Suklaapiparit ovat todellista herkkua – yhdessä suupalassa kaikki joulun maut! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Suklaapiparit ovat todellista herkkua – yhdessä suupalassa kaikki joulun maut!

Tuunatut piparit on helppo ja nopea valmistaa.

Tuunatut piparit on helppo ja nopea valmistaa.

Julkaistu: 30.11. 11:21

Itse tehdyt joululahjat ovat parhaita. Niitä kannattaakin alkaa valmistamaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaisia joulukiireitä.

Tänä jouluna lahjotaan ystävät herkullisella itse tehdyllä omenaketsupilla. Herkulliseksi ruskistettu ja kuohkeaksi vaahdotettu voi kelpaa joulupöytäänkin.

Se säilyy hyvin jääkaapissa.

Suklaapipareissa on kaikki joulun maut yhdessä suupalassa. Herkut viimeistellään rapsakalla karamellilla.

Suklaapiparit

Noin 32 piparkakkua riippuen koosta

250 g suklaata

120 g pähkinäsekoitusta

1,5 dl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)

2 dl sokeria

Levitä piparkakut leivinpaperille. Sulata suklaa mikrossa 30 sekunnin erissä välillä sekoittaen.

Ota karpalot ja pähkinät valmiiksi esille.

Lusikoi sulaa suklaata piparien päälle. Asettele päälle pähkinöitä ja karpaloita. Nosta piparit erissä (jos ei muuten mahdu) jääkaappiin jähmettymään noin 15 minuutiksi.

Kun suklaa on jähmettynyt, sulata sokeri paistinpannulla karamelliksi. Älä sekoita sokeria vaan liikuttele sitä heiluttelemalla pannua, muuten sokeri kiteytyy.

Valuta karamellia lusikan avulla pipareiden päälle ja anna jähmettyä. Säilytä piparit kannellisissa laatikoissa.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 32 suklaapiparia

Ruskistettu voivaahto

500 g voita

Paloittele 350 g voita ja jätä loput huoneenlämpöön.

Sulata voi paksupohjaisessa laakeassa kattilassa ja keitä keskilämmöllä, kunnes voin pintaan muodostuu vaalea ja tasainen vaahto. Älä sekoittele voita, vaan voit välillä hieman heilutella kattilaa.

Kun vaahdon alle jäävä voi on ruskistunut kuparinruskeaksi ja vaahdon alta pulpahtaa kauniin ruskea kupla, kaada voi heti kuumankestävään astiaan jäähtymään. Nosta sitten jääkaappiin jäähtymään.

Kun voi on jäähtynyt kokonaan ja jähmettynyt, lusikoi se kokonaisuudessaan kulhoon. Lisää joukkoon huoneenlämpöön jätetty 150 g voita.

Vatkaa tehosekoittimella tai yleiskoneella, kunnes voi on muuttunut kuohkeaksi vaahdoksi.

Lusikoi voi pursotinpussiin ja pursota kannellisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa ja ota ajoissa huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Ripottele päälle hieman sormisuolaa.

Vaahdotettu voi säilyy jääkaapissa ihan kuten tavallinenkin voi.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 5 kpl 1,5 dl purkkeja

Ketsuppi

3 salottisipulia

1 punainen mieto chili (ei pakollinen)

3 granny smith omenaa

rypsiöljyä

3 prk kokonaisia tomaatteja

1 dl omenaviinietikkaa

0,5 dl ruoko kidesokeria

mustapippuria

0,5 tl suolaa

Hienonna sipulit ja chili, kuori ja paloittele omenat.

Kuullota sipulit niukassa öljyssä paksupohjaisessa kattilassa, lisää chili ja omenat ja kuullota hetki. Lisää sitten kokonaiset kuoritut tomaatit liemineen, mausta viinietikalla, sokerilla, pippurilla ja suolalla.

Anna kiehua hiljaisella noin 30 minuuttia, kunnes omenat ovat täysin kypsiä ja seos on hieman keittynyt kasaan.

Soseuta sauvasekoittimella ja pullota desinfioituihin pulloihin tai purkkeihin kuumana.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: noin 1,5 l ketsuppia

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Vaahdotettua ja ruskistettu voita saa paitsi hienoissa ravintoloissa, niin nyt myös kotikeittiössä.

Vaahdotettua ja ruskistettu voita saa paitsi hienoissa ravintoloissa, niin nyt myös kotikeittiössä.

Itse tehty ketsuppi maustetaan omenalla ja chilillä. Omena antaa ketsuppiin mukavaa raikkautta.

Itse tehty ketsuppi maustetaan omenalla ja chilillä. Omena antaa ketsuppiin mukavaa raikkautta.

Kuvituskuva

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit