IS testasi suklaajoulukalenterit, toinen parhaista yllätti: ”Vautsi miten hyvää suklaata!” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

IS testasi suklaajoulukalenterit, toinen parhaista yllätti: ”Vautsi miten hyvää suklaata!”

Marketeissa on suklaakalentereita moneen makuun ja eri budjeteille.

Marketeissa on suklaakalentereita moneen makuun ja eri budjeteille.

Julkaistu: 29.11. 15:59

IS-raati maisteli marketeissa myytävien joulukalentereiden suklaita. Kaksi kalenteria kahdeksasta nousi kirkkaasti jaetulle ykkössijalle.

Sunnuntaina saa avata ensimmäisen luukun! Jos joulukalenteria ei ole vielä hankkinut, monissa ruokakaupoissa on tuotteita moneen eri makuun.

Maistelimme tavallisissa ruokakaupoissa viikolla 48 tarjolla olleiden kalentereiden suklaita. Testissä oli kahdeksan suklaakalenterina myytävää tuotetta.

Kymmenen hengen testiryhmä antoi kalentereiden herkuille pisteitä yhdestä viiteen. Kokonaispisteistä laskettiin keskiarvo.

Arvioissa keskityttiin makuun.

Testin parhaat pisteet menivät kahdelle kalenterille. Karl Fazer joulukalenteri ja Lätkäkalenteri pop-up 3D-yllätysjoulukalenteri saivat molemmat 4,1 pistettä ja eniten ylistäviä kommentteja.

Yllätysvoittaja ei ollut perinteisen jouluinen

Fazerin suklaakalenteria kehuttiin laadukkaaksi. Se oli kalleimmasta päästä, reilut seitsemän euroa. Makuja on erilaisia, mikä miellytti raatia. Laatu ja herkullisuus toistuivat arvioissa.

– Turvallinen valinta, oli yksi kommenteista.

Lätkäkalenteri pop-up 3D-yllätysjoulukalenteri oli kahdeksasta kalenterista kallein, lähes 15 euroa. Se ei varsinaisesti edustanut perinteikästä jouluista suklaakalenteria, mutta kalenterin visuaalisuus ja suklaiden maku miellyttivät raatilaisia.

Lätkäkalenterin visuaalisuus ja suklaa saivat kiitosta.

Lätkäkalenterin visuaalisuus ja suklaa saivat kiitosta.

Luukuista tuli kuitenkin myös epämieluisia yllätyksiä, sillä kolmessa luukussa ei ollutkaan suklaata vaan hyvin pieni muovifiguuri, joita pakkauksessa myytiin ”keräilykappaleina”.

Suklaan maku vakuutti silti testaajat ja sai heidät innostumaan:

– Vautsi miten hyvää suklaata! Näyttävä kalenteri, helppo avata. Kunnon konvehti! Wow!

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Testin parhaimmat pisteet saivat hinnoiltaan kalleimmat kalenterit. Edullisin joulukalenteri oli Lidlin Hello Kitty, jonka hinta on 1,59 euroa.

Alle kolmen euron kalentereiden suklaita arvioitiin ”jauhoisiksi” ja ”tyypillisiksi joulukalenterisuklaiksi”. Raadissa todettiin, että parin euron suklaakalenterit sopivat kuitenkin hyvin pienemmille lapsille, sillä niissä suklaakonvehdit eivät olleet turhaan kookkaita.

Vastuullisuusmerkkejä yllättävän paljon

Valmistusmaita tarkastellessa voi huomata, että Suomessa valmistettuja suklaajoulukalentereita ei ole tavallisissa marketeissa montaa tarjolla.

Suklaan vastuullisuudesta kiinnostuneille oli kuitenkin yllättävän paljon tarjontaa. Jos kalenterista löytyvät merkinnät UTZ, Fairtrade Cocoa Program ja Reilu kauppa, se tarkoittaa, että tuotteessa on käytetty sertifikaatin saanutta kaakaota.

Lätkä, Windelin Hello Kitty, Mauri Kunnas ja Favorina olivat suklaakalentereita, joissa oli mainittuja merkintöjä.

Fazerin joulukalenterin pakkauksessa kerrotaan kaakaon olevan vastuullista. Lisäksi Maraboun Oreo-kalenterissa oli myös maininta yhteistyöstä vastuullisten tuottajien kanssa.

Kinder-kalenteri oli ainoa, jossa ei ollut vastuullisista raaka-aineista kertovia merkintöjä tai mainintaa.

Oreo-kalenterissa oli konvehtien lisäksi keksejä.

Oreo-kalenterissa oli konvehtien lisäksi keksejä.

Fazerin suklaakalenterissa oli eri makuisia konvehteja.

Fazerin suklaakalenterissa oli eri makuisia konvehteja.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit