Herkut Linnan juhlien tv-katsomoon: Todellinen perunaherkku ja ihanat minipizzat - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Herkut Linnan juhlien tv-katsomoon: Todellinen perunaherkku ja ihanat minipizzat

Puikulaperunat ovat perunoiden parhaimmistoa. Perunat pyöritellään öljyssä ja viinietikassa ja paahdetaan rapeiksi.

Puikulaperunat ovat perunoiden parhaimmistoa. Perunat pyöritellään öljyssä ja viinietikassa ja paahdetaan rapeiksi.

Julkaistu: 6.12.2019 8:01

Kutsu ystävät ihmettelemään Linnan juhlien pukuloistoa ja tarjoa pientä purtavaa.

Rapeapintaiset puikulaperunat ja sienikaviaari ovat suomalaisia makuja pullollaan. Pikkupizzoissa yhdistellään suolaista ja makeaa.

Sitruunaposset on helppo tehdä valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Niiden raikkaan sitruunainen maku on täydellinen paahteisen mantelikrokantin kanssa.

Puikulat ja sienikaviaari

n. 0,7 kg /15 kpl puikulaperunoita

0,75 dl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl suolaa

200 g kevyesti suolattuja sekasieniä

1 salottisipuli

1 kananmuna

timjamia hienonnettuna

4 rkl créme fraîche

1 rkl vahvaa sinappia (esim. Dijon)

mustapippuria

ruohosipulia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pese perunat ja leikkaa kahtia. Leikkaa puolikkaiden pohjaan pieni tasainen kohta, jotta perunat pysyvät asennossa.

Sekoita oliiviöljy, viinietikka ja suola ja pyörittele perunat kastikkeessa.

Aseta perunat pellille leivinpaperille ja nosta uuniin 30 minuutiksi, kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet väriä.

Keitä kananmunaa noin 7,5 minuuttia.

Huuhtele sienet ja puristele kuivaksi.

Hienonna salottisipuli ja ruokalusikallinen timjamia.

Nosta ainekset astiaan, mittaa joukkoon créme fraîche, sinappi ja mustapippuri.

Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi seokseksi, tarkista suola ja lusikoi pursotinpussiin.

Pursota sienikaviaari jäähtyneiden perunoiden päälle juuri ennen tarjoilua. Hienonna ruohosipulia ja ripottele perunoiden päälle.

Annoksia: 30 kpl

Valmistusaika: 45 minuuttia + jäähdytys

Minipizzoihin voi kokeilla muitakin yhdistelmiä, kuten kirsikkatomaatteja, kurpitsaa tai omenaa. Ne kaikki sopivat valkoisen vuohenjuustokastikkeen kanssa.

Minipizzoihin voi kokeilla muitakin yhdistelmiä, kuten kirsikkatomaatteja, kurpitsaa tai omenaa. Ne kaikki sopivat valkoisen vuohenjuustokastikkeen kanssa.

Valkoiset minipizzat

1,5 dl kuivahiivaa

2 dl vettä

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

3,5 dl vehnäjauhoja

150 g pehmeää vuohenjuustoa

0,5 dl créme fraîchea

mustapippuria

1 persimon

1 portobellosieni tai ruskea herkkusieni

1 viikuna

n. 6 kpl ruusukaalia

kasvisöljyä

balsamicosiirappia

hunajaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Mittaa joukkoon jauhot ja vaivaa taikina lyhyesti tasaiseksi taikinaksi.

Anna kohota 30 minuuttia liinan alla.

Sekoita créme fraîche vuohenjuuston joukkoon, mausta mustapippurilla.

Leikkaa kasvikset ja hedelmät noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Ruusukaalit ohuemmiksi.

Pirskota ruusukaalien joukkoon hieman öljyä.

Kauli kohonnut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi.

Leikkaa taikinasta läpimitaltaan noin 8 senttimetrisiä pyörylöitä stanssin tai juomalasin avulla.

Levitä keskelle vuohenjuustoseos ja aseta päälle leikatut kasvikset.

Ripottele sienien ja ruusukaalin päälle hieman sormisuolaa ja nosta minipizzat uuniin 20–30 minuutiksi, kunnes pohja on kypsä.

Viimeistele hedelmäiset pizzat hunajalla ja kasvispizzat balsamicosiirapilla.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 12–14

Sitruunaposset ja mantelikrokantti

5 dl kermaa

2 dl sokeria

2 sitruunaa

1 dl sokeria

1 dl mantelilastuja

6 kpl 1,5 dl vetoista annosastiaa

Keitä kermaa ja sokeria kattilassa maltillisesti 5 minuuttia välillä sekoittaen. Pese sitruuna huolella ja raasta puolet kuoresta hienoksi raasteeksi. Purista mehua 1 desilitran verran.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunankuoret ja mehu. Kaada annosastioihin ja anna jähmettyä yön yli.

Valmista krokantti. Valmistele kuumuuden kestävälle alustalle leivinpaperi.

Sulata paistinpannulla sokeri. Ota mantelit valmiiksi viereen.

Älä sekoita sokeria, vaan liikuttele seosta pyörittelemällä pannua.

Kun sokeri on sulanut ja paahtuneen ruskeaa, lisää mantelit. Kaada seos leivinpaperille ja yritä saada se leviämään ohueksi levyksi.

Anna jäähtyä kovaksi krokantiksi ja murra sitten pieniksi paloiksi.

Säilytä krokantti rasiassa kerroksittain niin, että välissä on leivinpaperia, etteivät palat tartu toisiinsa.

Viimeistele possetit krokantilla juuri ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 20 minuuttia + jähmettäminen

Annoksia: 6

Mantelikrokantti syntyy vain sulattamalla sokeria pannulla ja sekoittamalla mantelilastut joukkoon. Krokantti jäähdytetään mahdollisimman ohueksi levyksi.

Mantelikrokantti syntyy vain sulattamalla sokeria pannulla ja sekoittamalla mantelilastut joukkoon. Krokantti jäähdytetään mahdollisimman ohueksi levyksi.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Is ViikonvaihdeIs toukokuu 2017Prisca LeclercBy Ulla-Maija Lähteenmäki..ARK:k

Is ViikonvaihdeIs toukokuu 2017Prisca LeclercBy Ulla-Maija Lähteenmäki..ARK:k

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit