunnetuimmat tuottajat ovat Cá del Bosco, Bellavista ja Berrlucchi. Italialainen kysyntä on suurta, joten kiinnostavimmat elegantin mineraaliset viinit harvoin saapuvat Pohjan perille.

Spumante

Kaikkein kuuluisin on makea Asti Spumante Piemontessa, mutta laadukasta kuivaa tehdään muualla Keski- ja Pohjois-Italiassa Trentinosta Marcheen ja aina Campaniaan saakka.

Prosecco

2000-luvun menestystarina. Usein samannimisestä lajikkeesta tehty helmeilevä, hennosti kupliva tai kunnolla kupliva viini tehdään nykyään pääasiassa tankeissa. Spumante-versioiden suosio perustuu päärynän aromiin, jota suolainen suuntuntuma tasapainottaa.

Seurusteluviininä nämä ovat vailla vertaa, mutta arvostetuimmat Valdobbiadenen viinit käyvät hienostuneille alkuruoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit