Kolmen aineksen piparkakkutaikina on todellinen ihme – testasimme ja se toimii! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kolmen aineksen piparkakkutaikina on todellinen ihme – testasimme ja se toimii!

– Tämä resepti on omistettu kaikille erityisruokavalion kanssa kamppaileville, niille jotka päivästä toiseen miettivät miten lapselle saisi samankaltaista syötävää kuin muillakin on, ruokablogi Maukastonton kertoo kolmen ainekset taikinaohjeen merkityksestä.

Taikinasta tuli esikuvansa kaltainen. Maku oli myös maukas.

5.12.2019 15:40

Erilaiset joulutapahtumat ja herkuttelu kuuluvat jouluun ja sitä edeltäviin viikkoihin. Juhlat, kyläilyt ja muut sosiaaliset tapahtumat näyttäytyvät kuitenkin hyvin erilaisina niille, joilla on allergioita tai erilaisia ruoka-aineherkkyyksiä, hengenvaarallisiakin.

Ei ole pieni asia, jos esimerkiksi juhlissa ei voi ottaa yhtäkään tarjolla olevaa herkkua tai muutakaan tarjottavaa.

Ruoka-aineallergioiden kanssa kamppaileville vanhemmille vastikään perustettu Pikkusiilit-yhteisö haluaa nostaa aihetta näkyväksi ja tarjota apua vertaistuen löytämiseen niille vanhemmille, joiden perheissä allergiat ovat osa elämää.

– Ruoka-aineallergiat vaikuttavat dramaattisesti arkeen, mutta ne luovat myös sosiaalisia haasteita, Pikkusiilit-yhteisön perustajajäsen Kristiina Räihä kuvailee.

Suljetuissa vertaistukiryhmissä ymmärretään allergioiden vaikutus koko elämään ja vanhempien vastuu lapsen tilanteesta. Joskus se voi olla raskastakin. Lapsi ei myöskään välttämättä ymmärrä, miksi niin moni asia on suljettu häneltä pois. Asioita, jotka muille lapsille ovat itsestäänselvyyksiä.

Vanhemmilta vaaditaan myös luovuutta, mikä saattaa olla siloteltu ilmaisu asiasta. Jos sopivat ruoka-aineet rajautuvat hyvin lyhyeksi listaksi, keinot löytää esimerkiksi herkkuja voivat olla vähissä.

Ja herkkujakin tarvitaan.

”Kun uunista tuli täydellinen tuotos, itku tuli”

Ruokabloggaaja Maukastonton on keskittynyt ohjeisiin, joissa otetaan huomiota erilaisia ruokarajoitteita. Blogissa julkaistiin piparkakkutaikinaohje, jossa on vain kolme ainesta: siirappia, öljyä ja lähes mitä tahansa jauhoja. Jauhoiksi sopivat esimerkiksi tattarijauho, mantelijauho, spelttijauho tai riisijauho.

– Ohjeen taustalla oli tarve kehittää ohje, jolla moniallergiselle pienelle pojalle saataisiin samanlaiset joulupiparit kuin muillakin.

Idean toteutukseen Maukastonton-blogin Kaisa sai isoisoäitinsä keittokirjasta vuodelta 1927 ja se todella toimii, Kristiina Räihä kertoo.

Räihä kertoo, että vuoden 1927 keittokirjan ohjeesta on käytetty idea siirapin vaahdottamisesta, mikä kenties tekee sen, että piparkakkujen koostumuksesta tulee esikuvaansa vastaava.

Ohje on saanut kiitosta Pikkusiilien ja Maukastonton-blogin somekanavissa. Palautteet ovat myös koskettavia.

– Tämä on liikuttava hetki. Muutamallakin ystävän lapsella on +-10 sopivaa ruoka-ainetta. Taikina vaikutti hyvältä ja kun uunista tuli täydellinen tuotos, niin itku tuli, Maukastonton kertoi julkaisussaan.

– Tämä resepti on omistettu kaikille erityisruokavalion kanssa kamppaileville, niille jotka päivästä toiseen miettivät miten lapselle saisi samankaltaista syötävää kuin muillakin on, ohjetta alustettiin Pikkusiilien Facebookissa.

Eri jauhoja tarvitaan eri määriä

Jauhoiksi voi valita ruokavalioon sopivan vaihtoehdon. Siirapin voi korvata hunajalla. Jos ruokasooda sopii, sitä voi käyttää kohotusaineena 1/3 teelusikallista.

Taikinaa voi maustaa kanelilla, kardemummalla, sitruunalla ja vaikka vaniljalla, jos ne sopivat.

Ohjeessa jauhojen määrä on viitteellinen, sillä eri jauhot käyttäytyvät eri tavoin. Esimerkiksi tattarijauhoja ja riisijauhoa voi tarvita eri määriä. Oikean määrän löytää taikinaa tehdessä lisäämällä jauhoja pienissä erissä. Taikina on valmista, kun se irtoaa kiposta helposti, eikä tartu käsiin.

Ohjeesta tulee noin 8–10 piparkakkua, riippuen muottien koosta.

Pikkusiilin piparit

1 dl tummaa siirappia

3 rkl öljyä

1,5–3 dl jauhoa

(1/3 tl ruokasoodaa, mutta ei välttämätöntä)

Valmistusohjeet

  1. Vaahdota siirappi vaaleaksi.

  2. Lisää joukkoon öljy tai sula rasva ja vatkaa tasaiseksi.

  3. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina kiinteytyy ja irtoaa käsistä.

  4. Laita viileään hetkeksi.

  5. Kauli jauhotetulla alustalla ja painele pipareiksi.

  6. Paista 200 asteessa 4–6 minuuttia

Hyvin kauliintuvaa taikinaa

Testasimme ohjeen ja se todella toimi. Leipoessa nousi esiin kuitenkin muutamia huomiota. Kristiina Räihä totesi, että vaikka ohjeessa voi käyttää lähes mitä tahansa jauhoa, jauhoseokset eivät toimi. Huomasin saman, kun testasin ohjetta gluteenittomalla jauhoseoksella. Siitä tulos oli turhan kuiva.

Kokeilin ohjetta kuitenkin myös tattarijauhoilla ja tulos oli hyvä: koostumuksesta tuli hyvin kaulittavaa ja käsiteltävää taikinaa, valmiit piparit olivat rakenteensa puolesta kuin tavallisia piparkakkuja.

Jos taikina tuntuu jäävän löysäksi, sen voi laittaa pakastimeen reiluksi puoleksi tunniksi, minkä jälkeen sitä on helpompi kaulita.

Taikina maistui hieman erilaiselle kuin lopputulos.

Hommassa kannattaa käyttää ehdottomasti sähkövatkainta, sillä siirapin vaahdottaminen ei ole ihan kevyintä puuhaa. Siirapin vaahdottamisessa ja öljyn sekoittamisessa siirappiin käytin sähkövatkaimen vatkainosaa, taikinan sekoittamiseen taikinakoukkua. Ne olivat ehdottoman hyödylliset työvälineet.

Tumma siirappi vaahtoutui hyvin nopeasti, muutamassa minuutissa. Se muistutti kinuskia.

Siirappi vaahtoutui vaaleaksi nopeasti, mutta vaatii tukevan otteen sekä kulhosta, että sähkövatkaisemesta. Se muistutti kinuskia.

Tattarijauhossa on voimakas maku, mutta runsas siirapin määrä ja muut mausteet miedonsivat tattarin ominaismakua. Taikinasta tuli helposti kaulittavaa ja piparimuoteilla sai eri muotoisia piparkakkuja, jotka oli helppo siirtää pellille.

Paistamisvaiheessa uunin vierestä ei kannata poistua. Varsinkin, jos taikinan on kaulinut ohueksi, piparkakut paistuvat jo 3–4 minuutissa. Ne myös palavat herkästi, kuten kuvan surkeahko, aavistuksen turhan tummunut piparkakkupossu näyttää esimerkillään. Lasta se nauratti.

Piparkakut jäähtyivät nopeasti ja koristelimme niitä lapsen kanssa sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.

Jos kaupan koristeluainekset eivät sovi, esimerkiksi tomusokerilla sai pahvista leikatun muotin avulla söpön sydämen piparkakkua koristamaan.

Maukkaita kolmen aineksen piparkakut olivat.

Maku ei luonnollisestikaan ole identtinen tavallisiin, voita ja kananmunaa sisältäviin piparkakkuihin verrattuna. Mutta jos ei ole aiemmin päässyt allergioiden takia maistelemaan ja koristelemaan piparkakkuja, ohje on kultaakin kalliimpi.

Resepti: Maukastonton

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit