Helppo herkkuohje, joka sopii dipiksi, salaattiin tai kastikepohjaksi: Tee vaikutus ”minimaalisella panostuksella” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helppo herkkuohje, joka sopii dipiksi, salaattiin tai kastikepohjaksi: Tee vaikutus ”minimaalisella panostuksella”

Jos luulet olevasi huono kokki, aloita tahnojen valmistamisesta. Uusi reseptikirja näyttää mallia.

Cashewtahna tai -kerma sopivat loistavasti esimerkiksi kastikepohjiksi tai dipiksi.­

10.12.2019 10:50

– Jos minun pitäisi antaa kuolinvuoteellani yksi ruoanlaitto-ohje jälkipolville, se on tämä: Kun haluat tehdä ihmisiin vaikutuksen minimaalisella panostuksella, tee tahna.

Näin kirjoittaa toimittaja Anu Silfverberg uudessa kirjassaan Pieni tahnakirja (Into Kustannus 2019). Kirja sai alkunsa Long Play -lehden lukijoiden toiveesta saada kokoelma lehden uutiskirjeiden loppukevennyksinä toimineista tahnaresepteistä.

Silfverberg antaa esimerkin tahnojen mahdollisesta vaikutuksesta:

Jos laitat pöydälle valkosipulilla ja yrteillä maustettuja oliiveja, ihmiset syövät niitä ilolla. Jos laitat pöydälle täsmälleen samoista oliiveista ja mausteista tehtyä tahnaa, ihmiset maistavat sitä nautiskellen ja sulkevat silmänsä, sanovat: ”Mm, uskomatonta, mitä tässä on?” Niin tahnat toimivat.

Tahna on aina enemmän kuin osiensa summa, kirjassa todetaan.

Pienessä tahnakirjassa kannustetaan kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä rennosti ja luovasti. Ohjeissa ei ole mittayksiköitä, sillä itselle maistuvat eri ainesten suhteet löytyvät tahnaa valmistaessa, maistelemalla.

Silfverberg kirjoittaa, että reseptit ovat kuin pohjatietoa, josta oppii eri ainesosien yhteensopivuuksista. Hän kehottaa improvisoimaan maun mukaan.

”Niin helppoa, että tuntuu huijaukselta”

Ohjeita kuvaillaan kirjassa hyvin yksinkertaisiksi. Kirjassa on 64 vegaanista tahnaa. Osassa resepteistä on useita ainesosia, yksinkertaisimmillaan tahnan saa sekoittamalla pussillisen ranskalaisen sipulikeiton aineksia esimerkiksi kaurapohjaiseen ranskankermaan. Tämä on niin helppoa, että tuntuu huijaukselta, kirjassa todetaan.

Pieni tahnakirja olisikin täydellinen lahja ihmiselle, joka luulee olevansa täysin kädetön keittiössä. Tahnoista on helppo aloittaa ja niitä tehdessä saattaa syntyä pienellä vaivalla loistavia tuotoksia, jotka saavat kiitosta.

Kirjan yksi moneen eri tarkoitukseen sopiva tahna on ihana cashewkerma. Se käy esimerkiksi dipiksi, salaatin kanssa tai pastakastikkeeseen, kirjassa ehdotetaan. Se toimii kirjan mukaan kastikepohjana ruokaisuuden ja kuohkeutensa vuoksi.

Cashewkerma

cashewpähkinöitä

vettä

suolaa

Valmistusohjeet

  1. Yksinkertainen cashewkerma syntyy liottamalla tai kiehauttamalla cashewpähkinöitä ja soseuttamalla ne.

  2. Vesi on vähin mitä tarvitset, mutta ei oliiviöljytilkasta haittaa ole.

  3. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella niin kauan, että tahnasta tulee aivan pehmeää ja silkkistä.

Resepti ja lähde: Pieni tahnakirja – Helpot herkut punajuurihummuksesta korianteripestoon (Into kuntannus 2019)

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit