Nämä ovat markettien suosituimmat sushit – suomalaisilla on selkeät lempituotteensa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Nämä ovat markettien suosituimmat sushit – suomalaisilla on selkeät lempituotteensa

Sushin myynti ruokakaupoissa on kasvanut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana.

Sushin myynti ruokakaupoissa on kasvanut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana.

Julkaistu: 27.11. 15:54

Sushin myynti marketeissa on kasvanut voimakkaasti. Suomalaisilla on niiden osalta lempituotteita, S-ryhmältä ja K-ryhmältä kerrotaan.

Sushi on mennyt kalapuikkojen ohi, K-ryhmä kertoi viime viikolla ruokatrendeihin liittyvässä tiedotteessaan. K-ryhmän myyntidatan perusteella sushin myynninkehitys tänä vuonna on ollut yli 200 prosenttia ja sen kuvailtiin olevan tämän vuoden hittituote.

Myös S-ryhmä on havainnut samaa. Kerroimme viime viikolla, että Triplan Prismaan lokakuussa avattu Sushi Daily on ollut jopa niin suosittu, että tuotteita on paikoin pitänyt jonottaa.

Yksi esimerkki markettisushin reippaasta myynnistä on myös marraskuun alussa maailman parhaana ruokakauppana palkittu Järvenpään K-Citymarket, joka on kauppiaan mukaan yksi eniten sushia myyvistä ruokakaupoista koko Euroopassa. Helsingin Sanomien viime vuonna julkaiseman jutun mukaan järvenpääläismarketissa myydään 30 000 sushipalaa viikossa.

Nigirit ja kaliforniarulla suosittuja

Onko suomalaisilla sushin osalta selkeitä lempituotteita?

S-ryhmä kertoo, että Sushi Dailyn suosituimmaksi tuotteeksi on noussut kaliforniarulla, jonka päällä on paahdettua sipulia. Se on Sushi Dailyn muissakin Euroopan pisteissä suosituin tuote.

Vegesushit ovat myös kysyttyjä.

Paahdetulla sipulilla maustetut rullat ovat nousseet suosituiksi.

Paahdetulla sipulilla maustetut rullat ovat nousseet suosituiksi.

Sushilajitelmat myyvät myös hyvin, kuten esimerkiksi valmiiksi pakattu lohisushilajitelma, SOK vähittäiskaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Sari Miettunen kertoo Ilta-Sanomille.

– Voisi jopa todeta, että suomalaisista on tullut sushikansaa, hän sanoo.

K-ryhmältä kerrotaan, että kalan ja lihan osto- ja myyntipäällikkö Carita Rissasen arvion mukaan lohesta valmistetut nigirit eri muodoissaan ovat kaikkein suositumpia, sekä muut nigirit.

Lohinigirit ovat suomalaisten mieleen.

Lohinigirit ovat suomalaisten mieleen.

Lyhyt sushisanasto

Jos eri tuotteiden nimitykset eivät ole tuttuja, tämä on ainakin helppo muistaa: nigirissä kala tai muu täyte on riisin päällä, makirullassa riisin sisällä.

K-ryhmä on laatinut pienen sushisanaston, jossa eri perustuotteita ja tarkoituksia kuvaillaan. Sushiin liittyvä sanasto on paljon laajempi kuin alla oleva, mutta markettiostoksilla pärjää seuraavilla määritteillä.

Nigiri

Nigirit sisältävät yleensä kalaa, rapuja tai muita mereneläviä soikioksi puristetun riisin päällä. Nigirisushina voidaan tarjota myös lihaa, kanaa tai kasviksia.

Maki

Makit ovat nori-levään käärittyjä rullia, joiden suosituimpia täytteitä ovat kurkku, tonnikala, lohi ja säilötty retikka.

Gari

Gari on ohuiksi viipaleiksi leikattua etikkamarinoitua inkivääriä. Sen tehtävänä on raikastaa suu kalan mausta eri sushipalasten välissä.

Wasabi

Wasabi on vihreää merikrassin juuresta tai piparjuuresta valmistettua tahnaa, jota levitetään riisin ja sen päälle aseteltavan palan väliin. Wasabilla maustetaan myös soijakastike susheja syödessä. Se on erittäin tulista.

Tällaista on hyvä sushi – ja näin se syödään oikein

Hyvän ja huonomman sushin voi erottaa toisistaan ainakin riisin perusteella.

– Oikea sushi vie kielen mennessään. Sen riisi on juuri oikein keitetty. Riisin jokainen jyvä on kiiltävä, kiinteä ja ihanasti peräänantava ja imenyt tasaisesti itseensä etikan, suolan ja sokerin. Ei liian pehmeää, ei kovaa riisinjyvän keskustaa, ei vetistä riisipuuroa, Suomalais-japanilainen yhdistys kuvailee sivuillaan täydellistä sushiriisiä.

Yhdistys mainitsee sivuilla lisäksi, että tuoreus, puhtaus ja nopeus ovat sushin valmistamisessa ehdottoman tärkeitä sääntöjä. Lisäksi sivuilla kerrotaan, että sushia on hyvin monenlaisia. Osa niistä syödään puikoilla ja toiset sormin. Oikeaoppisesta tavasta käyttää soijaa kerrotaan vielä, että ”sushi kastetaan varovaisesti pienellä vadilla noin ruokalusikalliseen soijaa”.

Japanilaiskokkien mukaan nigiri syödään oikeaoppisesti niin, että soijaan kastetaan vain kalaa, ei riisiä. Nigiriä ei siis kuuluisi kastaa soijakippoon riisipuoli alaspäin – jos siis haluaa syödä sen sääntökirjojen mukaisesti.

Sitä voi kokeilla ja huomata, että se ei ehkä ole kuitenkaan se helpoin mahdollinen tapa.

Mistä ruokakaupasta olet ostanut parhaat sushit? Keskustele aiheesta alla!

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit