Maarit rakensi huikean piparkakku­akvaarion, jossa kalat ”uivat” vesikasvien keskellä – hyvät vinkit koristelujen tekemiseen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maarit rakensi huikean piparkakku­akvaarion, jossa kalat ”uivat” vesikasvien keskellä – hyvät vinkit koristelujen tekemiseen

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.12. 17:09

Maarit Berg rakentaa jouluisin piparkakkuteoksia, joiden teemat tulevat satumaailmasta. Hän kertoo vinkkejä hyviksi todettuihin koristelutekniikoihin.

Maarit Berg ei tee perinteisiä piparkakkutaloja, vaan hän luo kotikeittiössään joka joulu luovia piparkakkuteoksia.

– Niiden teema on saduissa, sillä sadut sopivat jouluun, Maarit Berg kertoo.

Edellisinä vuosina Berg rakensi esimerkiksi piparkakkukasvihuoneen ja majakan. Tänä vuonna syntyi satumainen piparkakkuakvaario. Upeassa teoksessa on lasimaista pintaa jäljitteleviä elementtejä ja akvaariokalat näyttävät siltä, kuin ne uisivat liehuvien vesikasvien seassa.

Maarit Berg työskentelee ammattikeittiössä. Piparkakkuteosten tekeminen on hänelle kuitenkin oma harrastus, jota voi kotikeittiössä tehdä rennommin ja vapaammin, kuin jos vastaavia koristeluita tekisi asiakkaille. Samalla Maarit kokeilee erilaisia koristelutapoja.

Piparkakkuakvaarion erikoisuus on lasimaisuutta jäljittelevä pinta. Sitä Maarit halusi testata.

Piparkakkuakvaario on lumoava.

Piparkakkuakvaario on lumoava.

– Minulle jokavuotinen piparkakkutalon rakentaminen on uusien tekniikoiden ja ideoiden kokeilua. Tänä vuonna halusin käyttää mahdollisimman paljon sokerista tehtyä lasia ja akvaariossahan sitä on.

Maarit kertoo, että lasimainen pinta on tehty seoksesta, jossa on glukoosia, sokeria ja tilkka vettä.

– Kun piparkakkuosat on paistettu, seos kaadetaan esimerkiksi ikkuna-aukkoihin. Se jähmettyy nopeasti.

Näin voit pursotella pelkäämättä ”virhettä”

Berg suosii piparkakkurakennelmien liimaksi vanhaa kunnon sulatettua sokeria.

– Se on paras, koska se jähmettyy nopeasti ja osat pysyvät tukevasti paikoillaan.

Valkoiset ja värilliset koristelut ovat pikeeriä. Vihreät koristelut on pastaväreillä värjättyjä. Maarit kertoo, että tässä tarkoituksessa pastaväri on parempi kuin nestemäinen elintarvikeväri. Lisäksi pastaväreillä saa tummempia värisävyjä.

Maarit antaa vinkin koristeluiden tekemiseen. Jos on epävarma pursottelija, koristeita ei kannata pursottaa suoraan piparkakkutalon tai rakennelman päälle, vaan ne kannattaa tehdä erikseen.

Maarit Berg pursottaa aina pikeeriset koristeet leivinpaperin päälle ja kun ne ovat kovettuneet, hän liimaa ne halutuille paikoilleen sulatetulla sokerilla. Näin voi rauhassa tehdä ”epäonnistuneita” pursotuksia ja valita vain ne koristeet, jotka onnistuvat halutulla tavalla.

Tuoksut ja tunnelma tärkeintä

Aiheet voivat olla luovia.

– Piparkakkutalon tekemisessä tärkeää ovat tuoksut, valo ja tunnelma, ei välttämättä sen jouluinen aihe. Alkuperäinen idea lähtee elämään omaa elämäänsä ja muuttuu paljonkin siihen asti, kunnes teos on valmis. Perinteisestä lasikuutioakvaariosta tulikin art nouveau -henkinen akvaario, jossa on tunnelmaa.

Pelkäksi koristeeksi teos ei välttämättä jää. Maarit Berg kertoo, että akvaarion kaikki osat ovat syötäviä ja voikin olla, että joku perheessä saattaa ottaa siitä veronsa.

– Luulen, että poikani haluaa maistaa, Maarit Berg kertoo huvittuneena.

Oletko innostunut piparkakkutalojen rakentamisesta? Lähetä kuva ja kuvailu luomuksestasi osoitteeseen josefiina.baraka@iltasanomat.fi

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit