MT: Merkintä Lidlin lihapaketissa hämää – Lidl vastaa, miksi uusiseelantilaista lihaa sisältävän tuotteen päällä on Suomen lippu - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

MT: Merkintä Lidlin lihapaketissa hämää – Lidl vastaa, miksi uusiseelantilaista lihaa sisältävän tuotteen päällä on Suomen lippu

Valmistettu Suomessa -merkintä ei ota kantaa lihan alkuperään, Lidlistä kerrotaan. Kuvituskuva.

Valmistettu Suomessa -merkintä ei ota kantaa lihan alkuperään, Lidlistä kerrotaan. Kuvituskuva.

Julkaistu: 2.12. 14:46, Päivitetty 2.12. 15:21

Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja ihmettelee, miksi lihapaketissa on Suomen lippu, vaikka lihan alkuperä on Uudesta-Seelannista.

Maaseudun Tulevaisuus nosti maanantaina esille lihatuotteen pakkausmerkinnän epäselvyyttä. Lehden toimittaja kirjoittaa Lidlistä ostamastaan lampaanlihatuotteesta, jonka pakkausmerkintä ihmetytti.

Kyseessä oli yrtein maustettu kypsä paistirulla. Pakkauksessa on merkintä: valmistettu Suomessa.

– Tarkempi syynäys paketin tekstiin paljastaa, että ehei! Lihan alkuperä onkin Uusi-Seelanti, jutussa kuvaillaan.

Toimittaja nostaa esille kuluttajan näkökulman. Kun pakkauksessa on siniristilippu, sen voi helposti mieltää täysin kotimaiseksi.

– Kiireinen ja likinäköinen asiakas voi jäädä käsitykseen, että tuli valinneeksi suomalaista lammasta, jutussa todetaan.

Kysyimme Lidliltä, miksi tuotteen paketissa on kotimaisuuteen viittaava merkintä, vaikka liha ei ole Suomesta.

Lidliltä vastataan Ilta-Sanomille, että kyseisen paistirullan pakkausmerkinnässä ei ole virhettä. Tuote on kypsennetty ja maustettu Suomessa, mistä siniristilipulla kuvitettu, valmistettu Suomessa -merkintä kertoo.

– Valmistettu Suomessa -merkki kertoo nimensä mukaisesti, että tuote on valmistettu kotimaassa. Valmistuksella tarkoitetaan jalostusta, pelkkä pakkaaminen ei täytä merkin kriteerejä. Merkki ei ota kantaa raaka-aineen alkuperään, Lidlin tiedottaja Anna Rissanen kertoo.

Pelkkä valmistettu Suomessa -merkki kuvaa suomalaista työtä, Hyvää Suomesta -sivustolla kerrotaan myös.

Merkit, jotka kertovat 100-prosenttisesta kotimaisuudesta

Lidlin tuotteissa puhtaasti kotimaisuudesta kertovia merkkejä ovat 100 % kotimaista - ja Hyvää Suomesta -merkit.

Anna Rissanen kertoo, että 100 % kotimaista -merkillä merkityissä tuotteissa pääraaka-aine, kuten maito, vilja, liha tai kala on kokonaan kotimaista. Lisäksi tuote on valmistettu Suomessa. Myös Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa, että elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista, sekä myös pakattu Suomessa.

Anna Rissanen ottaa myös kantaa Maaseudun Tulevaisuuden jutussa olevaan kohtaan, jossa kerrotaan Lidlin saaneen kehotuksia korjata pakkausmerkintöjään.

– MT:n jutussa annetaan ymmärtää, että olisimme saaneet vuonna 2016 viranomaisilta kehotuksen korjata pakkausmerkintöjämme, mutta näin ei ole. Viranomaisilla ei ollut huomautettavaa pakkausmerkinnöistä, ja Lidlin omamerkkituotteiden pakkauksissa käytettyjä suomalaisesta valmistuksesta tai suomalaisesta pääraaka-aineesta kertovia merkintöjä pidettiin viranomaisten kanssa käymissämme keskusteluissa johdonmukaisina ja hyväksyttävinä. Sen sijaan hyllymerkinnöissä oli tuolloin kolme vuotta sitten virheitä, kun irtonainen hyllymerkintä saattoi siirtyä väärän tuotteen kohdalle.

– Tähän olemmekin kiinnittäneet huomiota, ja nykyään merkintä on hintakyltissä, ei irtonaisena, jotta oikea kotimaisuusmerkintä on oikean tuotteen kohdalla, Rissanen sanoo.

Hyvääsuomesta.fi kertoo, että raaka-aineen kotimaisuudesta ei ole vaatimusta myöskään Avainlippu-merkin osalta. Avainlipun kotimaisuusaste lasketaan omakustannusarvosta, jonka on oltava vähintään 50 prosenttia.

Mustamakkara ei ollutkaan Suomesta

Muissakin valmistettu Suomessa-tyyppisellä merkinnällä myytävissä lihatuotteissa saattaa olla sama tilanne kuin Lidlin paistirullassa. Tällaisista tuotteista esimerkiksi makkarat ovat hyvä esimerkki. Nopealla silmäyksellä kotimaiselta vaikuttava tuote saattaa olla vain maustettu ja pakattu Suomessa, kuten kesän makkaratestissä huomattiin.

”Perinteisyys” ei myöskään takaa lihan kotimaisuutta. Kerroimme lokakuussa muun muassa Tampereen mustastamakkarasta, joka onkin tehty puoliksi ulkomaisesta lihasta.

Varsinkin einestuotteiden, maustettujen ja jalostettujen lihatuotteiden osalta kuluttajan kannattaa lukea tuoteselosteita tarkemmin, jos haluaa ostaa vain kotimaista lihaa.

Valmistettu Suomessa on Lidlin oma merkki. Pelkkä valmistettu Suomessa -merkki kuvaa suomalaista työtä. Se ei ota kantaa raaka-aineen alkuperään. Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen on tehty Suomessa.

Valmistettu Suomessa on Lidlin oma merkki. Pelkkä valmistettu Suomessa -merkki kuvaa suomalaista työtä. Se ei ota kantaa raaka-aineen alkuperään. Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen on tehty Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa, että liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja ainesosana ovat 100 prosenttia suomalaista.

Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa, että liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja ainesosana ovat 100 prosenttia suomalaista.

Juttua päivitetty 2.12.2019 klo 15.19: Juttuun lisätty kuvat valmistettu Suomessa ja hyvää Suomesta -merkinnöistä.

Lähteet: Maaseudun Tulevaisuus, Hyvää Suomesta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit