Kolmen juuston pasteijat, samettinen keitto ja pähkinäherkku, johon tulee himo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kolmen juuston pasteijat, samettinen keitto ja pähkinäherkku, johon tulee himo

Yhdellä kädellä syötävien pasteijoiden sisään kätkeytyy juustoja ja lehtipersiljaa.

Yhdellä kädellä syötävien pasteijoiden sisään kätkeytyy juustoja ja lehtipersiljaa.

Julkaistu: 7.12.2019 11:02

Onko mitään parempaa kuin käpertyä sohvan nurkkaan, peitteen sisään, lukea ja napostella?

Ja jos oikein lukukuume iskee, kirjaa ei meinaa malttaa päästää käsistään vaikka olisi nälkä.

Tässäpä kolme ihanaa evästä, joita voi syödä samalla kun lukee, tahrimatta sormia tai laskematta kirjaa kädestään. Kokkaaminen tosin vaatii kirjasta luopumisen pieneksi hetkeksi.

Kolmen juuston pasteijat

500 g lehtitaikinalevyjä

hieman jauhoja

1 rasia pehmeää sinihomejuustoa

½ pallo mozzarellaa

n. 0,5 dl juustoraastetta (Mustaleima Emmental)

ruukku lehtipersiljaa

tuoretta rosmariinia

mustapippuria

1 kananmuna

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Puolita sulaneet taikinalevyt. Kauli puolitettuja paloja hieman ohuemmiksi jauhotetulla alustalla.

Aseta puoliin taikinalevypaloista pieni pala mozzarellaa, nokare sinihomejuustoa ja ripaus juustoraastetta. Paina juustoja hieman yhteen.

Revi päälle hieman lehtipersiljaa ja mausta mustapippurilla.

Kostuta juustojen ympärille jäävä taikina vedellä sormen avulla.

Käännä tyhjä taikinalevynpala juustojen päälle ja paina tiiviisti juuston ja taikinalevyn päälle.

Leikkaa taikinapalat pyöreiksi ison juomalasin reunalla.

Painele reunat kiinni haarukan avulla ja pistä pasteijan keskelle reikä haarukalla.

Nosta pasteijat leivinpaperille uunipellille.

Riko kananmuna pieneen astiaan, riko sen rakenne ja voitele pasteijoiden pinnat munalla.

Hienonna rosmariinia ja ripottele päälle.

Nosta uuniin 12–15 minuutiksi.

Annoksia: 8 pasteijaa

Valmistusaika: 30 min.

Suolaista ja makeaa yhdellä kädellä. Kaneliset hunajamantelit ja suolaiset cayenne-cachewpähkinät sopivat hyvin yhteen.

Suolaista ja makeaa yhdellä kädellä. Kaneliset hunajamantelit ja suolaiset cayenne-cachewpähkinät sopivat hyvin yhteen.

Suolaiset Cayenne-cashewpähkinät

2 rkl öljyä

3 rkl vaahterasiirappia

1 tl cayennepippuria

1,5 tl merisuolaa

250 g cashewpähkinöitä

Sekoita kaikki ainekset yhteen. Kuumenna paistinpannu ja kaada pähkinät mausteseoksessa pannulle.

Paahda, kunnes pähkinät saavat hieman väriä ja neste on haihtunut.

Kaada jäähtymään tasaiselle alustalle.

Annoksia: 250 g pähkinöitä

Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtyminen

Makeat kanelimantelit

0,5 dl vettä

4 rkl hunajaa

1 tl kanelia

0,5 tl inkivääriä

1 rkl fariinisokeria

300 g kuorittuja manteleita

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja sekoita joukkoon mantelit. Kuumenna paistinpannu ja kaada mantelit pannulle.

Paahda, kunnes neste on haihtunut ja sokeri alkaa paahtua kiinni manteleiden pintaan.

Kaada mantelit leivinpaperille jäähtymään. Kun sokeri on jähmettynyt.

Irrottele mantelit toisistaan ja laita tarjolle.

Annoksia: 300 g manteleita

Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtyminen

Samettinen kurpitsakeitto on juuri sopivan paksuista, jotta se on helppo juoda mukista.

Samettinen kurpitsakeitto on juuri sopivan paksuista, jotta se on helppo juoda mukista.

Harissa-kurpitsakeitto ja fetaneliöt

1 500 g myskikurpitsa

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

8 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

0,5 tl harissatahnaa

½ sitruunan mehu

1 tl suolaa

mustapippuria

4 paahtoleipää

hieman fetajuustoa

muutama kirsikkatomaatti

turkkilaista jogurttia

Leikkaa kurpitsa paksuiksi viipaleiksi, poista siemenet ja puolita viipaleet. Kuori kurpitsa veitsellä leikaten. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Laita vesi kiehumaan ja sulata joukkoon liemikuutio. Kaada kurpitsapalat ja sipulit kiehuvaan liemeen, lisää harissa ja suola. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on täysin kypsää.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja maista suola, lisää mustapippuria ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Lisää harissaa maun mukaan.

Leikkaa paahtoleivän palat neljään osaan. Leikkaa päälle kirsikkatomaattiviipaleita ja murenna päälle fetaa. Mausta mustapippurilla ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä. Nosta uuniin 10 minuutiksi.

Nauti keitto jogurttinokareella, paahdettujen leipien kera.

Annoksia: 4

Valmistusaika: 30 min.

Kuvituskuva

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit