Aamu-tv:ssä leipovan Annin äidin sämpyläohje on niin herkullinen, että sämpylät saatetaan viedä käsistä – sisällä ihana juustotäyte - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Aamu-tv:ssä leipovan Annin äidin sämpyläohje on niin herkullinen, että sämpylät saatetaan viedä käsistä – sisällä ihana juustotäyte

Juustoiset sämpylät ovat herkullisia. Joulukuusen muotoon aseteltuna ne sopivat hyvin joulun ajan kahvituksiin tai juhliin.

1.12.2019 14:54

Annin uunissa -blogia kirjoittava Anni Paakkunainen sai elää lapsuuden, jossa kotona leivottiin paljon. Nelilapsisessa perheessä kaikki leipomukset tehtiin itse, eikä Anni osannut lapsena ajatella siinä olevan mitään erikoista.

– Luulin lapsena, että kaikki äidit osaavat leipoa. Synttäreillä meillä oli hillittömästi kakkuja ja ajattelin, että näinhän se on kaikissa perheissä. Lapset myös osallistuivat leipomiseen äidin kanssa, hän kertoo.

Äidin innoittamana ja kiinnostus leipomiseen on kantanut aikuisuuteen, nykyiseen ammattiin asti. Vaikka Anni työskenteli useita vuosia rahoitusalalla, hän vaihtoi alaa kolmisen vuotta sitten ja tekee nyt ainoastaan blogiin ja leipomiseen liittyviä töitä.

Anni aloitti tv-työt pari kuukatta sitten.­

– Koska minulla on ollut lapsuudessa ja nuoruudessa saadut perustaidot, minun on ollut helppo kehittää reseptejä. Soitan kyllä edelleen äidille kysyäkseni neuvoja ja vastaus tulee aina kuin kaupan hyllyltä.

Sämpylät loppuivat kesken suurperheen joulupöydässä

Blogin kirjoittamisen lisäksi Anni aloitti tänä syksynä tv-työt. Hänet nähdään MTV:n Huomenta Suomessa kerran viikossa. Viime viikolla hän kutsuikin studioon äitinsä, kotileipurimestarin.

– Siitä jaksosta moni on pitänyt, Anni kertoo.

Lähetyksessä Annin äiti näytti sämpylöiden tekemistä ja pyöritteli täydellisiä sämpylöitä kahden käden tekniikalla. Sämpylät paistettiin sesonkiin sopiviksi, joulukuusen muotoon.

– Äiti oli leiponut viime vuonna meille jouluksi sämpyläkuusen. Rakastuin siihen ja sämpylät loppuivat kesken suurperheen joulupöydässä, Anni kirjoittaa Instagramissa.

Anni kertoo Instagramissa lisäksi, että joulupöydässä kesken loppuneissa sämpylöissä oli täytteenä kahta erilaista maustevoita.

Seuraava ohje ei ole täysin sama resepti mikä aamu-tv:ssä nähtiin, mutta idean sämpylöiden asettelusta voi kopioida omiin joulun ajan leipimuksiin. Tässä ohjeessa erityisen ihanan maun tuo sämpylöihin upotettava juusto.

Annin Äidin Juustosämpylät

(Ohjeesta saa noin 22 sämpylää)

noin 7,5 dl vehnäjauhoa

1 pussi kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

3 dl vettä

100 g voita tai margariinia

50 g sulaa voita tai margariinia voiteluun

22 sormenpään kokoista palaa juustoa (esim. emmental tai mozzarrella)

Valmistusohjeet

 1. Mittaa kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa (myös kuivahiiva).

 2. Sulata voi ja jätä sivuun.

 3. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Lisää neste kuiviin aineisiin kahdessa erässä ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia.

 4. Lisää sula voi taikinaan vaivauksen lopussa välissä.

 5. Jätä taikina kohoamaan peiteltynä lämpimään paikkaan puoleksi tunniksi.

 6. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahteen osaan.

 7. Tee kaksi tankoa, joista molemmista leikataan 12 taikinapalaa.

 8. Pyöritä taikinapalat kiinteiksi palloiksi.

 9. Venytä taikinapalloa ja paina juustopala taikinapallojen pohjalle ja nipistele pohja kiinni. Aseta pallot kuusen muotoon pellille, jätä hieman tilaa jokaisen pallon väliin, koska sämpylät kohoavat.

 10. Kohota sämpyläkuusta noin 20–30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

 11. Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

 12. Voitele sämpylät heti paiston jälkeen sulalla voilla ja koristele halutessasi.

Voit tehdä sämpylät myös perinteiseen tyyliin yksittäisinä sämpylöinä.

Lapsuuden ruokamuistot ovat tärkeitä

Mitkä äidin leivontaopit ovat Annille tärkeitä? Erityisesti se, että mausteilla voi leikitellä. Kakkupohjia voi maustaa sesonkien mukaan, hän vastaa.

– Joulun aikaan piirakkapohjia voi maustaa vaikka kardemummalla, kanelilla tai sitruunankuorella. Kakkupohjien tekemisen olen taas oppinut seuraamalla äidin tekemistä ja muistamalla hänen ohjeensa, että kakkupohjia ei saa koskaan sekoittaa liian voimakkaasti.

Kotona opitut ruoanlaittotaidot ovat opettaneet myös arvoja.

– Jokaisessa perheessä olisi hyvä opetella leivonnan alkeita. Ne ovat sellaisia asioita, jotka tuovat makumuistoja ja yhdistävät meitä. Lapset oppivat arvostamaan ruokaa, jos sitä tehdään itse, Anni pohtii.

Makumuistot ovat myös tärkeitä.

– Äiti teki myös paljon mustikkaleipomuksia, mustikkapiirakkaa ja mustikkapullaa. Muistan, että kun mustikkapiirakka meni uuniin, sen jäähtymistä piti odottaa. Muistan vieläkin sen, miltä se näytti ja tuoksui: sokeri mustikoiden päällä ja rapea pohja.

Yksi tärkeä makumuisto on myös äidin tekemä raparperimarenkipiirakka. Sitä Anni ei ole koskaan tehnyt itse, koska se on vain äidin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit