Kasviskinkut testissä: Yksi räjäytti pankin, vannoutunut lihansyöjä ei olisi erottanut lihasta

Ilta-Sanomien raati testasi viiden vegekinkun sopivuutta joulupöytään.

Heli Nieminen, Jarno Järvinen ja Suvi Kiukas testasivat kasvisvaihtoehtoja joulukinkulle.

Lihasta luopuakseen ei tarvitse lähteä enää joulunakaan erikoisliikkeisiin. Peräti neljä Ilta-Sanomien testin viidestä vegaanikinkusta on löydettävissä marketin hyllyltä.

Lihattomassa vaihtoehdossa on myös yksi selkeä ajankäytöllinen etu perinteiseen possu-serkkuun nähden: seitanista valmistettua jouluherkkua ei tarvitse paistaa, vaan pelkkä lämmittäminen riittää.

Voiko vegaanikinkku kuitenkaan korvata lihaversiota aivan täysin? Onko joulu pilalla, jos kinkku ei maistukaan possulta – vai maistuuko sittenkin?

Jotta vegaanikinkkutestistä saataisiin mahdollisimman puolueeton näkemys, Ilta-Sanomien raadin maistajina toimivat vegaani, ruoka-asiantuntija ja lihansyöjä.

Viimeksi lapsena lihaa maistanut, vegaaniruokaan keskittyneen Vegånia-festarin perustaja Suvi Kiukas ei ole koskaan erityisemmin syttynyt seitankinkulle.

– Seitan vaatii aika paljon rasvaa, sillä siitä tulee helposti kuivaa. Olen itse tehnyt jouluna tofusta kinkun, hän kertoo.

Ensimmäinen tuote vakuuttaa

Entinen ruokatoimittaja, turkulaisen Manu Eventsin viestintäjohtaja Heli Nieminen suhtautuu testiin kiinnostuneesti.

– Olen vähentänyt lihasyöntiä viime aikoina. En tarvitse kinkkua joulupöytään, vaan syön mieluummin kalaa ja äyriäisiä.

Meyerin telakalla työskentelevä Jarno Järvinen syö ateriansa mieluiten lihan tai kalan kera mutta aikoo maistaa vegaanikinkkua avoimin mielin.

– En ole koskaan aiemmin kokeillut, hän myöntää.

Testissä mukana olleet vegekinkut tarjoillaan luonnollisesti samoilla tavoilla kuin perinteinen kinkku – sekä lämpimänä että kylmänä. Maistelijat arvioivat makua, koostumusta ja sitä, kuinka paljon tuote muistuttaa perinteistä joulukinkkua. Arvosana määräytyy kolmen pistemäärän keskiarvosta.

Satunnaisesti ensimmäisenä valittu tuote vaikuttaa räjäyttävän heti pankin. Santun jouluseitan saa raadilta ylistävät arvostelut.

– Tämä on yllättävän lihaisa, jopa pelottavan lihamainen, raati arvioi.

– Ei tunnistaisi, että tämä ei ole lihaa, vannoutunut lihansyöjä Järvinen ihmettelee.

Vegaanikinkku numero kahta eli Vegemin joulukunkkua moititaan hiukan kuivaksi. Raati olisi kaivannut sen kanssa kastiketta. Suurin ongelma on kuitenkin se, että lihakkeena sinänsä mainiosti toimiva tuote ei muistuta kinkkua.

– Tämä voisi mennä suikaleina vaikka tortillassa, Nieminen pohtii.

Testin kolmas kinkku, Wheatyn seitan juhlapaisti oli yksimielisesti testin huonoin. Raati löysi ongelmia niin mausta kuin koostumuksestakin. Paisti oli kuiva ja kumimainen, maku pliisu lauantaimakkara.

Kovin paljon korkeammalle ei arvostettu ehdokasta numero neljäkään. Tapolan Papu jouluseitan sai tylyn arvion ”villatumppu” sen koostumuksen ansiosta.

– Tuntuu kylmänä karvaiselta suussa, Järvinen summaa.

Mausteisuus ja maku miellyttivät

Testin viimeinen vegaanikinkku palauttaa raadin uskon seitankinkkuihin. Vöner original varras häviää testin voittajalle vain siinä, että se ei muistuta yhtä paljon perinteistä kinkkua.

Grilliruoan tuoksu, mausteisuus ja maku sen sijaan miellyttävät – tuloksena testin hopeatila.

– Tätä voisi kuvitella käyttävänsä tosi moneen ruokaan, Kiukas miettii.

– Tästäkään ei tietäisi, että ei ole lihaa, Järvinen huomauttaa.

Lopuksi on aika virittäytyä jouluun voittajakinkun toisella maistelukierroksella.

– Sinapin kanssa tämä on vieläkin parempaa, raati ilmoittaa.

Kaikki testin tuotteet eivät saaneet ylistystä. Santun juhlaseitan ja Vöner original varras pisteytettiin parhaimmiksi.

Klo 11.58: Korjattu testaajan titteli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit