Tarun ihanissa itsenäisyyspäivän leivoksissa on mustikkatäyte, jonka ohje kannattaa ottaa talteen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tarun ihanissa itsenäisyyspäivän leivoksissa on mustikkatäyte, jonka ohje kannattaa ottaa talteen

Lemoncurd on monille tuttu, mutta Taru teki mustikkacurdia, jota voi hyödyntää leivosten lisäksi täytekakuissa.

Lemoncurd on monille tuttu, mutta Taru teki mustikkacurdia, jota voi hyödyntää leivosten lisäksi täytekakuissa.

Julkaistu: 1.12. 12:00

Taru leipoi herkullisia ja kauniita leivoksia itsenäisyyspäiväksi.

Ensi viikolla vietetään itsenäisyyspäivää. Nämä leivonnaiset on leivottu nimenomaan itsenäisyyspäivää varten.

Täytin marenkileivokset kotimaisista mustikoista valmistetulla tahnalla eli mustikkacurdilla sekä herkullisella vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla. Kermavaahto ei tarvitse enempää makeutusta, sillä marenki ja mustikasta tehty tahna ovat makeita.

Tällä reseptillä valmistat noin yhdeksän pientä marenkileivosta, mutta voit toki tehdä reseptillä vaikka yhden isomman kakun. Leivonnaisten koolla on merkitystä marengin paistoaikaan.

Marenki on parhaimmillaan hyvin rapea ja makea herkku. Marengit voi valmistaa hyvissä ajoin ennen herkuttelua, mutta ne kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Marengit säilyvät pitkiäkin aikoja huoneenlämmössä, kunhan ne on suojattu hyvin pölyltä ja kosteudelta.

Vaikka kuvan marenkileivokset ovat pursotettuja, voit myös lusikoida marengin uunipellille ja muotoilla lusikalla kupeiksi. Jos et halua valmistaa mustikkatahnaa näitä leivoksia varten, voit käyttää täytteeksi myös valmista mustikkahilloa. Minä viimeistelin nämä leivonnaiset syötävälle paperille tulostetuilla kuvilla.

Nämä leivonnaiset ovat gluteenittomia, joten ne sopivat erinomaisesti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Kuvituskuva

Itsenäisyyspäivän marenkileivokset mustikkatäytteellä

Marenki:

4 valkuaista

2 dl sokeria

2 tl perunajauhoja

2 tl vaniljasokeria

Täyte:

Mustikkacurd eli mustikkatahna:

2 ½ dl mustikoita

1 ½ dl sokeria

4 keltuaista

25 g voita

4 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset vatkauskulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, jatka vatkaamista ja lisää samalla vähän kerrallaan sokeria joukkoon.

Vatkaa valkuaisseosta, kunnes sokeri on kokonaan sulanut valkuaisten joukkoon, eikä sokerikiteitä enää tunnu marengin sisällä. Sekoita perunajauho ja vaniljasokeri keskenään. Siivilöi ne vaahdon joukkoon ja nostele marenkimassa hyvin sekaisin.

Lusikoi marenki pursotuspussiin ja pursota uunipellille leivinpaperin päälle spiraalin malliin pohja ja lähde nousemaan pursottamalla reunaa pitkin 2–3 kerrosta. Tee näin yhdeksän marenkipohjaa. Jos sinulla jää vielä marenkimassaa pursotuspussiin, voit pursottaa siitä pieniä marenkeja, joita voit murustaa vaikka täytteen joukkoon.

Paista marenkeja 125 asteessa noin 80 minuutin ajan. Laita tämän jälkeen uuni pois päältä ja jätä marengit uuniin vielä vähintään puolen tunnin ajaksi. Anna marenkien jäähtyä.

Valmista paiston aikana mustikkacurd eli mustikkatahna. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ensin ja paseeraa eli painele siivilän läpi, jotta saat tasaisen mustikkamehun.

Mittaa kattilaan mustikkamehu, sokeri ja keltuaiset. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä kuitenkaan keitä seosta.

Paloittele voi pieneksi ja lisää se lopuksi mustikkaseoksen joukkoon. Sekoita mustikkaseosta niin, että voi sulaa ja tahnasta tulee tasaista. Anna valmiin mustikkatahnan jäähtyä ennen käyttöä.

Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa ja täytä leivokset.

Lusikoi marenkipohjaan ruokalusikallinen mustikkatahnaa ja pursota kermavaahto mustikkatahnan päälle.

Koristele leivokset esimerkiksi marjoilla.

Kuvituskuva

Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen kirjoittaa Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit